Adaçayı ne için kullanılır ve faydaları nelerdir?
Adaçayı veya Salvia officinalis, şifalı özellikleri nedeniyle yüzyıllardır yetiştirilen eterik, lüks, tıbbi ve Akdeniz bitkisidir.
Adaçayı, calopera, calavera, ciğer otu gibi isimlerle anılmaktadır. Yaprak ve çiçekleri mayıs – temmuz döneminde toplanır, bitki belirgin bir kokuya sahiptir ve tadı acı – sıcaktır.
Antibiyotiklerin ortaya çıkmasından önce en ciddi hastalıklar Zafia ile tedavi ediliyordu, dolayısıyla bu durumlarda tek kurtuluşun Zafia olduğu söylenebilirdi.
Farklı şekillerde hazırlandı ve kullanıldı. Taze ve kuru olarak kullanılır, preslenir ve uçucu yağ yapılır, adaçayı çayı demlenir, diş ağrıları ve hastalıklı diş etleri için taze çiğnenir, yaraların ve savaşlarda alınan yaralanmaların üzerine sarılırdı.
Olağanüstü iyileştirme gücü, en güçlü doğal antibiyotiklerden, antimikotiklerden ve antiseptiklerden biri olduğu göz önüne alındığında , adaçayı bugün bile şifalı bitkiler arasında kraliçe olarak ilk sırada yer almaktadır.
Adaçayının kullanımı ve iyileştirici özellikleri
Günümüz ilaç endüstrisinin son derece gelişmiş olduğu göz önüne alındığında, adaçayının tüm faydaları maksimuma kadar tükenmiştir ve daha ileri testler, geleneksel tıbbın henüz cevaplayamadığı soruların cevaplarını da içerdiğini göstermektedir.
Tıbbi bileşenler bu büyülü bitkiden özel işlemlerle elde edilir ve daha sonra çeşitli ilaçların, spreylerin, pastillerin, gargaraların, sabunların, kremlerin, diş macunlarının, çayların, uçucu yağların ve hatta kozmetolojide parfümlerin üretiminde kullanılır.
Günümüzde bilim insanları bu şifalı bitkinin hafıza üzerindeki etkisini ve tıbbi özelliklerinin Alzheimer hastalığının tedavisinde kullanımını inceliyorlar.
Doğal tıp, adaçayının tıbbi özelliklerinin çok sayıda olmasına rağmen henüz tam olarak araştırılmadığına inanmaktadır. Adaçayının dünyadaki en şifalı bitkiler arasında yer aldığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Yabani adaçayı günümüzde hala dağ yamaçlarında yetişmektedir ve erişilmesi zordur, ancak evcil adaçayı o kadar adapte olmuştur ki dünya çapında saksılardaki ve bahçelerdeki balkonlarda büyümektedir.
Yani neredeyse herkesin kullanımına açıktır ve onu özel kılan şey kesinlikle antibakteriyel, antimikrobiyal, antiseptik ve antimikotik etkileridir.
Bu bitkinin yok ettiği çok çeşitli patojen organizmalar vardır, bu nedenle boğaz, mesane, bağırsaklar, böbrekler vb. kalıcı bakteriyel, viral ve mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır.
Bir diğer özelliği ise adaçayının sentetik antibiyotiklerde olduğu gibi direnç oluşturmamasıdır. Gerektiğinde ve bir profesyonelin tavsiyesi ile alınmalı, dozlanmalıdır. Hamilelere, emziren annelere ve epilepsi hastalarına önerilmez.
Adaçayı çayı çeşitli koşulları tedavi eder
Adaçayı her şekliyle ilaç olarak kullanılmaktadır ve tedavi edilen hastalığa göre bitkinin tüm kısımlarından yararlanılabilmektedir.
Yani kuru, taze, çay gibi, lapa halinde, durulama, çiğneme için, çiçek, yaprak ve bazen kök, adaçayı tamamen şifalıdır ve çoğu zaman yaprak ve çiçek çay hazırlamak için kullanılır.
Adaçayı çayı en yaygın kullanılan ilaçtır ve çok sayıda rahatsızlığın tedavisinde güçlü bir araçtır.
Bahsettiğimiz gibi, kendine has etkisi nedeniyle adaçayı ilaç olarak veya yardımcı-ek tedavi olarak hemen hemen her durumda kullanılabilir.
Adaçayı çayı sadece bir yaşın altındaki küçük çocuklara, emziren annelere, hamilelere ve sara hastalarına tavsiye edilmez. Ayrıca kasılmaları önlemek için uzun süre kullanılması tavsiye edilmez. Aşağıda size adaçayı çayının ne için kullanıldığını anlatacağız.
Akciğerler için adaçayı çayı
Bitkideki aktif maddeler solunum yollarındaki iltihaplanmanın azaltılmasına yardımcı olabilir. Astım, bronşit ve akciğerlerin diğer iltihabi durumlarında faydalı olabilir.
Ayrıca akciğerlerdeki mukusun öksürerek atılmasını kolaylaştırarak nefes almayı kolaylaştırır. Bu özellikle öksürük ve soğuk algınlığı için faydalıdır.
Bazı çalışmalar adaçayının antibakteriyel ve antiviral etkilere sahip olabileceğini düşündürmektedir. Bu, adaçayı çayının solunum sistemindeki enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olabileceği anlamına gelir.
Boğaz için adaçayı çayı
Adaçayı gargarası çoğunlukla boğaz ağrısı veya diş eti sorunları için kullanılır, ancak aynı zamanda diş ağrıları, ağız kokusu ve bu bölgedeki diğer sorunlara da yardımcı olabilir.
Adaçayındaki aktif maddeler boğazdaki iltihabı azaltabilir, mukoza zarının hassas ve tahriş olmuş kısımlarını rahatlatabilir. Soğuk algınlığı veya enfeksiyonlardan kaynaklanan boğaz ağrılarına faydalı olabilir.
Bu bitki doğal antibakteriyel ve antiseptik özelliklere sahiptir. Gargara çayı olarak kullanıldığında enfeksiyona neden olabilecek bakteri ve mikroorganizmalarla savaşmaya yardımcı olabilir.
Hafif bir analjezik etkisinin de olduğunu, boğazdaki ağrıyı hafifletip yutkunmayı kolaylaştırdığını da belirtelim.
Diş etleri için adaçayı çayı
Diş eti iltihabı, diş eti kanaması veya ağız kokusu gibi sorunlarla uğraşıyorsanız adaçayı çayı diş etlerinizi sağlıklı tutmada doğal bir müttefik olabilir.
Antimikrobiyal ve antiinflamatuar özellikleriyle bilinen bu bitki, ağrılı diş etlerini hafifletmeye, enfeksiyonla savaşmaya ve ağız sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Kolon için adaçayı çayı
Kolonunuzun sağlığını desteklemek istiyorsanız bu çay iyi bir seçim olabilir. Tıbbi özellikleriyle bilinen adaçayı, sindirim bozukluklarını hafifletmek ve bağırsak florasının dengesini desteklemek başta olmak üzere bağırsak sağlığına çok sayıda fayda sağlayacaktır.
Jinekolojide ilaç olarak adaçayı çayı
Yemeklik ve aromatik kalitesiyle bilinmesinin yanı sıra jinekolojide faydalı olabilecek tıbbi özellikleriyle de öne çıkıyor.
Bu bitki , adet döngüsünün düzenlenmesi, menopoz semptomlarının hafifletilmesi ve enfeksiyonlarla mücadele dahil olmak üzere kadın üreme sağlığının çeşitli yönleri için doğal destek sağlayabilir .
Bahsedilen koşullara ek olarak aşağıdaki durumlarda da kullanılır:
- Kadınlarda vajinal yıkamalarda mantar ve bakteri enfeksiyonları
- İktidarsızlık tedavisinde afrodizyak olarak
- Geniş etki spektrumuna sahip doğal bir antibiyotik olarak, çeşitli bakteri türlerine karşı antibakteriyel bir maddedir.
- Sakinleşmek için, sinir sistemi için, strese ve titremeye karşı
- Emzirmeyi durdurmak için süt salgısının durdurulması
- Vücudun bağışıklık tepkisinin güçlendirilmesi – bozulmuş bağışıklık için
- Bağırsakların, cinsel organların, deri ve saçın mantar enfeksiyonları için.
- Omurilik hastalıklarına yardımcı olur
- Parkinson hastalığında
- Alzheimer hastalığında
- Ağız boşluğu, boğaz, farenks iltihabı ve bakteriyel bademcik iltihabı (bademciklerin cerahatli iltihabı) için
- Ses kısıklığı, kuru ve balgamlı öksürük, kızıl hastalığının tedavisi…
- Mide krampları ve irritabl bağırsak sendromunun tedavisi
- Kolit ve Crohn hastalığı gibi inflamatuar bağırsak hastalıkları
- Safra kesesini boşaltma zorluğu
- Şişkinlik, gastrit ve Helicobacter pylori’nin ortadan kaldırılması
- Sindirimi ve safra salgısını iyileştirir
- Kan resmini iyileştirir
- İştahı artırır ve sindirim sisteminin normal işleyişini geri kazandırır.
- Romatizma ve diğer kemik ve eklem hastalıklarına faydalı etkisi vardır.
- Endokrin sistem ve tiroid fonksiyon bozukluklarında
- Periodontal hastalığa ve ağız boşluğunun bakteriyel enfeksiyonuna karşı
- Karaciğeri ve kanı temizler
- Terlemenin düzenlenmesi
- Kan şekeri seviyelerini kontrol eder
- Dişleri temizlemek ve diş etlerini güçlendirmek için
Adaçayı çayı nasıl yapılır?
Adaçayı çayı , bir çay kaşığı kuru adaçayının 2,5 dcl soğuk suya konularak kaynatılmasıyla demlenir. Daha sonra çay ocaktan alınır, üzeri kapatılır ve yarım saat bekletilir.
Günde iki ila üç kez süzün ve içirin, ardından hala sıcakken servis yapın. Uzun süre sınırsız miktarda içilmesi tavsiye edilmez.
Çünkü her tıbbi madde gibi adaçayı da doğru kullanıldığında büyük bir güce sahiptir ancak uygunsuz kullanıldığında istenmeyen etkilere de neden olabilir.
İçindekiler :
- 1 çay kaşığı kurutulmuş adaçayı
- 1 bardak su
- Bal veya limon (tadı iyileştirmek için isteğe bağlı)
Talimatlar :
- Suyu kaynayana kadar ısıtın
- Kurutulmuş adaçayı bir bardağa koyun.
- Adaçayının üzerine kaynar su dökün.
- Fincanın kapağını kapatın ve tıbbi bileşenlerin çıkması için çayın 10-15 dakika demlenmesini bekleyin.
- Adaçayı yapraklarını çıkarmak için çayı bir süzgeçten geçirin.
- Tadı arttırmak için isteğe göre bal veya limon ekleyin.
Adaçayı ne zaman içilmez?
Adaçayı çayı popüler olmasına ve sıklıkla tıbbi amaçlarla kullanılmasına rağmen, adaçayı çayının içecek olarak tavsiye edilmediğini bilmek önemlidir. Adaçayı, büyük miktarlarda veya uzun süre yutulduğunda toksik olabilen bazı kimyasal bileşikler içerir.
Bu bitki, nörolojik sorunlara neden olabilecek ve karaciğer sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek bir bileşen olan thujone içerir.
İçmek yerine bu bitkinin iyileştirici özelliklerinden yararlanmanın başka yolları da var. İşte bazı alternatif tüketim ve kullanım yöntemleri:
- Solunum: Öksürük, sinüzit veya sinüzit gibi solunum problemlerini gidermek için adaçayı buharını soluyabilirsiniz. Bir kase sıcak suya kurutulmuş adaçayı ekleyin, başınızı bir havluyla örtün ve buharı 10-15 dakika boyunca içinize çekin. Bu yöntem tahriş olmuş solunum yollarının yatıştırılmasına yardımcı olabilir.
- Gargara: Boğaz ağrısı semptomlarını hafifletmek için adaçayı çayını hazırlayıp gargara olarak kullanabilirsiniz. Çayı talimatlara göre hazırlayın, soğutun ve günde birkaç kez gargara yapmak için kullanın. Bu, iltihabı azaltmaya ve boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.
- Topikal uygulama: Adaçayı, cilt üzerinde lokal uygulama için yağ veya tentür şeklinde kullanılabilir. Küçük yaraları, çizikleri veya iltihaplı cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek için adaçayı yağı cilde uygulanabilir. Adaçayı tentürü gargara olarak veya aft veya diş eti iltihabını tedavi etmek için kullanılabilir.
İstenilen terapötik etki için doğru talimatları ve dozajı almak amacıyla herhangi bir adaçayı kullanmadan önce bir uzmana veya bitki uzmanına danışmak önemlidir.
Ayrıca adaçayının bazı ilaçlarla etkileşime girebileceğini aklınızda bulundurmalısınız, bu nedenle tedavi amaçlı kullandığınız veya kullanmayı planladığınız şifalı bitkiler hakkında doktorunuzu bilgilendirmeniz önemlidir.