Topuk ağrısı: Topuk ağırısı neden olur?

Topuk ağrısı oldukça yaygın bir sorundur. Çoğu durumda bu genellikle aşırı yüklenmeden kaynaklanır ve nadiren yaralanmadan kaynaklanır.

04.07.2024
Topuk ağrısı: Topuk ağırısı neden olur?

Topuk ağrısında temel özelikleri arasında, topuk ağrısı genellikle topuğun altında veya hemen arkasında hissedilir. Genellikle etkilenen bölgeye zarar vermeden yavaş yavaş başlar. Topuk şişmiş veya hassas olabilir. Aşil tendonu ağrısı olarak bilinir. Topuk ağırısı neden olur? İşte cevapları.. 

 

Topuk ağrısı: Topuk ağırısı neden olur?

 

Plantar fasiit 

 

Plantar fasya, kalkaneustan (topuk kemiği) metatarsal bölgeye (ayak parmaklarının altı) kadar uzanan kiriş şeklinde güçlü bir doku bandıdır.

 

Bu doku bandı özellikle kalkaneal bölgede iltihaplandığında plantar fasiit ortaya çıkar.

 

Plantar fasiit ağrısı, özellikle atletik popülasyonda ve 50 yaş üstü, spor yapmayan  kişilerde çok sık görülen bir topuk ağrısıdır. Plantar fasya çok fazla gerilirse yumuşak doku lifleri iltihaplanır ve ayağın altında veya ortasında ağrıya neden olur.

 

Topuk bursiti

 

Retrokalkaneal Bursit olarak da bilinen topuk ağrısıdır. Topuğun arka bölgesinde (kalkaneus) bursit adı verilen, içi sıvıyla (bursit) dolu lifli bir kese olduğu için iltihaplanma meydana gelir.

 

Vücuttaki çoğu büyük eklemin çevresinde bursalar buluruz. Bursit ana işlevi, kemik üzerinde kayan tendonlar ve kaslar arasında bir yastık ve kayganlaştırıcı görevi görmektir.

 

Bursiteki tahriş veya iltihaplanmanın nedeni anormal adım atmak, koşmak, aşırı zıplamak, uygunsuz ayakkabının baskı yapması veya ayak bileklerine sert düşmelerden kaynaklanır. Ağrı topuğun iç kısmında veya arkasında bulunur.

 

Bazı durumlarda Aşil tendonu etkilenebilir ve gün ilerledikçe ağrı artar.

 

Topukta kemik oluşumu

 

Ergenlerde kemik çıkıntısı, Haglund sendromu veya topuk dikeni yaygındır.

 

Topuk kemiğinin henüz tam olarak gelişmediği ve aşırı sürtünmenin çok fazla kemik oluşmasına neden olduğu durumlarda ortaya çıkar.

 

Risk faktörleri arasında düz tabanlığa sahip olmak ve kemik henüz oluşmadan yüksek topuklu ayakkabı giymek sayılabilir.

 

Tarsal tünel sendromu

 

Tarsal tünel sendromundan kaynaklanan topuk ağrısı yanma ve karıncalanmadır. Ayağın arkasındaki büyük sinirin sıkışması nedeniyle oluşur.

 

Topuk kabının kronik iltihabı

 

Çünkü topuk yastığı aşırı ağırlığın yarattığı baskıdan dolayı çok incelir ve incelir.

 

Stres kırığı

 

Stres yaralanması kemikte bir kırılmadır. Kılcal çatlak, tekrarlayan kuvvet, yorucu egzersiz, spor, fazla kilolu olma veya ağır manuel işlerden dolayı gelişir. Bu tür kırıklardan en çok muzdarip olanlar koşucular ve osteoporozu olan kişilerdir.

 

Sever hastalığı

 

Kalkaneal epifiz olarak da bilinen, topuktaki büyüme kıkırdağının iltihaplanması (şişmesi) ile ortaya çıkan oldukça ağrılı bir sorundur. 7 ila 15 yaş arası çocuklarda sıklıkla görülür.


Aşil tendonu kopması 

 

Aşil tendonu, baldırın arkasındaki kasları topuk kemiğine bağlayan güçlü bir lifli kordondur. Aşil tendonunu aşırı gererseniz tamamen veya kısmen yırtılabilir (yırtılabilir).

 

Aşil tendiniti

 

Bu sorunu tanımlamak için en uygun terim, hem inflamatuar (tendinit) hem de dejeneratif (tendinoz) sorunları kapsayan genel bir terim olan tendinopatidir. Aşil tendonunun ilerleyici dejenerasyonu ile ilişkili kronik bir durumdur.

 

Genellikle sporcularda ve hepsinden önemlisi koşucularda yaygın olan, sakatlığa yol açan ve acı veren bir yaralanmadır.

 

Aşil tendiniti veya tendinit genellikle inflamatuar bir neden değil, daha ziyade dejeneratif bir nedendir, çünkü tendonun kollajeninde tekrarlayan mikrotravma karşısında düzgün şekilde iyileşmesini önleyen dejenerasyona neden olan kronik aşırı yük nedeniyle oluşur.

 

Dolaşım sorunları

 

Sigara içmek, alkol tüketmek, doymuş yağlardan zengin besinlere dayalı beslenmek, spor yapmamak gibi kötü alışkanlıklar; yüksek kolesterol düzeyine ve yüksek tansiyona sahipseniz; obezite; stres; veya kalıtsal faktörler yetersiz kan akışına neden olan bazı örneklerdir.

 

Topuk ağrısını hafifletecek ipuçları

 

  • Ayaklarınıza ağırlık bindirmemek için koltuk değneği kullanın.
  • En az bir hafta dinlenin ve dinlenin.
  • Ağrılı bölgeye yaklaşık 10 ila 15 dakika boyunca ve ağrının ilk günlerinde daha sık buz uygulayın.
  • İltihabı ve ağrıyı hafifletmek için parasetamol veya ibuprofen alın.
  • İyi destekli ve üzerinize iyi oturan uygun ayakkabılar giyin.
  • Topuk pedleri kullanın, topuk bölgesinde keçe dolgu kullanın veya özel bir iç taban tasarlamak için bir ayak hastalıkları uzmanına gidin.
  • Ağrıyı ve iltihabı hafifletmek için gece ateli kullanmak.

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.