HPV (İnsan Papilloma Virüsü) Nedir?

HPV (insan papilloma virüsü), 200’den fazla ilişkili virüsten oluşan bir grubun adıdır ve bunların yaklaşık 40’ı genital bölgeyi enfekte edebilir.

27.06.2024
HPV (İnsan Papilloma Virüsü) Nedir?

Hem erkekler hem de kadınlar, HPV enfeksiyonları ve bunların neden olduğu, ağız ve boğazın yanı sıra genital bölgeyi de etkileyebilen sağlık komplikasyonları açısından risk altındadır.

Cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır, yüzme havuzunda bulaşmaz, çatal bıçak takımını biriyle paylaşmanız veya HPV taşıyıcısının eline dokunmanız durumunda bulaşmanın tek yolu herhangi bir türdeki cinsel temastır.

HPV neden bu kadar kolay bulaşıyor?

İnsan papillomavirüslerinin üstel bulaşma şeklini açıklamanın en basit yoludur; çünkü görünür hiçbir belirti veya semptomu olmayan taşıyıcıları, virüsü çok daha kolay yaymaktadır.

Evet, ilk bakışta maraton koşucusu gibi görünen bir kişinin HPV taşıyıcısı olması ve bunu kendisinin bilmemesi muhtemeldir. Bu nedenle, HPV taşıyıcısı olduğunuza dair herhangi bir belirti olup olmadığını tespit etmek için yıllık kontrolleri alışkanlık haline getirmeniz çok önemlidir.

HPV türleri nelerdir?

  1. Düşük riskli HPV’ler, kanser öncesi lezyonlara veya kansere dönüşmeyen papillomların (siğiller) ortaya çıkmasıyla ilişkilidir.
  2. Yüksek riskli HPV’ler, en yaygın olanlardan biri rahim ağzı kanseri olan kanser belirtileri olabilecek hücresel değişikliklere neden olur.

HPV taşıyıp taşımadığımı nasıl anlarım?

HPV’nin genellikle hiçbir belirtisi yoktur. Aslında, siz bunu okurken HPV’ye sahip olabilirsiniz ve bunu bilmiyor olabilirsiniz. 

Kadınlarda bunu önlemenin ve/veya zamanında tespit etmenin en basit yolu rahim ağzındaki hücrelerin yapısını analiz etmektir.

Bu tür çalışmalar Pap smear ve kolposkopiile yapılır, çünkü bunların hassasiyeti jinekoloğunuzun aşağıdaki durumları gözlemlemesine olanak tanır: kanser veya kanser öncesine işaret edebilecek bir bulgu var.

Pap smear + Kolposkopi = HPV’niz olup olmadığını tespit etmenin en iyi yolu

Pap smear testi yaptırmak jinekoloğunuzun genel olarak rahim ağzındaki hücrelerin durumunu gözlemlemesine olanak sağlayacaktır. Bu teste ek olarak kolposkopi hücresel dokunun da incelenmesine olanak sağlar.

Bu araştırmaların yılda bir kez yapılmasının ana avantajlarından biri, doktorunuzun insan papilloma virüsü, rahim ağzı kanseri veya diğer cinsel yolla bulaşan hastalık türlerini zamanında ekarte etmesine ve/veya tespit etmesine olanak sağlamasıdır.

Böylece bulguları HPV veya rahim ağzı kanseri (rahim ağzı kanseri) için emsal teşkil edebilecek hastalar zamanında tedavi edilebilecek, hatta rahim ağzı kanserine yol açabilecek diğer semptomlar da ortadan kaldırılabilecektir.

HPV hakkında çok az kişi biliyor

  1. Cinsel yolla bulaşan bir virüs olduğundan hepimizin hayatımızın bir döneminde taşıyıcı olacağı tahmin edilmektedir.
  2. Grip kadar kolay yayılır ancak gripten farklı olarak görünür bir belirti veya semptomu yoktur.
  3. Kuluçka süreleri çok uzundur (yıllar sürebilir).
  4. Kadınlarda kötü koku, ağrı ve aşırı kanamaHPV’nin belirtileri olabilir.
  5. Erkeklerde genital siğillerin ortaya çıkması  HPV’nin bir belirtisi olabilir.
  6. İnsan papilloma virüsünün bazı türleri şunlara neden olabilir:  Rahim ağzı, vajina, vulva, penis, anüs, ağız veya boğaz kanseri  .
  7. Jinekologunuzun rahminizin içini görebilmesinin ve rahim ağzı hücrelerini doğru bir şekilde analiz edebilmesinin tek yolu Pap smear ve kolposkopidir.
  8. HPV’nin neden olduğu sorunları ortadan kaldıracak tedaviler vardır ancak HPV’yi ortadan kaldıracak bir tedavi yoktur.
  9. Rahim ağzı kanserlerinin %99’u HPV ile ilişkilidir.
  10. HPV taşıyıcısı bir çift olarak bir hayat yaşayabilirsiniz.
  11. Yıllık kontrollerin yanı sıra HPV’den korunmanın en etkili yollarından biri de  HPV aşısıdır.

HPV ve rahim ağzı kanseri

  1. Yüksek riskli HPV kansere neden olabilir (en yaygın olanı rahim ağzı kanseridir).
  2. Rahim ağzı kanseri veya rahim ağzı kanseri ülkemizde kadınlarda başlıca ölüm nedenlerinden biridir, çünkü erken teşhis edilemediğinden tedavisi daha karmaşıktır. 
  3. Rahim ağzı kanseri tedavilerinden bazıları şunlardır:elektrocerrahi ve histerektomi; başka yöntemler de vardır, ancak her biri hastanın klinik geçmişine bağlıdır.

Pap smear ve kolposkopi kaç yaşında yapılmalı?

En çok tavsiye edilen şey, cinsel hayata başladıktan iki yıl sonra yılda bir kez kolposkopi ve Pap smear yaptırmanızdır.

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.