Adet olmadan alt karın ağrısı neden olan nedir?
Adet olmadan alt karın bölgesinde ağrı, yumurtlama sırasında veya hamileliğin başlangıcında normal olabilir.
Bununla birlikte, özellikle sık sık veya her ay meydana geliyorsa, endometriozis, miyom veya pelvik inflamatuar hastalık gibi hastalıklara da işaret edebilir.
Bu tür ağrı, her ayın birkaç günü alt karın veya karın bölgesinde hafif rahatsızlık ve hatta günlük aktiviteleri engelleyecek kadar güçlü kramplarla karakterizedir.
Bu nedenle adet dönemi dışında kolik her ay ortaya çıkıyorsa veya şiddeti artıyorsa bir jinekoloğa başvurmak, nedeninin tespit edilmesi ve en uygun tedavinin başlatılması önemlidir.
Alt karın ağrısının nedenleri ve adet görmeme
Menstruasyon olmadan veya alt karın ağrısı olmadan ve menstruasyon olmadan koliklerin ana nedenleri şunlardır:
Yumurtlama
Yumurtlama, adet dönemi dışında kramplara neden olabilir, çünkü genellikle adet kanamasından 14 gün sonra meydana gelen yumurtalık yumurtalıktan salındığında, yumurtayı koruyan bir miktar sıvı ve kan da salınır, bu da karın boşluğunda tahrişe neden olabilir.
Bu tür kramplar, yumurta bırakıldıktan sonra veya vücut kan sıvısını emdiğinde iyileşir.
Ne yapmalı: Yumurtlamanın neden olduğu kramplar genellikle herhangi bir tedaviye gerek kalmadan 2 saat içinde iyileşir.
Ancak kramp şiddetliyse, Naproksen gibi bir antiinflamatuar alabilir, karnınıza sıcak kompres uygulayabilir veya rahatsızlığı hafifletmek için sıcak bir banyo yapabilirsiniz.
Bir kadının yumurtlama döneminin çok ağrılı olduğu bazı durumlarda, doğum kontrol haplarıyla tedaviyi önerebilecek bir jinekoloğa danışmalıdır.
Endometriozis
Endometriozis, rahmin iç tabakası olan endometrium dokusunun kadın vücudunun yumurtalıklar, mesane ve bağırsak gibi diğer organlarına yerleşerek genellikle adet döneminde ortaya çıkan iltihaplanma, karın ağrısı ve yoğun kramplara neden olmasıdır. ancak dönem dışında da meydana gelebilir.
Ayrıca endometriozisin neden olduğu karın ağrısı ve kramplar çok şiddetli olabilir ve sıklıkla irritabl bağırsak sendromu, pelvik inflamatuar hastalık veya idrar yolu enfeksiyonu gibi diğer hastalıklarla karıştırılabilir.
Ne yapmalı : Ağrının ve adet akışının özelliklerini değerlendirmek, ayrıca fizik muayene, transvajinal ultrason gibi görüntüleme veya bazı durumlarda endometriozisi doğrulamak için videolaparoskopi yapmak için jinekoloğa danışılmalıdır. Tedavi genellikle kontraseptifler ve/veya cerrahi ile yapılır.
Adet öncesi sendromu
Premenstrüel sendrom veya PMS, bazı kadınların menstruasyondan birkaç hafta önce yaşayabileceği, örneğin alt karın ağrısına, göğüslerde şişme ve ağrıya neden olabilecek bir dizi semptomdur.
Ne yapmalı: Karın ağrısını hafifletmek için örneğin parasetamol, ibuprofen veya buscopan gibi bazı ağrı kesicileri almak mümkündür.
PMS 2 veya 3 adet döngüsünde ortaya çıkıyorsa değerlendirme için jinekoloğa gitmek önemlidir.
Miyom
Rahim miyomu veya leiomyom olarak da adlandırılan miyom, rahim kasında oluşan ve genellikle semptomlara neden olmayan iyi huylu bir tümördür, ancak miyomların boyutuna, konumuna ve sayısına bağlı olarak bir kadın karın ağrısı veya krampları hissedebilir.
Ne yapılmalı : Transvajinal ultrason gibi fizik muayene ve görüntüleme yoluyla tanının konulması ve tıbbi takipten hormon kullanımına veya ilaç kullanımına kadar en uygun tedaviyi başlatmak için jinekoloğa danışılmalıdır.
Pelvik inflamatuar hastalık
PID olarak da bilinen pelvik inflamatuar hastalık, vajinadan kaynaklanan ve rahim ağzı, rahim, tüpler ve yumurtalıkları etkileyebilen ve adet dönemi dışında vajinal akıntı, kanama ve kramp gibi bazı semptomlara yol açabilen bir iltihaptır.
Bu inflamasyona temel olarak gonore veya klamidya ile enfekte olmuş bir kişiyle korunmasız yakın temas yoluyla bulaşan enfeksiyon neden olabilir, ancak aynı zamanda doğal doğum sırasında veya örneğin endometriyal biyopsi yapıldıktan sonra da meydana gelebilir.
Ne yapılmalı : PID belirti ve semptomlarının varlığında, pelvik inflamatuar hastalığa neden olan bakteriyel enfeksiyonu tedavi etmek için ağızdan veya kas içi enjeksiyon yoluyla antibiyotik tedavisini önerebilecek bir jinekoloğa başvurmanız önerilir.
Ek olarak, dokuların iyileşmesine zaman tanımak için tedavi sırasında yakın temastan kaçınılmalıdır.
Hamilelik
Adet dönemi dışındaki kramplar da hamileliğin göstergesi olabilir ve embriyo implantasyonu ve uterusun büyümesi nedeniyle ortaya çıkar.
Genellikle bu kolik hafif ve geçicidir ve başka semptomlara veya rahatsızlığa neden olmaz.
Bununla birlikte, eğer kolik sık sık ağrıyorsa ve dinlenmeyle bile durmuyorsa veya hamileliğin daha ileri evrelerinde ortaya çıkıyorsa, bu durum dış gebelik veya plasental abrupsiyona işaret edebilir, bu da doktora başvurmayı önemli hale getirir.
Ne yapılmalı : Adetin gecikmesi veya gebelikten şüphelenilmesi durumunda hCG testi yapılmalıdır. Onaylanırsa doğum öncesi konsültasyon yapılmalı ve gebelik boyunca jinekolog ile takip başlatılmalıdır.
Adenomyoz
Adenomyozis, rahim ağzı duvarının kalınlaşarak küçük nodüller oluşturması sonucu ortaya çıkan, başlangıç aşamasında belirti vermeyebilen ancak daha ileri evrelerde adet dönemi dışında kanama veya kramplara neden olabilen bir hastalıktır.
Ne yapılmalı : Antienflamatuvar veya hormon tedavisi önerecek bir jinekoloğa danışmalısınız ve semptomların ilaçlarla kontrol edilemediği daha ileri vakalarda doktor rahmin alınması için ameliyat önerebilir.
Servikal darlık
Servikal stenoz, rahim malformasyonu, vajinal enfeksiyon, rahim ağzında kist veya kanser varlığı veya koterizasyon gibi cerrahi prosedürler nedeniyle rahim ağzının daralmasıdır.
Bu rahatsızlıklar herhangi bir belirti vermeyebilir ve rutin jinekolojik muayeneler sırasında teşhis edilebileceği gibi, adet döneminde yoğun kanama veya adet dönemi dışında adet görmeme ve kramp gibi adet bozukluklarına da neden olabilir.
Ne yapılmalı : Pap smear testi yaptırmak ve rahim sağlığını değerlendirmek için yılda en az bir kez jinekologla rutin konsültasyon yapılmalıdır.
Bu hastalığın tedavisinin, nedenine göre jinekolog tarafından belirtilmesi gerekir ve en basit vakalarda rahim ağzının genişletilmesi veya örneğin rahim ağzı kanseri durumunda kemoterapi ile yapılabilir.
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.