Kulağınızda bir şişlik veya yumru oluştuğunda ne olur?
Çoğu durumda kulakların arkasındaki şişlikler veya şişlikler zararsızdır. Peki, kulağınızda bir şişlik veya yumru oluştuğunda ne olur? İşte cevapları..
Bir enfeksiyon durumunda olduğu gibi ilaç ihtiyacını gösterebilirler, ancak nadiren tehlikeli veya yaşamı tehdit eden bir sorunun işaretidirler.
Kulağın arkasında şişlik nedenleri?
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli koşullar kulak arkasında şişliklere, şişliklere veya nodüllere neden olabilir:
Enfeksiyonlar
Birçok bakteriyel ve viral enfeksiyon boynunuzda ve yüzünüzde ve çevresinde şişmeye neden olabilir.
Bu enfeksiyonlardan ikisi boğaz ağrısı ve bulaşıcı mononükleozdur (Epstein-Barr virüsü). Diğer enfeksiyonlar da şişme ve şişliklere neden olabilir ve şunları içerir:
- HIV ve AIDS
- Kızamık
- Suçiçeği
Mastoidit
Mastoidit, etkili bir şekilde tedavi edilmezse kulağın arkasındaki kafatası kemiğinin mastoid adı verilen kısmını etkileyerek mastoidit olarak bilinen soruna neden olabilen ciddi bir kulak enfeksiyonudur.
Bu tür enfeksiyon çocuklarda yetişkinlere göre daha yaygındır, ancak antibiyotiklerle tıbbi müdahaleyi ve bazen bir kulak burun boğaz uzmanının değerlendirmesini gerektiren ciddi bir sorundur.
Etkilenen kulağın arkasında şişlikler gibi hissedilen irin dolu kistlerin gelişmesine neden olabilir.
Yağ kistleri
Deri kistleri, cildin herhangi bir yerinde ortaya çıkabilen, sıvı dolu küçük keselerdir ve genellikle cilt bezlerinin tıkanmasından kaynaklanır.
En yaygın türlerden biri, sıklıkla baş, boyun ve sırtta görülen yağ kistleridir. Bunlar, cildi yağlayan yağlı salgılar üreten tıkanmış yağ bezlerinden kaynaklanır.
Bunlar zararsızdır ancak bazen kırmızı, ağrılı ve büyümüş hale geldiklerinde enfeksiyon kapabilirler.
Deri kistleri genellikle hareketlidir ve bu nedenle bir yandan diğer yana hareket edebilir.
Akne
Akne, özellikle genç insanlarda çok yaygın görülen bir cilt rahatsızlığıdır.
Bu durumda, cildin gözenekleri ve folikülleri yağ ve ölü deri ile tıkanarak komedon adı verilen bir tabaka oluşturur.
Bu, kulağın arkası da dahil olmak üzere ciltte enfeksiyona ve iltihaplanmaya neden olabilecek bir yumruya neden olabilir.
Cilt apsesi
Vücudun bir bölgesindeki doku veya hücreler enfekte olduğunda apse gelişir. Vücudunuz enfeksiyona istilacı bakteri veya virüsleri yok etmeye çalışarak tepki verir.
Bakterilerle savaşmak için vücudunuz enfeksiyonlu bölgelere beyaz kan hücreleri gönderir.
Bu beyaz kan hücreleri hasarlı bölgede birikmeye başlar ve bunun sonucunda irin gelişmeye başlar.
Apseler, beyaz kan hücrelerinden, dokulardan, bakterilerden ve diğer istilacı maddelerden gelişen kalın, sıvı benzeri bir üründür. Apseler genellikle ağrılıdır ve dokunulduğunda sıcaktır.
Orta kulak iltihabı
Otis media, kulak enfeksiyonu için başka bir terimdir. Bunlar bakteriyel veya viral olabilir.
Bir enfeksiyon meydana geldiğinde ağrılı sıvı birikmesine ve şişmeye neden olabilir.
Bu belirtiler kulağın arkasında şişmeye ve gözle görülür bir yumruya neden olabilir. Semptomları hafifletmek ve enfeksiyonu öldürmek için antibiyotikler kullanılabilir.
Şişmiş bezler
Şişmiş ve genişlemiş lenf düğümleri, kulağın arkasında şişlik oluşmasının en yaygın nedenlerinden biridir ve vücudun bakteri ve virüslere potansiyel maruz kalmaya karşı tepkisidir.
Kulağın arkasındaki lenf düğümlerine kulak arkası lenf düğümleri adı verilir ve eğer şişerlerse genellikle kulağın arkasında küçük, ağrısız bezelye büyüklüğünde şişlikler gibi hissedilirler.
Ağrısız olmalılar ve 2-3 hafta içinde normal boyutlarına dönmelidirler; bu genellikle o bölgedeki cilt veya kulak enfeksiyonunun (orta kulak iltihabı gibi) neden olduğu bir durumdur.
Lipomlar
Lipomlar, cilt altında gelişen ve vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilen tamamen zararsız yağ şişliklerdir.
Çok küçüklerse hissedilmeyebilirler, ancak daha büyüklerse genellikle ağrısız, küçük, yumuşak, hareketli bir yumru olarak hissedebilirsiniz.
Boyutları bezelye büyüklüğünden 2-3 cm çapa kadar değişir. Deri kistiyle karşılaştırıldığında lipomlar genellikle derinin daha derinlerinde bulunur ve çok daha yumuşak hissedilir.
Ne zaman doktora görünmelisiniz?
Kulağın arkasındaki şişliklerin çoğu tamamen zararsız olsa da ve tedavisiz birkaç hafta içinde kaybolsa da, aşağıdaki durumlarda bir doktora görünmelisiniz :
- 2-3 hafta sonra şişlik değişmeden kalır.
- Yumru ağrıyor veya sızıyor
- Yumru çok aniden ortaya çıkıyor.
- Şişliğin boyutu veya şekli artar.
- Şişlik hareket etmiyor veya kulağın arkasında “sabit” hissediyorsunuz.
- Sıcaklık, rahatsızlık veya kilo kaybı gibi başka semptomlar da mevcuttur.
Doktorunuz genellikle basit bir muayene ile şişliği teşhisedecek ve gerekirse antibiyotik gibi tedaviyi reçete edecektir.
Bazen bir yumru daha fazla araştırma gerektirebilir veya röntgen ve MRI gibi görüntüleme testleri yapılabilir.
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.