Ağrılı regl dönemlerinden kurtulabilir miyiz?

Her beş kadından dördünün her ay ağrılı regl dönemleri yaşadığı tahmin edilmektedir.

Ağrılı regl dönemlerinden kurtulabilir miyiz?

Bazıları için adet ağrısı ve rahatsızlık önemli bir sorun teşkil etmezken bazı kadınlar için ağrının ortaya çıkması normal günlük aktiviteleri önemli ölçüde kısıtlar.

Oldukça yaygın olan bu sorun, özellikle genç kadınlarda ve ergenlik çağındaki kızlarda en sık görüldüğü göz önüne alındığında, yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir.

Bu blogumuzda adet ağrısının neden ve nasıl oluştuğunu, arkasında daha ciddi bir sağlık sorunu olduğundan şüphelenmeniz gerektiğini anlatıyoruz ve bu ağrıyı nasıl dindirebileceğinize dair birçok ipucu da veriyor.

Ağrılı regl dönemlerinden kurtulabilir miyiz?

Her beş kadından dördünün her ay ağrılı regl dönemleri yaşadığı tahmin edilmektedir. Bazıları için adet ağrısı ve rahatsızlık önemli bir sorun teşkil etmezken bazı kadınlar için ağrının ortaya çıkması normal günlük aktiviteleri önemli ölçüde kısıtlar.

Oldukça yaygın olan bu sorun, özellikle genç kadınlarda ve ergenlik çağındaki kızlarda en sık görüldüğü göz önüne alındığında, yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir.

Bu blogumuzda adet ağrısının neden ve nasıl oluştuğunu, arkasında daha ciddi bir sağlık sorunu olduğundan şüphelenmeniz gerektiğini anlatıyoruz ve bu ağrıyı nasıl dindirebileceğinize dair birçok ipucu da veriyoruz.

Ağrılı regl dönemin belirtileri nelerdir?

Menstruasyonun kendisi çoğu kadın için hoş bir deneyim değildir ve o dönemde ortaya çıkan ağrı, ayın o birkaç gününde önemli bir sorun olabilir.

Ağrı çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir ; periyodik veya rastgele aralıklarla alt karın bölgesinde yayılan ağrı veya kramplar gibi ve çoğunlukla adetin başlamasından 1 ila 3 gün önce başlayabilir.

Adet krampları genellikle kanamanın başlangıcından sonraki 24 saat içinde zirveye ulaşır ve daha sonra ilk birkaç gün içinde azalır. Bazen her zaman mevcut olan donuk bir ağrı veya belin alt kısmına ve uyluklara yayılan bir ağrı olabilir.

Adet ağrısı durumunda buna eşlik eden bulantı, ishalli dışkı, baş ağrısı ve baş dönmesi sık görülür. Ağrılı dönemler genellikle kendi düzenini takip eder ve belirtiler ve süre genellikle kadınlar tarafından tahmin edilebilir.

Adet ağrısının ortaya çıkmasında risk faktörleri nelerdir?

Ağrılı dönemlerin kadın nüfusu arasında çok yaygın bir sorun olduğu göz önüne alındığında, doktorların hangi kadınların bu tür bir sağlık sorununa yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu tahmin etmesi önemlidir.

Araştırmalar şimdiye kadar bir dizi risk faktörü buldu; adet ağrısıyla en güçlü ilişki genç yaş (30 yaş altı), ailede adet ağrısı görülmesi, sigara içmek ve doğum yapmamak (doğum yapmamak) şeklindedir.

Yani ailede bir veya daha fazla kadın üyesi olan (kız kardeş, anne, büyükanne, teyze) ve doğum yapmamış kadınlarda adet ağrısı daha sık yaşanacaktır.

Ayrıca, ilk regl dönemini on bir yaşından önce veya on bir yaşında geçiren kadınlar ve kız çocukları , adet döneminde ağrı yaşama riskiyle karşı karşıyadır.

Ayrıca ağır kanaması olan ve/veya adet düzensizliği olan kadınlarda ağrı sıklığı daha sık görülür.

Diğer faktörlerin yanı sıra sağlıksız yağlar açısından zengin bir beslenme, depresyon ve anksiyete, obezite ve yaşanan cinsel istismar ağrının ortaya çıkmasıyla ilişkilidir.

Ağrılı aylık dönemleri neden oluşur?

Ağrılı menstruasyon (dismenore) çoğu durumda ciddi hastalıklarla veya ciddi anormalliklerle ilişkili değildir.

Bu tür ağrılı dönemlere birincil dismenore diyoruz ve bu dönemlerde ortaya çıkan ağrı, adet döneminde meydana gelen fizyolojik süreçlerin bir sonucudur.

Yani adet döngüsünün son döneminde fizyolojik hormonal değişikliklere bağlı olarak endometriyumun (rahmin iç tabakası) damarları kasılmaya başlar.

Sonuç olarak uterusun bu tabakasına kan akışı azalır veya durur. Daha sonra endometriyum hücreleri, oksijen ve besin eksikliği nedeniyle çürür ve endometriyal tabaka soyulmaya başlar ve adet kanı şeklinde vücuttan çıkar.

Ağrının ana mekanizmasının, büyük miktarlarda prostaglandinlerin (uterus kasılmalarına neden olan bir madde) salındığıendometrial hücrelerin bozulması olduğu varsayılmaktadır.

Ağrının kökenine ilişkin başka bir teori, başarısız endometriyumdan salınan maddelerin doğrudan sinir uçlarını uyararak ağrıya neden olduğunu iddia eder.

Tam da bu nedenle, ağrı hissini taşıyan sinir uçlarının kesilmesi, geçmişte aşırı ağrılı adet görmede sıklıkla başvurulan yöntemlerden biriydi ancak kabızlık, idrara çıkma sorunları ve idrar kaçırma gibi sık görülen komplikasyonlar nedeniyle artık bu işlem uygulanmıyor. ağrısız doğum.

Kadınların küçük bir yüzdesinde ağrılı adet görmenin nedeni jinekolojik hastalıklar ve pelvisteki patolojik süreçlerdir ve bazı organik durumların sonucu olan bu tür ağrılı adet görmeye ikincil dismenore diyoruz.


Adet ağrısına neden olan bazı hastalıklar ve durumlar şunlardır:

• adenomiyoz
endometriozis
miyomlar
cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve pelvik inflamatuar hastalıklar
• rahim ağzının daralması vb.

Primer dismenore, öncelikle ağrıyı gidermeyi amaçlayan çeşitli yöntemlerin yardımıyla semptomatik tedavi ile tedavi edilir.

Diğer bazı durumların bir sonucu olarak ortaya çıkan ağrı, kural olarak, ona neden olan hastalığın tedavisi olmadan iyileşmeyecektir, bu nedenle bu tür adet ağrısının tedavisi, öncelikle altta yatan hastalığın destekleyici semptomatik tedavi ile tedavisine odaklanmaktadır.

Regl ağrıları nasıl dindirilir?

Ağrılı dönemleri hafifletmek için kullanabileceğiniz çeşitli yöntemler vardır ve bunları seçmek tercihlerinize bağlıdır. Ağrı kesici kullanmaktan kaçınmak istiyorsanız ilaç dışı yöntemlerden birini deneyin.

Ağrıyı gidermenin en etkili doğal yöntemi egzersizdir. Haftada üç kez, 45 dakikalık yüksek yoğunluklu egzersiz şeklinde düzenli egzersiz yapılması önerilir.

Tüm fiziksel aktivite biçimlerinin ağrının azaltılmasına ve hafifletilmesine katkıda bulunduğu gösterilmiştir, bu nedenle en çok sevdiğiniz şeyi seçebilirsiniz: kuvvet antrenmanı, yüzme, bisiklete binme, yoga veya başka bir şey.

En önemli faktör düzenliliktir. Bu ağrı tedavisi yönteminin dezavantajı ise aşırı şiddetli ağrısı ve ağır kanaması olan bazı kadınların adet döneminde egzersiz yapamamasıdır.

Ancak adet dönemi dışında düzenli egzersiz yapmanın aylık kanama sırasında ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabileceği gösterilmiştir.

Egzersize ek olarak araştırmalar, sıcak banyolar şeklinde ısı kullanımını ve ısıtma yastıkları veya ısıtılmış battaniyelerin kullanımını güçlü bir şekilde desteklemektedir.

Bu yöntemin ağrıyı bazı ağrı kesiciler kadar etkili bir şekilde azalttığı gösterilmiştir . Bu yöntemin dezavantajı, özellikle evden uzaktayken adet ağrısını hafifletmeniz gerekiyorsa, pratik olmamasıdır.

Sıcaklığın ya da egzersizin işe yaramadığı durumlarda ağrı kesicilerden bazılarını alabilirsiniz.

Eczanelerde farklı marka isimleri altında bulunabilen ibuprofen veya naproksen gibi nonsteroidal antiromatizmal ilaçların (NSAID) kullanılması tavsiye edilir.

Karaciğer ve böbrek problemi olan, mide problemi olan (özellikle mide ülseri varsa) ve kan pıhtılaşma problemi olan kadınlarda NSAİİ kullanımı önerilmemektedir.

Başka hastalıkların tedavisi için ilaç kullanıyorsanız, kullanmadan önce öncelikle NSAİİ grubundaki ilaçları aynı anda almanın güvenli olup olmadığı konusunda bir doktor veya eczacınıza danışınız.

Her ne kadar parasetamolün ağrının giderilmesinde NSAID’lerden daha az etkili olduğu gösterilmiş olsa da, parasetamol gastrointestinal semptomlara (örneğin mide ağrısı veya ağırlık) neden olmaz ve NSAID’lerin önerilmediği birçok durumda kullanılabilir.

Ağrının ilk ortaya çıkışında ilk analjezik tabletin alınması tavsiye edilir. Farklı NSAID türleri, alındıkları dozların yanı sıra farklı etki mekanizmalarına sahiptir. İbuprofen 4-6 saatte bir 400 veya 600 mg veya 8 saatte bir 800 mg dozlarında alınır. Aşılmaması gereken maksimum günlük ibuprofen dozu 2400 mg’dır.

Regl döneminde hangi ağrı kesici ilaçlar kullanılır?

Regl dönemi ağrıları için yaygın olarak kullanılan ağrı kesici ilaçlar arasında steroid içermeyen antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) ve asetaminofen (Tylenol) gibi ağrı kesiciler bulunur. Bu ilaçlar, rahim kasılmalarını ve ağrıyı azaltmada etkili olabilir.

Ayrıca, bazı kadın doğum uzmanları magnezyum ve omega-3 takviyeleri gibi destekleyici tedaviler de önerebilir. Bunun yanı sıra, sıcak su torbası kullanmak, hafif egzersizler yapmak ve bitkisel çaylar (örneğin, papatya veya zencefil çayı) içmek de ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Regl ağrılarınız çok şiddetliyse, bir kadın doğum uzmanına danışmanızda fayda var.

Fotoğraf: pexels

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.