Bazı gıda takviyelerinin aşırı alımının tehlikeleri

Diyet takviyeleri genellikle sağlığı iyileştirmek ve besin eksikliklerini tamamlamak için kullanılır, ancak tüm takviyelerin eşit derecede güvenli olmadığını anlamak önemlidir.

29.08.2024
Bazı gıda takviyelerinin aşırı alımının tehlikeleri

Birçok takviye gerekli vitamin ve mineralleri sağlarken, bazıları istenmeyen yan etkilere neden olabilir ve “doğal” olarak etiketlenenler bile her zaman risksiz değildir.

 

Cleveland Clinic’in bir raporuna göre, belirli vitaminlerin ve takviyelerin aşırı tüketimi, osteoporoz, nöropati ve hatta ölüm dahil olmak üzere ciddi sağlık sorunları riskini artırabilir.

 

Ağustos 2024’te yapılan son araştırma, yetişkinlerin yüzde beşinin karaciğere zarar verebilecek takviyeler aldığını ortaya çıkardı.

 

Karaciğer hasarına neden olabilecek takviyelerin listesi şunları içerir:

 

Ashwagandha: Sinir ve endokrin sistemlerini desteklemek için kullanılır.

 

Karayılan otu: Ağrıyı, gece terlemesini, menopoz semptomlarını ve sinirliliği hafifletmeye yardımcı olur.

 

Yeşil Çay Ekstresi: Enerji, kalp ve cilt sağlığını arttırmak için kullanılır.

 

Zerdeçal veya Kurkumin: İltihabı, artriti ve kaygıyı hafifletmek için kullanılır.

 

Karaciğer hasarı hiçbir belirti vermeden gelişebilir veya belirtiler yalnızca hasar zaten ciddi olduğunda ortaya çıkabilir.

 

Karaciğer hastalığının belirtileri mide bulantısı, iştah kaybı, kronik yorgunluk, koyu renkli idrar ve sarılığı (gözlerin ve cildin sararması) içerebilir.

 

Bu takviyelerden birini almayı düşünüyorsanız, uzmanlar alternatif besin kaynaklarını ve faydalarını değerlendirmenizi öneriyor.

 

Örneğin beyin sağlığını iyileştirmek için yaban mersini, avokado ve fındık açısından zengin bir beslenme faydalı olabilir.

 

Uyku sorunu yaşıyorsanız daha iyi uyumak için takviye yerine kiraz veya bir bardak süt gibi doğal yiyecekleri deneyebilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.