Apandisit neden olur ve tedavisi
Apandisit her iki cinsiyette de eşit sayıda, en sık olarak yaşamın ikinci ve üçüncü on yılında görülür. Her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen, yaşlılarda olduğu gibi iki yaşın altındaki çocuklarda da nadirdir.
Apandisitin akut iltihabı veya akut apandisit , on ila otuz yaş arasındaki karın ağrısının en yaygın nedenidir. Enflamasyona bakteriyel bir enfeksiyon neden olur, ancak diğer faktörler de oluşumuna katkıda bulunur. Enfeksiyonun apandisitin tıkanması, bir yabancı cisim, parazitler, genişlemiş lenf düğümleri, tümör…
Kapalı boşlukta biriken mukus ve bakterilerin bir sonucu olarak geliştiğine dair en yaygın kabul gören teori basınç artar, ekin duvarına zarar verir. Karın dokusunun genel iltihabının gelişmesi, sepsis ve hastanın ölümü ile püskürtmeye kadar ilerleyebilir.
Tıkanıklık kendiliğinden düzelirse, iltihaplanma süreci bazen sakinleşebilir. Bu durumda, hasta ameliyatsız iyileşir ve iltihabın tekrar gelişebileceği kesindir.
Apandisit
klinik tablosu Klinik tablo hastadan hastaya değişir. Hastaların yarısında tipik apandisit semptomları görülürken diğer yarısında görülmez, bu nedenle tanı daha zordur.
Bu semptomların varyasyonlarından farklı anatomik pozisyonu, hamileliği, hastanın yaşı sorumludur. Böylece, örn. Bebeklerde ve küçük çocuklarda akut solucan iltihabı genellikle hızla gelişir ve ilerler ve semptomlar daha belirgindir. Buna karşılık, yaşlılarda semptomlar azdır veya yoktur ve laboratuvar analizlerinin sonuçları biraz değişir.
Enflamasyon belirtileri
Tipik bir klinik tablonun ilk belirtisi, karnın orta kısmında yani göbek çevresinde kramp şeklinde ağrıdır. İlk ağrıdan sonra mide bulantısı ve bazılarında kusma meydana gelir.
Dört ila altı saat sonra ağrı, apandisitin en sık bulunduğu karnın sağ alt kısmına doğru hareket eder. Bazı hastalar yemekten kaçınma, kabızlık veya tersine ishalden şikayet ederler.
Tanının en önemli kısmı hasta ile görüştükten sonra hastanın muayenesidir. Sadece bir muayene ve temel laboratuvar analizleri genellikle tanı koymak için yeterlidir.
Akut apandisit tedavisi
Akut solucan iltihabı cerrahi olarak tedavi edilir.
Teşhis ne kadar erken yapılır ve solucan ne kadar erken çıkarılırsa, prognoz o kadar iyi olur. Ancak cerrahi tedavi mümkün değilse, hastaların hastaneye zorunlu olarak yatırılması ve durumun sürekli izlenmesi ile antibiyotik kullanılabilir.
Apandisit ameliyatının belirli bir yüzdesine, karın dokusunun iltihaplanması, bağırsak içeriğinin geçişinde tıkanma, ameliyat yarasının döllenmesi ve diğerleri gibi komplikasyonlar eşlik eder. Apandisit çıkarma yaşam kalitesini düşürmez ve ameliyattan kısa bir süre sonra iyileşme dönemi dışında yaşam tarzı, diyet veya fiziksel aktivitede herhangi bir değişiklik yapılması gerekmez.