Emziren anneler de dahil olmak üzere, hamilelik belirtilerine her zaman bir kadının vücudundaki önemli değişiklikler eşlik edecektir. Emzirme sıklığı, üreme...
Hamileyken ne yenmez işte cevaplar
Hamilelikte beslenme, hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için çok önemlidir.
Bu nedenle, hamilelikte yenmemesi gereken yiyeceklerden uzak durmanız gerekir. İşte hamilelikte yenmemesi gereken yiyecekler listesi:
- Şarküteri ürünleri: Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünleri mikrop içerebilir ve gebelikte enfeksiyonlara yol açabilir.
- Cıva oranı yüksek deniz ürünleri: Kılıç balığı, kiremit balığı, uskumru gibi balıklar cıva oranı yüksek olduğu için bebeğin sinir sistemi gelişimine zarar verebilir. Bu balıkları hamilelikte hiç tüketmemelisiniz.
- Pastörize edilmemiş süt ve peynirler: Çiğ süt ve peynirler listeriya gibi zararlı bakteriler içerebilir. Bu da düşük, erken doğum veya bebekte enfeksiyona neden olabilir.
- Çiğ ya da az pişmiş yumurta: Çiğ yumurta salmonella bakterisi içerebilir. Bu da ishal, kusma, ateş gibi belirtilere neden olabilir. Yumurtaları sarıları ve beyazları katılaşana kadar pişirmelisiniz. Öte yandan çiğ yumurta ile birlikte mayonez, tiramisu, kek gibi yiyeceklerden de uzak durmalısınız.
- Çiğ ya da az pişmiş et, tavuk ve deniz ürünleri: Çiğ ya da az pişmiş et, tavuk ve deniz ürünleri de bakteri içerebilir ve gıda zehirlenmesine neden olabilir.
- Asitli içecekler ve kutu meyve suları: Asitli, çok şekerli, yapay kutu meyve suları hem size hem de bebeğinize zararlıdır. Bu içecekler mide yanması, reflü, kilo artışı, diş çürümesi gibi sorunlara yol açabilir.
- Bazı itki çayları: Bazı bitki çayları kas kasılmalarını arttırabilir, dolaşımı etkileyebilir veya alerji yapabilir. Bu nedenle, doktorunuza danışmadan bitki çayı içmemelisiniz. Adaçayı, rezene, papatya, nane, kekik gibi bitki çaylarından uzak durmalısınız.
- Yüksek şeker ve basit karbonhidrat içeren ürünler: Şeker, beyaz ekmek, beyaz pirinç, pasta, börek, kurabiye gibi yiyecekler kan şekerinizi hızla yükseltir ve sonra düşürür. Bu da enerji seviyenizi düşürür, kilo almanıza neden olur ve gestasyonel diyabet riskini arttırır.
YORUMLAR