Güneş alerjisi nedir; Tedavisi nasıl yapılır işte cevapları..
Güneş alerjisi genel nüfusun %15-20’sini etkiler, ancak güneşe ilk kez uzun süre maruz kalan çocuklarda ve 20 ila 40 yaş arasındaki kadınlarda daha sık görülür.
Güneş alerjisinde döküntü veya döküntülerin görünümü esas olarak yüz, boyun çizgisi, kollar, uyluklar ve kasıklarda görülür.
Güneş alerjisi kalıtsal olabilir ancak bazı ilaç türleri, hatta bilinmeyen sebepler gibi faktörler nedeniyle bunu ortaya koyan insanlar da vardır.
Gerçekte güneş alerjisini kapsayan pek çok rahatsızlık vardır ancak bunun polen veya tetikleyicisi bilinen ve tedavi edilebilen akar alerjisi gibi bir alerji olmadığını söyleyebiliriz.
Bu durumda spesifik semptomları tetikleyen alerjik bir mekanizma yoktur.
Kızarıklık veya yoğun kaşıntıya neden olan ciddi alerji durumlarında steroid kremler veya haplarla tedavi edilebilir.
Güneş ışınlarından koruyucu kıyafet giymek gibi önlemlerle korunmak da önemli olacaktır.
Daha hafif vakalarda alerji herhangi bir tedaviye gerek kalmadan ortadan kaybolabilir ancak güneşten koruyan giysiler, güneş gözlüğü, yoğun saatlerde güneşe doğrudan maruz kalmamak gibi önleyici tedbirlerin alınması her zaman önemlidir.
Güneş alerjisinin belirtileri
Güneş alerjisinin belirtileri yaş, cilt tipi, cilt rengi, diğer hastalıklar gibi faktörlere bağlı olarak büyük oranda değişiklik gösterebilmektedir.
En sık görülen semptomlar şunlardır:
- Kaşıntı
- Kaşıntılı ağrı
- Nodüller ve hatta kabarcıklar
- Lekeler ve kurdeşen
- Cildin kızarıklığı
Daha az görülen diğer semptomlar:
- Baş ağrısı
- Bulantı ve üşüme
Risk faktörleri
- Bazı ilaçların alınması: Cildin daha kolay yanmasına ve alerjik reaksiyonlara neden olabilecek bazı ilaçlar vardır. Tetrasiklin antibiyotikler, ağrı kesiciler gibi… Bu ilaçları reçete eden doktorun yılın zamanını ve bu risk faktörlerini dikkate alması gerekir.
- Atopik dermatit gibi bu alerji olasılığını artıran diğer dermatolojik hastalıklar
- Genetik yatkınlık: Yakın bir akrabanın da bu patolojiden muzdarip olması durumunda bu patolojiye sahip olma olasılığı daha yüksektir.
- Belirli maddelere maruz kalma ve bunlarla temas : Parfümler, bazı güneş kremleri, dezenfektanlar gibi güneş alerjisini artırabilecek kimyasal maddeler vardır.
Güneş alerjisinin önlenmesi
Güneş alerjisi zamanla ortadan kaybolabilir, ancak bu durumlarda ve genel olarak herhangi bir kişide ışığa maruz kalmayla ilgili iyi alışkanlıklar, diğer daha ciddi hastalık türlerini önlemek için çok önemlidir:
- Yıl boyunca yüksek faktörlü güneş koruyucu kullanın. Bu durumlarda içerik maddelerinin gözden geçirilmesi ve ürünün koruyucu madde, renklendirici ve yağ içermediğinden emin olunması önemlidir çünkü bunlar ışığa duyarlılığı artırabilmektedir.
- Yoğun saatlerde güneşe maruz kalmaktan kaçının : Özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının en zararlı olduğu saat 10:00 ile 16:00 arası bir dönem vardır. Bu nedenle bu dönemde kendinizi güneşe maruz bırakmaktan kaçının.
- Uygun giyim : Güneşe maruz kalmaktan kaçınamıyorsanız, UV ışınlarının cilde ulaşmasını zorlaştıran teknik giysiler giymeniz tavsiye edilir. Şapka, güneş gözlüğü gibi aksesuarlarla kendinizi koruyun, boyun ve dekolte bölgesini örtün.
- Antioksidanlar: E vitamini, beta-karoten, omega-3 yağ asitleri gibi bazı antioksidanların güneş alerjisi semptomlarını önlemek için tavsiye edilebileceği gösterilmiştir.
- Tavsiye için dermatoloğa danışın.
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.