Hamileliğin ilk belirtileri: Bebek sahibi olacak mıyım?
Bazen vücudunuzun size gönderdiği sinyalleri yorumlamak zordur. Eğer hamilelik belirtilerinden bazılarına sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, bebek sahibi olup olmayacağınızı bilmek sizi kaygılandıracaktır.
Aşağıda hamileliğin ilk birkaç haftasındaki bazı belirtilerin yanı sıra bu aşamada karşılaşabileceğiniz diğer şeyleri de listeledik. Her hamileliğin ve kadının farklı olduğunu, dolayısıyla listelenen hamilelik belirtilerinin tümünü fark edemeyebileceğinizi unutmayın.
Hamileliğin ilk belirtileri
Regl döneminizi kaçırdınız mı ve hamile olabileceğinizden şüpheleniyor musunuz?
Geçtiğimiz birkaç gün içinde hissettiklerinizi zihinsel olarak gözden geçirirken erken hamilelik belirtilerinin neler olduğunu merak etmeniz normaldir.
Bebeğiniz olacağından emin olmadan önce bile hamilelik belirtilerini erkenden fark edebilirsiniz. Evde hamilelik testi veya tıbbi test bunu belirlemenin en iyi yolu olacaktır.
Bu arada, hamile olup olmadığınızı ilk günden itibaren nasıl anlayacağınızı merak ediyorsanız bu belirtilerden bazılarına göz atabilirsiniz:
Kuralın olmaması
Hamileliğin ilk belirtilerinden biri adet kanamasının olmamasıdır. Adet döngünüz düzensizse bu yanıltıcı olabilir.
Leke
Hamilelik belirtileri arasında yerleşme kanaması olarak bilinen çok hafif lekelenmeler yaşayabilirsiniz. Döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunması sonucu oluşur.
Kramplar
Bazı kadınlar ilk üç aylık dönemde hafif rahim krampları yaşarlar. Rahatsızlığı gidermek için havluya sarılı bir sıcak su şişesini karnınızın üzerine koyun veya ılık bir banyo yapın.
Ateş basması
Hamilelik hormonlarının artan seviyeleri ve hızlanan metabolizma, vücut ısısını arttırdığından kızarma hissine neden olabilir. Vücut, soğumanıza yardımcı olmak için bu hissi terleyerek telafi eder.
Taşikardi
Hormonal değişiklikler de taşikardiye neden olabilir. Birkaç saniyeden uzun sürerse veya sık sık ortaya çıkarsa, her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için doktorunuza başvurun.
Mizah değişir
Hamile olduğunuzu öğrenmek çok önemli bir şeydir. İster neşe, ister heyecan, ister kaygı ve kafa karışıklığı olsun, her şeyi hissetmek normaldir. Yükü paylaşmak için sevdiklerinizle konuşmanızı öneririz.
Şişkinlik ve kabızlık
Sindirim sisteminiz yavaşladıkça şişkinlik (adet döneminizin başlangıcına benzer şekilde) ve kabızlık hissedebilirsiniz. Lif açısından zengin yiyecekler yiyin, bol su için ve mümkünse her gün biraz egzersiz yapın.
Asitlik
Hamilelik sırasında sindirim asitlerini yemek borusundan uzak tutan kaslar gevşeme eğilimindedir. Bazen bu, genellikle mide yanması olarak bilinen asit reflüsüne neden olur.
Küçük miktarlarda daha sık yiyin ve bu görünümü önlemek için baharatlı veya kızarmış yiyeceklerden, narenciye ve çikolatadan kaçının.
Ciltte aşırı sebum (yağ) üretimi hamilelik sırasında sivilce oluşumuna neden olabilir. Her gün dikkatlice yıkayın, yağsız kozmetikler kullanın ve hamilelikle uyumlu sivilce ilacı olup olmadığını doktorunuza sorun.
Baş dönmesi
Düşük kan şekeri, stres ve yorgunluk başınızın dönmesine veya bayılmanıza neden olabilir. Bunu önlemek için sık sık küçük miktarlarda yiyin ve stresi uzak tutun.
Kilo almak
Hamileliğin yaygın belirtilerinden bir diğeridir. Bazı kadınlar hamileliğin ilk aylarında 0,5 ile 2 kg arasında kilo alırlar. Doktorunuz hamilelik sırasında sağlıklı kilo alımı için size kurallar verecektir.
Burunda tıkanıklık
Hamileliğin erken dönemlerinde burun mukozası şişer, kurur ve kolayca kanar. Tıkanıklığı gidermek için nemlendirici kullanmayı veya tuzlu su damlalarını denemeyi düşünün. Sulu kalmayı unutmayın.
Baş ağrısı
Östrojen seviyeleri arttıkça bu hamilelik belirtisi ortaya çıkabilir. Ayrıca stres veya yorgunluğun neden olduğu gerilim baş ağrısı da olabilir. İlaç seçenekleri hakkında doktorunuza danışın. Çoğu durumda parasetamolün bu sorunu tedavi etmek için güvenli olduğu düşünülmektedir.
Sık idrara çıkma
Hamile olup olmadığınızı nasıl anlayacağınızı merak ediyorsanız bu size bir ipucu verebilir. Bu aşamada böbrekler daha fazla sıvı işler ve bu da mesaneye ulaşır. Susuz kalmamak çok önemli olduğundan, bunu önlemek için daha az su içmeyin.
Hassas ve şişmiş göğüsler
İlk başta göğüslerinizin daha hassas ve şiş olduğunu fark edebilirsiniz. Vücudunuz hormonal değişikliklere uyum sağladıkça rahatsızlık azalacaktır.
Mide bulantısı
Bulantı, hamileliğin en sık görülen erken belirtilerinden biridir. Normalde hamile kaldıktan bir ay sonra ortaya çıkarlar. Bulantı sadece sabahları değil, günün çeşitli saatlerinde ortaya çıkar.
Bazı kadınlarda bu özellik hiç yoktur. Yataktan çıkmadan önce bir şeyler yiyin (örneğin kraker) ve kan şekeri seviyenizi sabit tutmak için gün boyunca sık sık küçük miktarlarda yiyin.
Arzular ve isteksizlikler
Hamile olmanın erken belirtileri arasında tat, koku ve istek değişiklikleri de yer alır. Dengeli bir beslenme uygulayın ve yenmeyen ürünlere (örneğin tebeşir veya kir) karşı iştahınız varsa doktorunuza danışın.
Tükenmişlik
Hamilelik sırasında, özellikle de başlangıçta, progesteron hormonu aşırı hızlandığı için kendinizi yorgun hissetmeniz normaldir.
Vücudunuz bebeği büyütmek için çok çalışıyor; Dinlenmeye ve rahatlamaya ihtiyacınız olan zamanı ayırın.
Cilt değişiklikleri
Cilt pigmentasyonunda değişiklikler fark edebilirsiniz (örneğin, meme uçlarının etrafındaki derinin koyulaşması veya yüzde koyu lekelerin ortaya çıkması veya göbek deliğinden kasık kemiğine kadar koyu bir çizginin ortaya çıkması).
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez