Azitromisin nedir?

Azitromisin, bakterilerle savaşan bir antibiyotiktir.

03.12.2023
Azitromisin  nedir?

Azitromisin, solunum yolu enfeksiyonları, deri enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları, göz enfeksiyonları ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi bakterilerin neden olduğu birçok farklı enfeksiyon türünü tedavi etmek için kullanılır.

 

Azitromisin, bu ilaç kılavuzunda listelenmemiş amaçlar için de kullanılabilir.

 

Azitromisin, tablet veya oral süspansiyon şeklinde, doktorunuz tarafından belirlenen zamanlarda, yemekten önce veya sonra ağızdan alınmalıdır.

 

Yetişkinler için normalde önerilen dozlar, enfeksiyon tipine bağlıdır. Çocuklara verilecek dozlar ise çocuğun vücut ağırlığına göre hesaplanır.

 

Azitromisinin yan etkileri arasında mide bulantısı, kusma, ishal, karaciğer enzimlerinde yükselme, alerjik reaksiyonlar, kalp ritmi bozukluğu, kan potasyum seviyesinde düşüklük ve uzun QT sendromu sayılabilir.

 

Azitromisin, daha önce bu ilacı aldığınızda sarılık veya karaciğer problemleriniz olduysa veya klaritromisin, eritromisin veya telitromisin gibi benzer ilaçlara alerjiniz varsa kullanılmamalıdır.

 

Azitromisinin dozu nedir?

 

Azitromisinin dozu, enfeksiyonun türüne, şiddetine, hastanın yaşı, kilosu, böbrek ve karaciğer fonksiyonları gibi faktörlere göre doktor tarafından belirlenir.

 

Bu nedenle, azitromisin kullanırken doktorunuzun önerilerine uymalısınız. Genel olarak, azitromisinin kullanım süresi ve sıklığı şu şekildedir;

 

  • Göğüs, boğaz ve burun enfeksiyonları için: 3 gün boyunca günde bir kez 500 mg veya 5 gün boyunca günde bir kez 250 mg.

 

  • Akut kulak enfeksiyonu için: 3 gün boyunca günde bir kez 30 mg/kg veya 5 gün boyunca günde bir kez 10 mg/kg.

 

  • Deri ve yumuşak doku enfeksiyonları için: İlk gün 500 mg, sonraki 4 gün boyunca günde bir kez 250 mg.

 

  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için: Tek bir doz olarak 1000 mg veya 2000 mg.

 

Azitromisinin etkisini göstermesi için düzenli ve tam olarak kullanılması çok önemlidir.

 

İlaçlar bittiğinde veya doktorunuzun önerdiği süre dolduğunda, tekrar doktora başvurarak kontrol yaptırmalısınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.