Kaşıntılı penis: 8 neden ve nasıl tedavi edilir?
Kaşıntılı penis, alerjiden, hijyen eksikliğinden veya samimi bölgedeki sürekli nemden kaynaklanabilecek bir semptomdur.
Kaşıntılı penis, alerjiden, hijyen eksikliğinden veya samimi bölgedeki sürekli nemden kaynaklanabilecek bir semptomdur. Bununla birlikte balanit, mantar enfeksiyonları, sedef hastalığı veya cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan (CYBE) da kaynaklanabilir.
Nedenine bağlı olarak penisteki kaşıntıya kızarıklık, iltihaplanma ve penis başında kırmızı lekeler veya plaklar gibi başka semptomlar da eşlik edebilir.
Bu nedenle kaşıntının 1 haftadan uzun sürmesi veya başka semptomların eşlik etmesi durumunda bir ürologa başvurarak sorunun ne olduğunu tespit etmenizi ve en uygun tedaviyi belirtmenizi sağlayacak bir değerlendirme yapılması önemlidir.
Kaşıntılı penisin 8 nedeni
Kaşıntılı penisin en yaygın nedenleri şunlardır:
1. Alerji
Alerji, penis kaşıntısının en yaygın ve en az ciddi nedenlerinden biridir; bazı sabun türleri, prezervatif ve hatta bazı giysilerle doğrudan temastan kaynaklanabilecek, özellikle pamuk yerine sentetik kumaştan yapılmışsa penis başında sivilcelere neden olabilir. kaşıntılı ve kırmızımsı renktedirler.
Nasıl tedavi edilir: O maddeyle temastan kaçınmak için alerjiye neyin sebep olduğunu belirlemeye çalışmak önemlidir.
Bu nedenle daima pamuklu giysiler giymeye çalışmanız ve mahrem bölge için kendi sabunlarınızı kullanmanız önemlidir.
Ayrıca lateks alerjisi şüphesi varsa bu materyalin bulunduğu prezervatif kullanımından kaçınılmalıdır.
2. Kötü hijyen
Hijyen eksikliği, penis başının derisi altında kir birikmesini kolaylaştırır ve bu nedenle peniste iltihaplanmaya neden olan ve bölgede kaşıntıya neden olan bakteri, mantar ve diğer mikroorganizmaların abartılı gelişimi riski artar.
Bu tür problemler sünnetsiz erkeklerde daha sık görülür ancak her durumda meydana gelebilir.
Nasıl tedavi edilir:
Vücudun gün içinde çok terleyen ve birçok ölü deri hücresi biriktiren bir parçası olduğundan, samimi bölgeyi günde en az bir kez yıkamak önemlidir.
Bu alanı düzgün bir şekilde yıkamak için, birikebilecek kirleri temizlemek amacıyla sünnet derisinin geri çekilmesi önerilir.
3. Kandidiyazis
Kadınlarda daha sık görülmesine rağmen kandidiyaz aynı zamanda erkeklerin mahrem bölgesindeki kaşıntının da ana nedenlerinden biridir ve Candida albicans mantarının penis başında aşırı birikmesi nedeniyle ortaya çıkar. Peniste kaşıntıya ek olarak kırmızı ve/veya beyazımsı plakların oluşmasına, cilt kuruluğuna ve beyazımsı akıntının varlığına da neden olabilir.
Bu mantar büyümesi neredeyse her zaman uygun penis hijyeninin eksikliğinden kaynaklanır, ancak aynı zamanda diyabet veya HIV enfeksiyonu gibi otoimmün hastalıkların bir işareti de olabilir.
Nasıl tedavi edilir: Çoğu zaman tedavi, yaklaşık 7 gün boyunca mikonazol veya klotrimazol gibi antifungal bir merhemin uygulanmasıyla yapılır.
Ancak şeker ve karbonhidrat miktarının azaltılması gibi bazı beslenme değişikliklerinin yapılması da önerilebilir.
4. Sedef hastalığı
Vücudunun herhangi bir yerinde sedef hastalığı olan erkeklerin penisinde sedef hastalığına yakalanma riski yüksektir.
Ancak bu sorun her zaman penis üzerinde kırmızı bir nokta ile kendini göstermez, sadece penis başının bezlerini etkileyerek penis başında yoğun kaşıntı hissi veren küçük toplar veya sivilcelere neden olabilir.
Nasıl tedavi edilir: İdeal olan, cilt tahrişini önlemek için bölgeyi her zaman iyice yıkanmış tutmak ve soğuk suyu tercih etmektir.
Buna ek olarak, soğuk papatya çayına ıslak kompres uygulamak gibi ev ilaçları da semptomları hafifletebilir.
Sedef hastalığı için kullanılabilecek diğer ev ilaçları hakkında bilgi edinin.
5. Kasık biti
Bit olarak da bilinen kasık biti, samimi bölgedeki cildin tahriş olmasına neden olur ve bu da peniste sürekli ve yoğun bir kaşıntı hissine neden olur.
Kasık biti, yakın temas yoluyla veya mahrem bölgeyle doğrudan temas eden havlu, çarşaf, iç çamaşırı veya diğer nesnelerin paylaşılmasıyla bulaşabilir.
Nasıl tedavi edilir: Kasık bitlerinden kurtulmanın en iyi yolu, kasık kıllarını tıraş etmek veya koparmaktır, çünkü bitler cilde değil kıllara yapışır.
HPV
HPV’nin en sık görülen semptomlarından biri mahrem bölgede siğillerin ortaya çıkmasıdır, ancak erkeklerde peniste kaşıntı veya kızarıklık gibi daha genel semptomlar ortaya çıkabilir.
HPV, korunmasız yakın temas yoluyla bulaşır, ancak belirtileri ortaya çıkmayabilir ve tedaviye gerek kalmadan ortadan kaybolabilir. Ancak bazı vakalarda ortaya çıkması birkaç aydan 2 yıla kadar sürebilen genital siğiller ortaya çıkabilir ve bu nedenle çoğu erkek enfeksiyon kaptıklarını bilmeyebilir.
Nasıl tedavi edilir : Vücudun virüsü kendi başına ortadan kaldırması gerektiğinden HPV’yi iyileştirecek özel bir tedavi yoktur ve birkaç yıl içinde iyileşebilir. Ancak bulaşmayı ve otoenfeksiyonu durdurmak için lezyonların elektrokoter, kriyoterapi veya bazı merhem veya jellerle uzaklaştırılması önemlidir.
7. Klamidya
Cinsel yolla bulaşan hemen hemen tüm enfeksiyonlar peniste kaşıntı ve rahatsızlığa neden olabilse de, üretradan akıntıya ek olarak kaşıntıyı en sık erken belirti olarak gösteren klamidyadır.
Bu sayede korunmasız cinsel ilişkiye giren erkeklerin herhangi bir CYBE enfeksiyonu olup olmadığının tespiti için sürekli muayeneden geçirilmesi ve tedaviye başlanması gerekmektedir.
Nasıl tedavi edilir : Ürologunuz tarafından reçete edilen bir antibiyotiği (genellikle azitromisin veya doksisiklin) 7 gün boyunca almalısınız.
Liken nitidus
Liken nitidus, çok nadir görülen, genellikle esas olarak cinsel organları, kıvrımları, karın bölgesini ve göğsü etkileyen, cilt renginde, pembe veya kahverengi topların veya sivilcelerin ve bazı durumlarda ara sıra kaşıntıya neden olan kronik bir cilt iltihabıdır.
Nasıl tedavi edilir: İnsanlarda genellikle hiçbir semptom görülmez ve lezyonlar genellikle birkaç ay ila bir yıl içinde düzelir.
Bununla birlikte, lezyonların semptomlara neden olduğu veya kozmetik rahatsızlığa neden olduğu durumlarda doktor tedaviyi önerebilir, böylece topikal kortikosteroidlerin ve sorunun kronik olduğu durumlarda ağızdan kortikosteroidlerin kullanımını önerebilir.