Astım ve hipertansiyon hastaları kahve içebilir mi?
Hepimiz bir fincan kahvenin tadını biliyoruz. Peki kronik hastalığı olan astım ve hipertansiyon hastası bireyler kahve tüketmeli mi? İşte yanıtı…
Dr. İbrahim Aksoy, kahvenin yararları ve hangi durumda zararlı olacağına ilişkin bilgiler verdi.
Dr. İbrahim Aksoy, “Kahveyi içmek yarardan çok zarar verebilir. Bu durumları sayacağız. Onlardan bir kısmında belki kahveyi tamamen kesmek, bir kısmında da azaltmak gerekebilir.
Ama önce isterseniz o durumlara geçmeden önce bir kahvenin vücudumuzdaki seyrini hemen şöyle bir bakalım.
Kahveyi aldık içindeki asıl buradaki önemli olan kafein etken maddesi kahvedeki. Bazen kafeinsiz kahvelerde bildiğiniz gibi çıktı. Onunla ilgili birazdan değineceğiz. Bağırsaklarımızdan emilim sağladı.
Burada mesela birazdan demir eksikliğiyle ilgili bir hususta bağırsaklardan emilimi sağlarken başka şeyleri engelliyor mu? Ona değineceğiz.
Yani bunlar vücudumuzda kahvenin etkilerini hissettirecek metabolitleri yani kafein bunlara ayrılarak birazdan anlatacağım olaylara neden oluyorlar.” şeklinde konuştu.
ASTIM VE HİPERTANSİYON HASTALARI KAHVE İÇMELİ Mİ?
“Astımlılarda ilaç olarak kullanıyoruz ama kafein de tabii ki bunun miktarı çok az. Asıl etken maddesi de paraksantinde etkili ediyor.
Dr. İbrahim Aksoy, “Neden kahveyi biraz azaltmamız gerekiyor? Onunla ilgili durumlara geçelim. Hemen birincisinden başlayalım.
Birincisi hipertansiyon yani yüksek tansiyon.
Hipertansiyonlu kişiler kahve içmeli mi?
Şimdi kahvenin kalp damar sağlığıyla ilgili de yararları var ama kahve içindeki kafein miktarı vücudumuzda adrenalin miktarını artırıyor.
Adrenalin miktarı artınca ne oluyor?
Kalbimiz daha fazla çalışmaya, daha fazla kan pompalamaya başlıyor. Genellikle bu geçici. Yani çok abartmadığımız sürece geçici olarak biraz kafe kan basıncımızı arttırır. Birkaç saat sonra azalır.” şekline konuştu.
“Bazı çalışmalar alışılmış kahve içicilerin bu hipertansif etkiye karşı yani kan basıncını yükseltici etkisine karşı tolerasyon gösterdiğini ifade ediyorlar bazı çalışmalar.
Bu ne demek yani tansiyon kişiler de içebilir.” İfadeleriyle konuşmalarına devam eden Dr. İbrahim Aksoy, “Eğer tolerans geliştiyse hiçbir zararı olmadan içebilirler. Ama bunu nasıl ölçebiliriz? Kahve içtikten sonra tansiyonumuz diyelim.
Yarım saat sonra ölçtük. Tansiyonumuz yükseliyorsa o kahveden öncekinden daha yüksekse kan basıncına zararlıdır deyip kahveyi azaltmamız gerekirse hiç içmememiz gerekir. dedi.
KAHVE İÇEN HERKESİN UYKUSU KAÇAR MI?
Dr. İbrahim Aksoy, “Amâ bazı insanlar kahve tükettiklerinde uyuyabiliyor. Bunun farkları neden kaynaklı karaciğerdeki dört yüz elli enzimleri var. bu genetik olarak herkeste farklı çalışır.
Ben de hızlı metabolize oluyor. Hızlı metabolize olduğu için bendeki etkisi çok kısa süreli olduğu için diyelim ki yapmadan önce bir saat önce kahve içtim.
Benim hiçbir zaman uykumu etki etmez. Ama yine yatmadan önce bir saat uykuda, uykudan önce bir saat önce içtiniz.
Bazı kişilerde yavaş metabolize olduğu için iki, üç saat sürdüğü için ve bu da uykusuzluğa yol açabilir.
Yani karaciğerimiz kafeini, kahveyi nasıl metabolize ediyor? Bu biraz genetik faktörlere bağlı. Bir de yaşa bağlı.
Yaşla birlikte karaciğerde kafeinin metabolizma hızı yavaşlayacağı için etkileri daha fazla olur. Diyelim ki ben bu yaşta evet etkilenmiyorum ama yirmi yıl sonra etkilenebilirim.” sözlerine yer verdi.
REFLÜSÜ OLANLAR KAHVE İÇEBİLİR Mİ?
“Kalp, damar sistemiyle ilgili söyledik. Üçüncüsü reflü hastalığı. Şimdi reflü diyoruz. Reflü. Şurada şöyle çizelim.
Şurada yemek borumuz geldi. Mideye şu mideyle ilgili şurada bir kapakçık var.” diyen Dr. İbrahim Aksoy, “İşte kahve buradaki kapakçığın yani yavaş çalışmasına neden oluyor.
Midenin asit içeriği buradan geçtiği için yemek borumuza geçtiği için çok kötü bir resim evet. Farkındayım. Yemek borusundan geçtiği için burada reflüye neden olabilir. Bunu daha az çalıştırarak bu kapakçığı daha az çalıştırarak.
Yalnız burada bir dikkat edelim. Şimdi kahvenin zaten içeriği asit Ama şimdi bir kahveyi sıcak içebiliriz.
Sıcak içebiliriz. Bir de soğuk içebiliriz. Kahveyi sıcak içtiğimizde asiditesi daha fazla. Şimdi mesela benim de kızım da dahil olmak üzere soğuk kahve çok moda ama şimdi bir kahveyi sıcak içebiliriz.
Sıcak içebiliriz. Bir de soğuk içebiliriz. Kahveyi sıcak içtiğimizde asiditesi daha fazla.” ifadelerine yer verdi.