Hamilelik Sonrası Fıtık, Fıtık nedir?
Fıtık, bir yapının normal anatomik sınırlarını ve konumunu terk edip ait olmadığı bir alana genişleyebilmesi sayesinde vücudun bir bölümünde veya boşluğunda meydana gelen bir kusurdur.
Diyafram fıtığında mide karın boşluğunu terk edebilir ve diyaframdaki doğal olmayan açıklıktan göğse nüfuz edebilir.
Fıtık için başka hangi terim kullanılır?
Rüptür kelimesi genellikle fıtık belirtmek için kullanılır .
Fıtık neden olur?
Fıtıkların büyük çoğunluğuna, örneğin vücudun çeşitli bölümlerini veya boşluklarını ayıran kas ve bağ dokusundaki bir kusur veya zayıflık neden olur. karın boşluğundan ayrılmış göğüs, uzuvlardan karın boşluğu vb. Diğer fıtıklar, vücut bölümlerinin çeşitli çıkış noktalarında kas ve bağ dokusu bariyerlerini kıran yaralanmaların bir sonucudur.
Doğumda fıtık olabilir mi?
Evet. Önemli sayıda çocuk, gelişimlerindeki kusurlar nedeniyle fıtıklarla doğdu. Genellikle göbek bölgesinde (göbek veya göbek fıtığı) veya kasık bölgesinde (kasık veya kasık fıtığı) görülürler.
Fıtıklar en sık vücudun hangi bölgelerinde ortaya çıkar?
Kan damarları veya bağırsak yolunun (bağırsaklar) bölümleri gibi büyük yapıların vücudun çeşitli boşluklarından çıktığı veya girdiği çeşitli yerlerde. Bu yerlerde, büyük çabaya maruz kaldığında ayrılabilen ve yırtılabilen gevşek dokular vardır.
Hangi tür efor veya yaralanma en sık yırtılmaya yol açar?
- Ağır nesneleri kaldırmak.
- Ani eğilme ve çekme veya kas gerilmesi.
- Karın (karın içi) basıncında artışa neden olan vücut ağırlığında büyük bir artış.
- Organları hareket ettiren büyük bir karın tümörünün gelişimi.
- Hamileliğe karın basıncında bir artış eşlik eder.
- Kronik kabızlık ve buna bağlı olarak dışkı çevresinde artan çaba.
- Karın basıncında ani bir artışa neden olan sık öksürük nöbetleri.
Fıtık ne sıklıkla oluşur?
Genel olarak tüm hastalıklar arasında fıtık en yaygın olanlardan biridir; her zaman ameliyat gerektirir.
Erkekler fıtıklara kadınlardan daha yatkın mı?
Evet kasık fıtığı (kasık fıtığı) gibi fiziksel efor ve efor sonucu oluşan bir fıtık türü ise. Kadınların hamilelik nedeniyle göbek fıtığı alma olasılığı daha yüksektir.
Fıtık eğiliminin aileye yayılma ve kalıtsal olma eğilimi var mı?
Hayır, ancak kas dokusunun gelişim şekli kalıtsal olabilir.
En sık görülen fıtık türleri nelerdir?
- Kasık (kasık) fıtığı.
En sık görülen fıtık türüdür. Kasık bölgesinde gelişir ve sıklıkla vücudun her iki tarafına da yayılır. Bu tür yırtılmalara bilateral kasık fıtığı denir.
- Femur fıtığı.
Bu tip fıtık kasıkların hemen altında ve gövdeden alt ekstremitelere uzanan büyük kan damarları boyunca oluşur.
- Karın (ventral) fıtık.
Bu tip genellikle karnın ortasında, göbeğin altında meydana gelir ve genellikle hamilelik sonrası karın duvarındaki kasların ayrılması sonucu oluşur.
- Deri altı (epigastrik) fıtık.
Bu tip, karnın üst orta kısmında, göbeğin üstünde oluşur. Bu tür fıtıklar muhtemelen doğuştan vardır, ancak yetişkinlikte fark edilir hale gelirler.
- Göbek fıtığı.
En sık görülen fıtık türlerinden biridir ve göbek bölgesinde oluşur. Yeni doğanlar ve daha fazla çocuğu olan kadınlar, göbek fıtığına özellikle yatkın görünmektedir.
- Ameliyat sonrası kesi yerinde oluşan fıtık.
Bu tip fıtık, ya iyi iyileşmemiş bir yaradan ya da yetersiz doku iyileşmesine neden olan bir enfeksiyondan dolayı ameliyat yara izinin yırtılmasından kaynaklanır. Bu tip fıtıklar karın duvarının herhangi bir yerinde oluşabilir.
- Tekrarlayan fıtık.
Fıtıkların yaklaşık yüzde onu cerrahi tedaviden sonra tekrarlayacaktır. Bu tip fıtık, tekrarlayan veya tekrarlayan fıtık olarak adlandırılır.
- Diyafragma hernisi.
Bu son derece yaygın bir kusurdur ve çoğu durumda yemek borusunun diyaframdan göğüsten karın boşluğuna geçtiği yerde oluşur. Diğer diyafram fıtıkları, diyaframın az gelişmiş olması veya yaralanma nedeniyle diyafram yırtılmasının sonucudur. Bu tür fıtıklar, mide, ince bağırsak veya kalın bağırsağın bölümleri gibi karın organlarının kusur yoluyla girmesi ve göğse yerleştirilmesi ile karakterize edilir.
İç (intema) fıtık.
Bu, iç karın organının, genellikle ince bağırsağın, karın boşluğunun ait olmadığı çatlaklara veya bölümlere girdiği olağandışı bir yırtılma türüdür.
- Gluteal ve bel fıtığı.
Bu fıtıklar son derece nadirdir ve kalça veya sırt kaslarındaki kusurların sonucudur. Bu kusura nüfuz eden organlar daha sonra ya kalçada ya da sırtta şişlikler olarak ortaya çıkar.