Alerji nedir tıp
Alerji (eng. alerji), yabancı maddenin (alerjen-antijen) girişi üzerine uygun antikorların yaratıldığı vücutta bir bozukluk, yani. organizma bu alerjene karşı aşırı duyarlı (duyarlı) hale gelir.
Organizmanın hassaslaştığı bir alerjenin tekrar vücuda girmesiyle alerjen-antikor reaksiyonu meydana gelir ve ardından kurdeşen gibi lokal reaksiyonlara yol açan zararlı maddelerin (histamin, serotonin vb. aracılar) salınması takip eder, veya böyle bir hastanın hayatını tehdit edebilecek anafilaktik şok gibi organizmanın genel reaksiyonlarına.
Alerji nedir?
Bir alerjenin vücuda girmesi, T lenfositlerinin aktivasyonuna neden olabilir ve vücudun aynı alerjenle tekrar tekrar teması üzerine, aktifleştirilmiş lenfositlerin katıldığı alerjik bir reaksiyon meydana gelir.
Çünkü bu reaksiyonlar 24-48 saat sürmektedir. Alerjenle temastan sonra ortaya çıkan reaksiyonlara gecikmiş aşırı duyarlılık reaksiyonları denir.
Bir alerjenle temas eden aktif lenfositler, lenfokin adı verilen ve lokal inflamasyona neden olan zararlı maddeleri salgılar.