Böbrek taşı en acı verici sorundur (belirtileri, kırılması ve atılması)
Böbrek taşı idrar hacminin azalması ve kalsiyum ve diğer maddelerin birikmesi nedeniyle oluşur. Azalan sıvı alımı bu hastalık için en yaygın risk faktörüdür.
Böbrek taşları, rutin bir ultrason veya röntgen muayenesi sırasında keşfedilebilir veya ilk belirtiler, genellikle kanın görülmesiyle birlikte, yanlardan kasıklara ve küçük mideye doğru inen şiddetli sırt ağrısı şeklinde ortaya çıktığında keşfedilebilir.
Böbrek taşı, böbreklerde veya idrar yollarında oluşabilen sert, kalsiyum taşı benzeri bir yapıdır.
Nefrolitiazis böbrekte taş görülmesi, ürolitiyazis idrar yollarında taş görülmesi, üreterolitiya üreterde taş görülmesi için kullanılan profesyonel bir terimdir ve 20 ile 20 yaşları arasında her 20 kişide görülen yaygın bir sorundur.
Böbreklerde veya idrar yollarında taşlar, idrar hacminin azalması ve taşı oluşturan kalsiyum ve diğer maddelerin birikmesi nedeniyle oluşur. Dehidrasyon, yani sıvı alımının azalması, bu hastalık için en yaygın risk faktörüdür.
Böbrek taşı, henüz semptomlar ortaya çıkmamışken, rutin bir ultrason veya röntgen muayenesi sırasında tesadüfen tespit edilebilir veya böbrek taşlarının varlığı, hayatta ilk kez şiddetli, bıçak gibi saplanan sırt ağrısı şeklinde ortaya çıkabilir. kasıklara doğru iner ve idrarda kan görülür.
Birçok hasta böbrek taşının neden olduğu ağrıyı “hayatlarındaki en kötü ağrı” olarak tanımlıyor. Bu tür ağrılar meydana gelirse derhal tıbbi yardım alın.
BÖBREK TAŞI: BELİRTİLER
- Sırtta yanlardan kasıklara doğru inen keskin, bıçaklayıcı bir ağrı
- Mide bulantısı
- Kusmak
- İdrarda kan (hematüri)
- Yüksek sıcaklık
- Ateş
- Zor idrara çıkma
- Kontrolsüz idrara çıkma isteği
- Pelvik ağrısı
- Testis ağrısı
BÖBREK TAŞI TEDAVİ
- Ağrı kesiciler
- Taşların geçişini dolaylı olarak kolaylaştıran ilaçlar
Taş Kırma
- Operasyonlar: perkütan nefrolitotomi, laparoskopik litotomi, endoskopik litotripsi