Baş ağrısı çeşitleri ve önlenmesi için yapılması gerekenler
Baş ağrıları çeşitli rahatsızlıkların işareti olabilir ve ağrının türünü anlamak, tedavi edilmesine ve potansiyel sağlık sorunlarının belirlenmesine yardımcı olabilir.
Farklı baş ağrısı türlerinin belirli nedenleri nasıl gösterebileceği aşağıda açıklanmıştır:
Migren
Ağrı başın yarısında ortaya çıkar ve 72 saate kadar sürebilir. Genellikle zonklayıcıdır, orta ila şiddetlidir ve sıklıkla mide bulantısı ve ışığa ve sese karşı aşırı duyarlılık eşlik eder. Karanlık ve sessiz bir yerde dinlenmek ve ilk belirtiler ortaya çıktıktan hemen sonra ilaç almak faydalı olabilir.
Gerilim baş ağrısı
Birisi kafanızı çemberle sıkıyormuş gibi hissedersiniz. Ağrı yavaş yavaş ortaya çıkar ve orta ila orta şiddette olabilir. Çoğu zaman stresten kaynaklanır, kısa bir dinlenme ile hafifletilebilir.
Küme baş ağrısı
Yüzün bir tarafında ortaya çıkan, sıklıkla göz kapağının şişmesiyle birlikte ortaya çıkan şiddetli ağrı. Bu baş ağrıları döngüler halinde ortaya çıkar, yarım saatten üç saate kadar sürebilir ve sıklıkla kırmızı gözler ve burun akıntısı da eşlik eder. Hareket etmek yardımcı olabilir, sessiz dinlenme ise durumu daha da kötüleştirebilir.
Sinüzit baş ağrısı
Ağrı alında hissedilir ve elmacık kemiklerine yayılabilir. Buharın solunması ve ılık duşlar rahatlama sağlayabilir.
Başın arka kısmında ve tepede baş ağrısı
Uzun süre oturmak gibi omurga ve boyunla ilgili sorunlardan kaynaklanabilir. Esneme ve temiz hava yardımcı olacaktır.
Şakaklarda baş ağrısı
Çoğunlukla çene eklemi bozukluğuyla ilişkilidir. Kulakta, yüzde ağrıya, ağzı açıp kapamada zorlanmaya neden olabilir. Doktora ziyaret gerekli olabilir.
Ne yapmalı?
Baş ağrısına görme, sindirim, ruh hali değişiklikleri veya boyundaki gerginlik eşlik ediyorsa mutlaka bir doktora başvurun.
Doktorunuzun tanı koymasına yardımcı olabilecek sıklığı, süreyi ve olası tetikleyicileri takip etmek için bir baş ağrısı günlüğü tutun. Ayrıca yeterince su içmek dehidrasyonun neden olduğu baş ağrılarına da yardımcı olabilir.
Fotoğraf: pexels
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.