Dehidrasyon ve gebelik ishal: erken doğum tehlikesi
Aşağıda bahsedildiği gibi, ishal hızlı sıvı kaybına neden olur ve sonuç olarak dehidrasyon riski vardır.
Susuz kalma durumunda da şunları hissedebilirsiniz: yorgunluk, kalp atış hızındaki artış, baş ağrısı, idrardaki azalma, ağız kuruluğu ve susuzluk artışı. Dehidrasyon kasılmalara neden olabilir ve bu nedenle erken doğum riski olabilir, bu nedenle hamilelik sırasında ve özellikle de hamileliğin son üç ayında diyare varsa, diyetinizi içine alarak tuzları içeren birden fazla içmeyi sürdürmeniz önemlidir ve herhangi bir endişeniz varsa tıbbi muayeneye bile ihtiyacınız olabilir.
Hamile ishali ile nasıl baş edilir?
Daha önce de belirtildiği gibi, çoğu zaman akut diyare kendiliğinden geçer, ancak dinlenmeyi hissetmek için, çok fazla içmek önemlidir ve durum gerçekten tatsızsa, aşağıdaki seçeneklerden biri:
- İlaçlar: Hamilelik sırasında ilaç kullanımı bir doktor tavsiyesi ile yapılmalıdır.
- Beslenme: Gebeliğe uyarlanmış bir diyete devam etmek, bol miktarda su içmek çok önemli olduğunda, vücudun kaybettiği sıvıları takviye etmek ve kurumayı önlemek için. Ayrıca, menüyü, sindirim sistemini kolaylaştıracak bazı yiyeceklere daraltabilirsiniz (aşağıda ayrıntılı olarak verilmektedir).
- Doktor ziyareti: İshalin başka bir soruna işaret eden bir semptom olduğunu ve tehlikeli dehidratasyona neden olabileceğini hatırlamak önemlidir, bu nedenle herhangi bir durumda makul bir gün, iki gün süren veya diğer şüpheli semptomların eşlik ettiği durumlarda doktorunuza danışılmalıdır.
Hamile İshali Olursa Ne Yenir ve Hangi Yiyeceklerden Kaçınır?
- Hamilelik sırasında, önerilen diyet diğer şeylerin yanı sıra ishale de neden olabilecek bakteri ve zehirlenme korkusu nedeniyle iyi yıkanmış meyve ve sebzeleri ve pişmemiş yiyecekleri içerir. Ancak bu diyete sıkı sıkıya bağlı kaldığınızda bile bir bakteri veya virüsü enfekte edebilir ve listelenen nedenlerden herhangi biri için ishale neden olabilir.
- Hamileyken vücudunuzu rahatlatmanın bir yolu ishaldir:
- Sıvılar: Özellikle genel ishal ve özellikle hamilelik ishali alırken ilk önemli şey, bol miktarda içmek ve sıvıları, mineralleri ve tuzları takviye etmektir – çorbalar, hem sıvı hem de tuzlu su takviyesi için ishal olduğunda, ayrıca bitki infüzyonları mideyi rahatlatıp iyileşmesine yardımcı olacağı zaman harika bir çözüm olacaktır.
- Kaçınma: Süt ürünleri, kızarmış yiyecekler veya yüksek yağlı ve baharat açısından zengin güveçler içeren yiyecekler gibi sindirim sistemine ağırlık veren yiyeceklerden kaçınmanız önerilir; Kafein alımını azaltın (kola gibi) ve hamilelikte izin verilmeyen alkol almayın.
- Tavsiye Edilen Yiyecekler: Spesifik olmayan beyaz pirinç ve tost.
- Meyveler ve Sebzeler: Meyveler muz ve elma hariç ishal sırasında diyet olarak daha az tavsiye edilir. Mide ve bağırsak iyileşmesini teşvik etmek için pişmiş veya havuç veya tatlı patates gibi çorba formundaki turuncu sebzeler şiddetle tavsiye edilir.
Hamilelik ishali için ne zaman doktora başvurmalısınız?
İshalde ana risk dehidratasyondur ve hamilelik durumunda dehidratasyondan sonra erken doğum riski de vardır. İshalin vücudun morbiditeden korunmasının doğal bir yolu olduğunu ve kendi başına geçmesi gerektiğini hatırlamak önemlidir, ancak bazen karmaşıklaşabilir.
Öyleyse, aşağıdakilerden herhangi biri için doktorunuza başvurun:
- Yüksek frekanslı ishal – iki saatte bir kez ishal.
- Herhangi bir dehidratasyon belirtisi – cilt ve ağızda kuruluk hissi, susuzluk, baş dönmesi, idrar yapmayanlara azınlık ve koyu renkli idrar rengi.
- Dışkıda kan.
- Siyah dışkı
- Alt karın veya anüste kuvvetli ağrı.
- Vücut ısısında artış.
- İshal birkaç gün sürer.
Makale güncelleme 21.05.2020
Makale ilk yayınlanma 02.02.2020
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez