google.com, pub-4494608888892712, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Kolesterol hakkında bilmediğiniz 7 gerçek

Kolesterol, vücudumuz için hayati öneme sahip olsa da yüksek seviyelerde olması çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bilim uzmanları tarafından hazırlanan 7 gerçeği sizler için hazırladık..

05.02.2025
Kolesterol hakkında bilmediğiniz 7 gerçek

Yale Üniversitesi’nden bilim insanları, kolesterol hakkında bilinmesi gereken bazı önemli gerçeklere dikkat çekiyor. İşte kolesterol hakkında bilmediğiniz 7 gerçek.

1. HDL Dışı Kolesterol de Kontrol Edilmelidir

Kolesterolün farklı türleri vardır ve her birinin değerleri önemlidir. Doktorunuz, lipid paneli adı verilen bir kan testi ile bu değerleri ölçer.

Bu test; LDL (kötü kolesterol), HDL (iyi kolesterol), trigliseridler ve toplam kolesterolü ölçer. Ancak, HDL dışı kolesterol de önemlidir.

Bu değer, toplam kolesterolden HDL’nin çıkarılmasıyla elde edilir ve ateroskleroza neden olabilen daha az bilinen kolesterolleri de içerir.

Bazı uzmanlar, kalp hastalığı riskini daha iyi gösterdiğine inanmaktadır. Özellikle yüksek tansiyon, diyabet veya kalp hastalığı risk faktörleriniz varsa, doktorunuz HDL dışı kolesterolünüzü de ölçebilir.

2. Çocuklarda da Kolesterol Ölçümü Yapılmalıdır

Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre, çocuklarda kolesterol ölçümü 9-11 yaşları arasında ve 17 yaşında yapılmalıdır. Bazı çocukların ise 2 ila 10 yaşları arasında kontrol edilmesi gerekir.

Bunlar arasında; yüksek kolesterolü olan ebeveynler veya büyükanne ve büyükbabalar, kalp krizi veya felç öyküsü olan aile bireyleri, yüksek tansiyon, diyabet, obezite veya kalp hastalığı risk faktörleri olanlar ve evlat edinilmiş olanlar veya aile sağlık geçmişi bilinmeyenler yer alır.

Çocuğunuzun kolesterol seviyesi yüksekse, doktorlar altta yatan bir rahatsızlığı kontrol edebilirler.

3. 40 Yaşından Sonra Kolesterol Daha Sık Kontrol Edilmelidir

Yetişkinlerde, 20 yaşından başlayarak 40 yaşına kadar her 4-6 yılda bir kolesterol kontrolü yapılması gerekir. Ancak, 40 yaşına geldiğinizde, her yıl kolesterolünüzü kontrol ettirmeye başlamanız önemlidir.

Kalp rahatsızlığı olan veya kolesterol düşürücü ilaç kullanan hastaların daha sık kontrollere ihtiyacı olabilir.

4. İdeal Kolesterol Seviyesi Herkes İçin Aynı Değildir

Doktorlar, farklı kişilere farklı kolesterol seviyeleri reçete ederler. Yaş, cinsiyet ve sağlık durumu gibi faktörler ideal kolesterol seviyesini etkiler.

Örneğin, kalp krizi veya felç öyküsü olan hastalar ve yüksek tansiyonu olan hastalar daha düşük bir kolesterol seviyesini hedeflemelidir.

5. Yüksek Kolesterol Kalıtsal Olabilir

200 kişiden 1’inde, ailesel hiperkolesterolemi adı verilen kalıtsal bir rahatsızlık bulunur. Bu rahatsızlık, vücudun kolesterolü işleme biçiminde anormalliğe neden olur.

Ailesel hiperkolesterolemisi olan kişiler yaşam tarzı değişikliklerini takip etmelidir, ancak kolesterol seviyelerini düşürmek için ilaç kullanmaları da gerekecektir.

6. Yaşam Tarzı Değişiklikleri İşe Yaramazsa Statinler Yardımcı Olabilir

Doktorlar genellikle hastalara yaşam tarzı değişiklikleri önererek başlarlar. Akdeniz diyeti, düzenli egzersiz ve sağlıklı bir kiloyu korumak önemlidir.

Ancak, yaşam tarzı değişiklikleri işe yaramazsa veya kolesterol seviyeleri çok yüksekse, doktorlar statinler reçete edebilir.

Statinler, karaciğerin LDL kolesterol üretmesini engelleyerek kolesterol seviyelerini düşürür. Ayrıca, atardamarlardaki plakların yırtılmasını önlemeye yardımcı olurlar.

7. Yüksek Kolesterolün Önüne Geçilebilir:

Sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları, kolesterol seviyelerini sağlıklı aralıkta tutmaya yardımcı olabilir. Daha aktif bir yaşam tarzı, sağlıklı bir kiloyu korumak ve yüksek kolesterol riskini azaltmak için önemlidir. Bitkisel ağırlıklı beslenme ve evde yemek hazırlama da faydalıdır.

Sağlığınızla ilgili herhangi bir endişeniz varsa, lütfen ilk önceliğiniz doktorunuz olmalı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.