Hamilelik sırasında enfeksiyonlar
Her kadın için en güzel deneyim hamileliktir. Neşeye ek olarak, dokuz ay her şeyin yolunda gideceğine dair büyük bir korku ile doldurulabilir.
Hamilelik sırasında enfeksiyonlar büyük bir problemdir. Aynı anda iki hastayı, anneyi ve fetüsü tehlikeye atar. Etken ajanlar, önce anneye saldıran, daha sonra annenin kan dolaşımına yayılan ve plasenta yoluyla fetüse ulaşabilen bakteri, virüs veya parazitlerdir.
Bir anne nasıl enfekte olabilir?
Anneye temas veya solunum yolu ile bulaşan viral hastalıklar , kirli eller, yiyecekler (hepatit A, toksoplazmoz) başta olmak üzere çeşitli şekillerde bulaşabilir.
Hamilelikte en sık görülen enfeksiyonlar nelerdir?
Hamilelik sırasında en sık görülen enfeksiyonlar Sitomegalovirüs (CMV) ve toksoplazma gondi‘dir. Bir enfeksiyon meydana gelirse, bu enfeksiyonlar bir takım anormalliklere neden olabilir. Annenin kanında spesifik IgM antikorlarının varlığı belirlenirse, enfeksiyonun fetüse yayılıp yayılmadığını belirlemek için amniyotik sıvıda patojen DNA varlığının test edilmesi önerilir. Bulguların yayınlanma süresi 2-3 iş günüdür.
Hamilelik sırasında enfeksiyonlar bebeğinize zarar verebilir mi?
Sitomegalovirüs ve toksoplazma gondii gibi enfeksiyonlar bebeğinizin sağlığını tehlikeye atabilir. Çoğu bebekte semptom görülmez, ancak bazı bebekler bir problemle doğar. Hamilelik sırasında bir enfeksiyonunuz varsa, mutlaka testler yapın ve enfeksiyon olup olmadığını belirlemek için bebek üzerinde bir kan testi yapılabilir.
Kendinizi nasıl korursunuz?
Anne adaylarına enfeksiyondan korunmak için uymaları gereken birkaç ipucu önerilmektedir: Ellerinizi yıkadığınızdan emin olun, yiyecek, içecek, çatal bıçak takımı paylaşmaktan, çocukları ıslakken öpmekten vb. kaçının.