Hamilelik hormon rehberi

Hamileyken hormonlar özellikle önemli bir rol oynar; bebeği korur ve besler, vücudu doğuma ve anneliğe hazırlar.

Hamilelik hormon rehberi

Yaşamınız boyunca sağlığınız ve refahınız, hücrelerin ve organların işlevlerini koordine eden ve kontrol eden kimyasal haberciler olan hormonlara bağlıdır.

Hamileyken hormonlar özellikle önemli bir rol oynar; bebeği korur ve besler, vücudu doğuma ve anneliğe hazırlar.

Hamileliğin her üç aylık döneminde, çeşitli hormonların miktarındaki artış ve düşüşlere bağlı olarak, fiziksel ve duygusal değişimlerin inişli çıkışlı bir döneminden geçeceksiniz.

Hormon seviyelerindeki bu değişiklikler vücudunuzu ve duygularınızı nasıl etkileyecek? Hamileliğin en önemli hormonlarıyla ilgili bu kılavuza bakın; bunların işlevlerinin ne olduğunu ve ruh haliniz üzerinde ne gibi etkileri olabileceğini öğreneceksiniz.

Hormon

En çok ne zaman aktifsiniz?

İşlev

İlgili semptomlar

Luteinize edici hormon (LH)

Yumurtlama.

Östrojen seviyelerini düzenler.

Folikül uyarıcı hormon

Yumurtlama.

Yumurtlamayı uyarır.

İnsan koryonik gonadotropini (hCG)

Hamileliğin ilk üç ayı.

Östrojen ve progesteron üretiminde artışa neden olur.

Hamilelik ışıltısı.

Sabah rahatsızlığı.

östrojenler

Yetişkin yaşamı boyunca; Hamileliğin ilk üç ayında artar.

Plasentanın büyümesini teşvik eder.

Sabah rahatsızlığı.

Progesteron

Yetişkin yaşamı boyunca; Hamileliğin ilk üç ayında artar.

Rahim astarını oluşturur; göğüslere ve pelvik bölgeye kan akışını artırır.

Tükenmişlik.

Sindirim problemleri.

Hamilelik ışıltısı.

Gevşeme

Üçüncü trimester.

Bağları rahatlatır ve doğuma hazırlar.

Eklemlerin ve bağların gevşemesi.

Pelvik bölgede ağrı.

Doğum sırasında genişleme.

Oksitosin

Üçüncü trimester ve hamilelik sonrası.

Bebeğinizle aranızdaki bağı güçlendirir; emzirme döneminde süt akışını uyarır. Doğumu tetiklemek için oksitosinin sentetik bir versiyonu kullanılabilir.

Sevgi ve güven duygularını yaratmak.

duygusal bağlar.

Prolaktin

Üçüncü trimester ve hamilelik sonrası.

Süt üretimini aktive eder.

Meme boyutunda artış.

Hamile kalmada hormonların rolü

Doğurganlığınızı etkileyen iki hormon vardır: luteinize edici hormon (LH) ve folikül uyarıcı hormon (FSH). LH vücudun östrojen seviyelerini düzenler ve FSH ile birlikte yumurtaların gelişimini ve salınmasını uyarır.

HCG, hamile kadınlara özel bir hormon

Döllenmiş yumurta rahim duvarına bağlanıp plasenta oluşmaya başladıktan kısa bir süre sonra vücut, insan koryonik gonadotropin (hCG) adı verilen bir hormon üretmeye başlar.

Bu, vücudunuzun ilk üç aylık dönemde üreteceği ana hamilelik hormonlarından biridir ve ilk birkaç haftada hCG miktarı her iki günde bir ikiye katlanacaktır. HCG, yumurtalıkları yumurta salmayı bırakması konusunda uyarır ve ayrıca vücuda daha fazla östrojen ve progesteron üretmesi için sinyal verir.

Bu hormon hamile kadınlara özgü olduğundan ve aynı zamanda kan dolaşımında ve idrarda da mevcut olduğundan, evde hamilelik testleri bunu tespit etmek için tasarlanmıştır.

Hamileliğin erken evrelerindeyseniz vücudunuzdaki hCG miktarının pozitif test sonucu için hala çok küçük olabileceğini unutmayın; bu nedenle hala pozitif olabileceğinizi düşünüyorsanız bir hafta sonra başka bir hamilelik testi yaptırmayı düşünün. hamile.

Hamile olup olmadığınızdan emin değilseniz hamile olup olmadığınızı nasıl anlayacağınızla ilgili makalemizi okuyun. Doğum tarihi hesaplayıcımızla kaç haftalık olduğunuzu da öğrenebilirsiniz.

Size kızarmış bir görünüm kazandıran artan kan akışına ek olarak, hCG aynı zamanda o özel “hamilelik ışıltısından” da sorumludur. Bu hormonun progesteronla birlikte artan üretimi, cilt bezlerinin daha fazla yağ salgılamasına yardımcı olur ve bu da size o ışıltıyı verir.

Doktorlar bu ışıltıya ek olarak hCG’nin de sabah bulantısına neden olan hormonlardan biri olduğuna inanıyor .

Bu döneme özel olmayan gebelik hormonları

Vücudunuzun hamilelik sırasında ürettiği ana hormonlar olan östrojen ve progesteron ergenlikten beri aktiftir. Bu hormonlar birlikte aylık döngünüzü ve sizi kadın yapan özelliklerin gelişimini düzenler.

Hamileliğin erken döneminde bu hormonların seviyeleri her hafta artar. Bu artış adet görmeyi durdurur ve plasentanın büyümesine neden olur.

Östrojen ve progesteron aynı zamanda rahim duvarını da oluşturur, pelvik bölgeye ve göğüslere kan akışını artırır ve rahim kaslarını gevşetir.

Bunlar aynı zamanda bu dönemde yaşayacağınız yoğun duyguların ve ruh hali değişimlerinin arkasında yatan hamilelik hormonlarıdır. Bebek doğduktan sonra bu hormonların seviyeleri düşecek ve bu da bazı kadınlarda doğum sonrası depresyona katkıda bulunabilecektir.

Ek olarak progesteron da yorgunluk ve sindirim sorunlarının sorumlusu olabilir. Hamileliğin ilk birkaç gününde progesteron seviyeleri artar ve kendinizi yorgun hissetmenize neden olur.

Aynı zamanda progesterondaki bu artış, gıdanın sindirim sistemindeki hareketini de yavaşlatır, bu da gaza veya kabızlığa neden olabilir.

Gevşeme sayesinde vücudunuzu doğuma hazırlamak

Gebeliğin ilerleyen aşamalarında relaksin adı verilen bir hormon vücudu doğuma hazırlar. Bu, pelvik bölgedeki bağları ve diğer eklemleri gevşetir, böylece pelvis doğum sırasında genişleyebilir. Relaxin ayrıca rahim ağzını da yumuşatır.

Oksitosin ve bebeğinizle aranızdaki bağ

“Sevgi ve güven hormonu” olarak adlandırılan oksitosin, anneler ile çocukları arasındaki o özel bağın oluşmasında önemli rol oynuyor. Bu nedenle bebeğinize olan sevginizin artmasına yardımcı olduğu için bu hormona teşekkür etmelisiniz.

Oksitosinin sentetik formu doğumu tetiklemeye yardımcı olmak için kullanılsa da vücudunuzun ürettiği doğal oksitosinin doğum sürecine katkıda bulunduğuna dair hiçbir kanıt yoktur. Hamilelik sonrasında emzirme döneminde süt akışını uyaracak hormonlardan biri de oksitosindir.

Süt akışının sağlanmasında prolaktinin rolü

Prolaktin anne sütü üretimini aktive etmekten sorumludur ve vücut bu hormonu hamilelik sırasında ve sonrasında üretir. Bu hormon süt üretimini başlatır ve arttırır, ancak emzirme ve süt sağma eylemi vücudun bu hormonu daha fazla üretmesine neden olur ve bu da göğüslerin daha fazla süt üretmesini teşvik eder.

Hamileliğiniz boyunca hormonların neden olduğu birçok değişikliği hissedeceksiniz. Hamilelik hormonlarının vücudunuzda neden olduğu ilginç ve harika değişiklikleri öğrenmek için zaman ayırın. Ayrıca tüm süreç boyunca size ihtiyacınız olan desteği verecek olan partnerinizle de bu konuyu konuşun.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.