Anestezi sırasında neler olur?

Anestezi sırasında neler olur, merak ediyorsunuz. Anestezi, ağrıyı önlemek veya azaltmak için kullanılan tıbbi bir işlemdir.

04.12.2023
Anestezi sırasında neler olur?

Anestezi sırasında neler olur, merak ediyorsunuz. Anestezi, ağrıyı önlemek veya azaltmak için kullanılan tıbbi bir işlemdir. Anestezi türleri, yapılacak işlemin türüne, süresine, hastanın sağlık durumuna ve tercihine göre değişir.

 

Anestezi sırasında neler olur, anestezi türüne göre farklılık gösterir. Aşağıda, anestezi türlerine göre anestezi sırasında neler olabileceğini özetleyen bir tablo bulabilirsiniz.

 

Anestezi Türü Anestezi Sırasında Neler Olur
Genel anestezi Genel anestezi, hastanın bilinçsiz ve ağrıya duyarsız hale gelmesini sağlar. – Genel anestezi ilaçları, genellikle hastanın kolundaki bir damar yolu aracılığıyla verilir. Bazı durumlarda, solunum yolu ile oksijen ile birlikte verilebilir.- Nefes borusundaki kasların gevşetilmesi için soluk borusuna tüp yerleştirilmeden önce kas gevşetici ilaçlar verilir. Hasta uyku haline geçtiğinde, ağız yoluyla, soluk borusundan aşağıya doğru bir tüp yerleştirilir. Bu tüp, yeterli oksijen alımını sağlar. Anestezi uzmanı, hastanın kalp atışı, kan basıncı, solunum, vücut ısısı ve kan oksijen düzeyi gibi hayati bulgularını sürekli olarak izler ve gerektiğinde ayarlamalar yapar.  Genel anestezi sırasında ve sonrasında, bulantı, kusma, boğaz ağrısı, kas ağrıları, kaşıntı, tansiyon değişiklikleri, kalp ritim bozuklukları ve geçici bilinç kaybı gibi yan etkiler görülebilir. 
Bölgesel anestezi  Bölgesel anestezi, vücudun belden aşağısını, kol ya da bacak gibi belli bir bölgesini uyuşturur.  Bölgesel anestezi oluşturmak için, o bölgeden geçen sinirlerin olduğu yere lokal anestezik adı verilen bir ilaç enjekte edilir. Böylece, o bölgedeki ağrı sinyalleri beyne iletilmez ve hasta ağrı duymaz. <br> – Bölgesel anestezi ile yapılan işlemlerde hasta bilinçlidir. Ancak, hastanın rahatlaması ve uyuması için sedasyon adı verilen bir ilaç da verilebilir. Bölgesel anestezi, spinal anestezi, epidural anestezi ya da ikisinin birden uygulandığı kombine spinal-epidural anestezi olmak üzere üç şekilde uygulanabilir. – Spinal anestezi, tek bir enjeksiyonla uyuşmanın sağlandığı bir yöntemdir. Omurilik, bel bölgesinde belirli bir seviyede sonlanır. Onun iki ya da üç omur aşağısına, omurların arasından girilerek enjeksiyon yapılır. Beyni sarıp, kuyruk sokumuna kadar devam eden beyin zarı delinerek omurilik sıvısı içine ilaç verilir. Epidural anestezi, enjeksiyonun epidural aralığa yapılması ve yapılan yere epidural kateter adı verilen ince bir borunun yerleştirilmesiyle gerçekleştirilir. Bu borunun ucunda, ilaç vermeye yarayan bir musluk bulunur. Ameliyat sonrası ağrı oluşması halinde, daha düşük dozlardaki lokal anesteziler buradan bele gönderilir.  Kombine spinal-epidural anestezi, hem spinal hem de epidural anestezi uygulamasının bir arada yapılmasıdır. Bu yöntem, spinal anestezinin hızlı etkisi ile epidural anestezinin uzun süreli etkisini birleştirir.  Bölgesel anestezi sırasında ve sonrasında, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü, idrar yapamama, bacaklarda uyuşukluk, kaşıntı, sırt ağrısı, baş ağrısı ve nadiren sinir hasarı gibi yan etkiler görülebilir.
Lokal anestezi Lokal anestezi, vücudun küçük bir bölgesini uyuşturur. – Lokal anestezi oluşturmak için, uyuşturulacak bölgeye lokal anestezik adı verilen bir ilaç enjekte edilir veya sürülür. Lokal anestezi ile yapılan işlemlerde hasta bilinçlidir. Ancak, hastanın rahatlaması ve uyuması için sedasyon adı verilen bir ilaç da verilebilir. Lokal anestezi, benlerin alınması, diş tedavisi, küçük yaraların dikilmesi gibi işlemlerde uygulanabilir.  Lokal anestezi sırasında ve sonrasında, alerjik reaksiyon, enfeksiyon, kanama, morarma, şişlik ve nadiren sinir hasarı gibi yan etkiler görülebilir.

 

Anestezi sırasında neler olur, anestezi türüne göre farklılık gösterir. Anestezi, anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanı tarafından özenle uygulanır.

 

Anestezi, hastanın ameliyat sürecinde güvenliği ve konforu sağlamak üzere geliştirilmiş bir dizi tıbbi uygulamadır

 

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.