Hamilelik sırasında mide ekşimesi: Ne yapmalı?
Gebe kadınlar genellikle göğüste yanık hissi içeren bir hastalık olan mide ekşimesi geliştirir.
Kadınların yüzde 50 kadarı hamilelik sırasında bir noktada mide ekşimesi geçirir. Hamilelik sırasında herhangi bir noktada meydana gelse de, mide ekşimesi üçüncü trimesterde daha sık görülür.
Hamilelikte mide ekşimesi, nasıl tedavi edileceği ve nasıl önleneceği ve doktora gitme zamanı olup olmadığını nasıl anladığına dair bu makalede daha fazla bilgi edinin.
Mide yanması nedir?
Büyüyen rahim mide üzerine baskı uygulayabildiğinden hamile kadınlar mide ekşimesi geçirebilir.
Ana belirtilerden biri göğsün ortasında bir yanma hissidir. Yemek borusu veya yemek borusunu mideye bağlayan valf zayıflar ve mide asidi ve içeriği gıda borusuna geri akar. Göğüste yanma dışında, diğer mide ekşimesi belirtileri şunlardır:
. Geğirme
. Regürjitasyon
. Şişkinlik
. Mide bulantısı
Bu semptomlar her zaman olmasa da, yemekten hemen sonra meydana gelir.
Hamileler neden mide yanması geçiriyor?
Hamile kadınların bir dizi nedenden dolayı mide yanması daha olasıdır. İlk olarak, hamilelik sırasında hormon progesteronu gebeliği desteklemek için daha yüksek miktarlarda salgılanır.
Progesteron, yemek borusunu mideden ayıran ve rahatlamak için mide yanmasına neden olan valfe neden olur. Buna ek olarak, büyüyen rahim daha sonraki hamilelikte mide ve diğer iç organlara baskı yapmaya başlar. Bu basınç aynı zamanda yiyecek ve mide asidini tekrar yiyecek borusuna da itebilir.
Hazımsızlık ve mide ekşimesi, hamilelik öncesi ve daha önce gebe kalanlarda mide ekşimesi geçiren kadınlarda daha olasıdır.
önleme
Mide ekşimesinin önlenmesi onu yönetmenin en iyi yoludur. Bazı yiyecekler veya içecekler semptomları tetikleme eğilimindedir. Bu gıdalardan kaçınmak, mide ekşimesiyle ilişkili rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olabilir. Mide ekşimesini tetikleme eğilimi gösteren yiyecekler şunlardır:
. Portakal, greyfurt ve ananas gibi turunçgiller
. Kafein
. Gazlı içecekler veya gazlı içecekler
. Yağlı ve yağlı gıdalar
. Baharatlı yiyecekler
. Domates
. Çikolata
Bu yiyeceklerden kaçınmanın yanı sıra, daha küçük öğünlerde daha sık yemeye yardımcı olabilir. Günde üç büyük öğün yerine beş veya altı küçük yemek daha iyi olabilir.
Yemekten sonra en az 20 ila 30 dakika kadar dik kalmak, mide içeriğinin yiyecek borusuna yedeklenmesini önleyebilir. Geceleri yatmadan 3 saat içinde yemek yememeye daha iyi olur. Yatağın başını yukarı kaldırırken veya başın yüksekte kalmasını sağlamak için ekstra yastıklar kullanarak gece meydana gelen mide ekşimesini önleyebilir.
Sigara içmek ve alkol almaktan kaçınmak da önemlidir. Hamilelik sırasında da sağlıklı değildir ve ikisi de mide ekşimesine katkıda bulunabilir.
Onu bırakmayı güç bulan herkes bir doktorla konuşmalıdır.
Bir bardak süt içmek semptomları azaltmaya yardımcı olabilir. Az yağlı veya yağsız süt daha iyidir çünkü tüm süt yağ bakımından zengindir ve bu da mide ekşimesini kötüleştirebilir
Mide ekşimesi tedavisi
Bu yaşam tarzı değişiklikleri mide ekşimesi belirtilerini önlemek için yardımcı olmazsa, ilaçları düşünmek için zaman olabilir.
Aşağıdakiler, antiasitler ve mide ekşimesi için diğer reçetesiz ilaçlar hakkında genel bilgilerdir. Her zaman olduğu gibi, özellikle hamilelik sırasında herhangi bir ilaç almadan önce doktorla konuşmak en iyisidir.
Mide
Mide ekşimesi, asit reflü ve gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) sıklıkla birbirinin yerine kullanılır, ancak bunlar aynı değildir.
Asit reflü, mide asidinin yiyecek borusuna geri döndürülmesidir ve bu da mide ekşimesinin semptomuna neden olur. GERD daha ciddi bir asit reflü ve mide ekşimesidir. GERD ek semptomları şunları içerebilir:
. Kronik öksürük
. Hırıltı
. Göğüs ağrısı
. Yutma güçlüğü
. Gıda veya mide asidinin regürjitasyonu
Tetikleyicileri önlemek, temel yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlar semptomları yönetmek için etkili olabilir. Bununla birlikte, şiddetli GERD vakalarında, durumu hafifletmek için reçeteli ilaç veya hatta cerrahi gerekebilir.
Ne zaman doktora görünmeliyim
Doğum öncesi bakımın bir parçası olarak doktoru düzenli olarak görmek önemlidir. Yaşam tarzı ya da diyet değişiklikleri ile rahatlamayan mide ekşimesi, rutin bir prenatal ziyarette doktora bildirilmelidir. İlaç önerilirse, semptomları yönetmede etkili olup olmadığından emin olun.
Gebelikte mide ekşimesi yaygın olsa da, şiddetli veya günlük yaşama müdahale ederse belirtileri belirtmek özellikle önemlidir.
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez