B12 eksikliğini nasıl önleyebilirim?

B12 vitamini, hücrelerimizin içinde işini sessiz ve verimli bir şekilde yapan bir besindir. Yeni DNA yapmak ve sinir hücrelerini ve kan hücrelerini sağlıklı tutmak için B12 vitaminine ihtiyacımız var. Ayrıca hücrelerimizin enerji için proteinleri ve yağları parçalamasına yardımcı olur. İşte ayrıntılar…

03.06.2023
B12 eksikliğini nasıl önleyebilirim?

Çoğumuz beslenmemizde yeterli miktarda B12 vitamini alırız ve onu sindirim sistemi yoluyla emeriz. Ancak özellikle yaşlandıkça bazı diyetler ve belirli sağlık koşulları bu önemli vitaminin eksikliğine yol açabilir. B12 eksikliğini nasıl önleyebilirim? İşte ayrıntılar…

B12 vitamini nedir?

Kobalamin olarak da adlandırılan B12 vitamini, B-kompleks vitaminlerinden biridir. Vücut tarafından yapılmadığı için beslenmemizde ona ihtiyacımız var. B12 vitamini de bitkiler tarafından yapılmaz. Hayvansal ürünlerde, B12 eklenmiş gıdalarda veya ek formda bulunur.

Gençler ve yetişkinlerin her gün yaklaşık 2,4 mikrogram B12 vitaminine ihtiyacı vardır. Hamilelerin yaklaşık 2,6 mikrograma ihtiyacı vardır ve emzirenlerin 2,8 mikrograma ihtiyacı vardır. Bebekler ve çocukların yaşlarına bağlı olarak 0,4 ila 1,8 mikrograma ihtiyaçları vardır.

 

B12 vitamini belirli formlarda vücut tarafından daha kolay kullanılır. Örneğin et, kümes hayvanları, balık ve yumurtada bulunur, ancak vücut tarafından en kolay süt ürünlerinde kullanılır. Ve B12 vitamini, gıdalarda olduğundan daha fazla ek formda vücut için daha kolay bulunur. B12 vitamini anne sütünde de bulunur ve bebek mamasına eklenir. Ekstra B12, hücrelerimizin ileride kullanması gerekmesi ihtimaline karşı karaciğerde depolanır.

B12 eksikliğinin belirtileri

Yeterli B12’ye sahip olmamak, vücudun yeni kan hücrelerini, sinir hücrelerini ve DNA‘yı ne kadar iyi yaptığını etkileyebilir.

Anemi

Düşük B12 seviyeleri bir tür kansızlığa veya düşük kan sayımına neden olur. Bazen kişi anemik hale gelmeden önce kan hücreleri büyür veya makrositik hale gelir.

Anemi belirtileri şunları içerebilir:

-Yorgun hissetmek veya düşük enerjiye sahip olmak

-Soluk cilt

-Özellikle hareket halindeyken nefes darlığı hissi

-Daha az iştahlı olmak veya denemeden kilo vermek

-Baş ağrısı

-Baş dönmesi veya bayılacakmış gibi hissetmek

-Hızlı veya düzensiz kalp atışı

B12 eksikliği olan bazı kişilerde ayrıca ağız yaraları veya şişmiş, ağrılı bir dil vardır.

 

VİDEO ANLATIM 

 

B12 Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir? B12 eksikliği nasıl tedavi edilir? B12 Hakkında her şey Uzm. Dr. Güzin Oğuz anlattı

Sinir hasarı

B12 vitamini sinir hücrelerinin çalışması için de önemlidir. B12 eksikliği, merkezi sinir sistemini (beyin ve omurilik) veya vücudun geri kalanına giden periferik sinirleri etkileyebilir.

B12 eksikliğinden kaynaklanan sinir hasarı belirtileri şunları içerebilir:

-Karıncalanma veya karıncalanma hissi

-Depresyon, sinirlilik veya kafa karışıklığı

-Vizyondaki değişiklikler

-Hafıza kaybı

-Denge sorunları

Hamile bir kişide yeterli B12 ve folat yoksa bebek nöral tüp defekti ile doğabilir. Bu, beyin veya omurilik yanlış geliştiğinde olur. B12 vitamini anne sütünde de bulunduğundan, ebeveyninin B12 düzeyi düşük olan emzirilen bir bebekte gelişme geriliği, yavaş kilo alımı veya kansızlık olabilir.

B12 vitamini ve DNA

Hücrelerimizin yeni DNA yapmak için B12 vitaminine ihtiyacı var . Hücreler DNA’yı üretemediğinde veya tamir edemediğinde, yanlış bölünmeye başlarlar. Düşük B12 ve folat seviyeleri, kanser gibi hastalıklara yol açabilen DNA hasarında rol oynar. Düşük B12 vitamininin kalp hastalığı, inme ve demansı etkilediği düşünülmesinin nedeni de budur.

B12 eksikliği neden olur?

Vücut karaciğerde ekstra B12 vitamini depolar. Bu nedenle, birinin B12 eksikliğinden semptomlar geliştirmesi yıllar alabilir. Ancak bazı insanları daha fazla risk altına sokan belirli koşullar vardır.

B12 vitamini yumurta, süt ürünleri, kümes hayvanları, balık ve et gibi hayvansal ürünlerden gelir. Ayrıca tahıllar ve besin mayası gibi bazı gıdalara eklenir. ABD’deki çoğu insan yeterli miktarda B12 vitamini tüketir.

Ancak, sıkı bir vegan veya vejetaryen diyet uygularsanız ve bir takviye almazsanız veya B12 vitamini ile güçlendirilmiş diğer yiyecekleri yemezseniz, B12 eksikliği riski altında olabilirsiniz . Yeterli B12 vitamini alamayan hamile veya emziren kişilerin bebekleri de risk altındadır.

B12 vitamini miktarı, doğal olarak bulunmadığı ve eklendiği gıdaların beslenme etiketlerinde bulunabilir.

B12 eksikliğinin tedavisi

Ciddiyetine ve nedenine bağlı olarak, B12 tedavisinin oral, nazal veya enjekte edilen formları vardır. B12 eksikliği şiddetli değilse ve yeterince alınmamasından kaynaklanıyorsa, genellikle ağızdan alınan bir takviye ile tedavi edilebilir.

Şiddetli B12 eksikliği özellikle bir emilim sorunu veya otoimmün durumdan kaynaklanıyorsa – genellikle B12 enjeksiyonları ile tedavi edilir. Bu, belirli bir süre için olabilir veya duruma bağlı olarak ömür boyu olabilir. Burun spreyi de var ama enjekte edilebilir form kadar emilmiyor.

İlaçlar veya alkol emilimi engelliyorsa, bunlar sınırlandırılmalı veya mümkün olduğunda durdurulmalıdır.

B12 eksikliğinden kurtulmak ne kadar sürer?

Tedavi başladığında, kan sayımı birkaç hafta içinde düzelmeye başlayabilir. Sinir hasarının iyileşmesi daha uzun sürebilir ve semptomların ilk 6 ayı içinde tedavi edilmezse kalıcı olabilir.

B12 eksikliğini nasıl önleyebilirim?

B12 eksikliğinin bazı biçimleri önlenebilir. Diğerleri önlenemez, ancak hangi risk faktörlerine ve semptomlara dikkat etmeniz gerektiğini biliyorsanız tedavi edilebilir.

Genel olarak dengeli beslenmeye çalışın. Bitki bazlı gıdalar kalp hastalığını önlemek için daha iyidir, ancak hayvansal ürünler yemiyorsanız, bitkilerden hiç B12 alamayacağınız için B12 ile güçlendirilmiş gıdaları dahil etmeye çalışın veya bir takviye alın. Alkol kullanıyorsanız ölçülü kullanın. Ve ilaç kullanıyorsanız veya sizi B12 eksikliği riskine sokan bir durumunuz varsa, test yaptırmak için bir sağlık uzmanıyla görüşün.

Çok fazla B12 alabilir misin?

B12 vitamini takviyeleri bazen enerjiyi artırmanın bir yolu olarak pazarlanmaktadır. Ancak vücudunuzda zaten normal seviyeler varsa, daha fazlasını almak enerji seviyenizi iyileştirmez. B12 genellikle güvenli kabul edilse de, klinik bir neden olmadıkça, takviye şeklinde çok miktarda vitamin almak istenmeyen yan etkilere neden olabilir.

Kandaki yüksek B12 seviyeleri, daha yüksek ölüm riski ile ilişkilidir. Ancak bu, hastalığın nedeni değil, hastalığın bir belirteci olabilir . Bir çalışmada, önerilenden çok daha yüksek dozlarda B12 takviyeleri alan kadınların kalça kırığı riskinde artış görüldü.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.