Mide ekşimesi, gastrit ve GERD’niz varsa ne yemelisiniz?
Bazen midenizde ateş topu varmış gibi hissediyorsanız, diyetinizi düşünmenin zamanı gelmiştir.
Mide yanması, mide problemlerinin en hafif şeklidir; gastrit, GÖRH ve mide fıtığı ise günlük işleyişi çok daha zorlaştırır.
Bu duruma uygun bir diyet, şikayetleri azaltmayı ve mümkünse ortadan kaldırmayı, reflüyü azaltmayı ve mümkün olduğunca yemek borusu mukozasındaki hasarı azaltmayı amaçlar.
Gastrit, şiddetli karın ağrısı, mide bulantısı ve hatta sindirim sorunlarıyla karakterize olduğundan çoğu insan, tarif edilen şikayetleri hayatında en az bir kez yaşamıştır.
Mide ekşimesi, gastrit ve GERD için diyetin temeli
Mide ekşimesi ve gastrit diyetinin temeli iyi haşlanmış sebze ve meyveler, yağsız et ve balık, zeytinyağı ve çeşitli meyve kompostolarıdır.
Süt ürünlerinden yoğurt, kefir ve acidophilus kullanılması tavsiye edilir, arı ürünlerinin faydalı etkisini de unutmayın!
Yemekleri otlarla baharatlamak ve tuz alımını azaltmak tercih edilir. Ayrıca sigarayı azaltmanız ve ideal vücut ağırlığına ulaşmanız da önerilir.
Artan vücut ağırlığının da mide sorunlarının nedenlerinden biri olabileceğini biliyor muydunuz?
Besinlere çeşitli gruplar üzerinden baktığımızda hangi besinlerin tüketilmesi, hangilerinden uzak durulması gerektiği konusunda fikir sahibi olmak çok daha kolay olacaktır.
Amaç, yalnızca kaçınılan gıdalara değil, tüketilmesi arzu edilen gıdalara da odaklanmak ve sorunun çözümüne olumlu yaklaşmaktır.
Unutmayın, stres de mide ağrısına yol açabilecek tetikleyicilerden biridir!
Sebzeler: Haşlanmış, öncelikle yumrulu sebzeler tavsiye edilirken dolmalık biber, kırmızı soğan, salatalık sorun yaratabilir.
Patates kızartması yerine çok yağsız haşlanmış patates veya fırında yağsız pişmiş patates alın.
Meyveler: Elma ve armut (soyulmuş olması tavsiye edilir), kayısı ve muz ve tolere edilebilecek diğer meyveler ile çeşitli ev yapımı meyve kompostoları, narenciye meyvelerinden uzak durulur.
Et ve hayvansal ürünler: Bu tür rahatsızlıklarda yağı fazla olan yemekler mideye zarar verdiği için balık ve haşlanmış yumurta da dahil olmak üzere az yağlı ve yumuşak etler tavsiye edilir.
Çeşitli baharatlı et ürünlerinden, yağda kızartılmış etlerden ve kurutulmuş etlerden uzak durulmalıdır.
Tahıllar: Dallardaki serçeler bile artan oranda diyet lifi içeren tam tahılların sindirim sağlığına fazlasıyla uygun olduğunu biliyor.
Bu nedenle tam tahıllı ekmek, graham krakerleri, yulaf ezmesi ve esmer pirinç tavsiye edilir. Makarnayı peynir veya yağlarla birleştirmeyin.
Süt ürünleri: Genç keçi peyniri, yağı azaltılmış peynir, az yağlı krema ve çeşitli yoğurtlar (kefir,) tavsiye edilir.
Gastrit ve diğer mide problemlerinde yağ oranı yüksek süt ürünlerinden kaçınılmalıdır.
Son olarak birkaç kısa ipucu
1. Ölçülü olun, daha küçük öğünler yiyin, asla aç kalmayın ve asla aşırı yemeyin.
2. Geç yemek yemeyin veya yemekten hemen sonra yatmayın (son yemek yatmadan 3 saat önce).
3. Yağlı, çok baharatlı, tuzlu ve kızarmış yiyeceklerden kaçının. Eğer yemeğin daha yoğun tadına alışkınsanız, yemeğin daha yumuşak tadına alışmanız bir süre (2 ila 3 hafta) alacaktır.
4. Cebinizde her zaman birkaç badem bulundurun: Lezzetli olmasının yanı sıra, araştırmalar bunların mide ekşimesi semptomlarını da hafiflettiğini gösteriyor.
5. Sıvıları yemekle birlikte değil, yemeklerden en az 15 dakika önce ve bir saat sonra için. Gazlı içeceklerden tamamen kaçının, bunun yerine su veya doğal elma suyunu tercih edin