Gebelik Dışında Geç Adetin Nedeni
Pek çok kişi adet kanamasının veya adetin hamilelik nedeniyle geciktiğini düşünüyor.Aslında, bir kadının adetini geciktiren veya uygun programdan geciktiren birçok faktör vardır.
Yumurtlama süreci genellikle 28 günde bir gerçekleşir. Yumurtayı dölleyen sperm yoksa kadın adet görebilir.
Bir kadının ileri veya geri menstruasyonu için tolerans aralığı genellikle beş gündür. Bununla birlikte, menstrüasyonun neden geciktiğinin altında birkaç koşul yatabilir.
Aşağıdakiler çeşitli kaynaklardan yola çıkarak kadınların geç adet görmesine ancak hamile kalmamasına neden olur :
Aşırı kilo değişiklikleri Aşırı kilo alımı veya kaybı hormonal dengesizliğe neden olabilir. Bu hormonal dengesizlik, kadınların menstrüasyonunu geç menstruasyona veya hiç menstruasyona uğratmamasına neden olabilir. Bununla birlikte, genellikle adet döngüsündeki değişiklikler kalıcı değildir ve hormon seviyeleri sabitlendikçe normale dönebilir.
Aşırı egzersiz
Bu durum aynı zamanda adet kanamasını kontrol eden hormonların dengesini bozabilir.
Fiziksel egzersiz veya egzersiz seansının çok ağır olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuza danışmayı deneyin.
Stres Boşanma, ölüm veya felaket gibi aşırı stres koşulları hormonal dengeyi bozabilir. Stres, bir kadının adetlerinin gecikmesine, düzensiz olmasına veya yoğun ağrı ve rahatsızlığın eşlik etmesine neden olabilir. Bu durum hipotalamik amenore olarak bilinir. Bilgi için, hipotalamus veya adet hormonlarını kontrol eden alanlar stresten büyük ölçüde etkileni
Polikistik over sendromu(PCOS)
Polikistik over sendromu (PCOS), üreme hormonlarının dengesizliğinin neden olduğu tıbbi bir durumdur.
PCOS’un belirtileri düzensiz adet kanaması, olmaması gereken bölgelerde aşırı kıllanma, yumurtalıklarda kistlerin görülmesi ve kısırlıktır. PCOS hastaları genellikle iki haftada bir adet görürler veya her üç ayda bir veya yılda yalnızca bir kez olabilir.
Gebelik kontrol ilaçları
Doğum kontrol ilaçları almanın yan etkisi, östrojen hormonunu bu kadar düşürmektir.
Bu durum bazen adet kanamasını geciktirir veya hiç adet görmez. Bu kontraseptifin yan etkileriyle ilgili bazı şikayetler hormonal RİA’lar, implantlar veya enjeksiyonlu doğum kontrolünden bildirilmiştir. Doğum kontrol ilaçlarını kullanmayı bıraktıysanız, adet döngünüzün normale dönmesi bir ila üç ay sürebilir.
Tiroid disfonksiyonu
Boyunda bulunan tiroid bezi vücudun metabolik performansını düzenler.
Yetersiz veya aşırı aktif bir tiroid bezi, hormon üretimini etkileyebilir ve adet kanamasını etkileyebilir.
Hormonal bozukluklar şeker hastalığına, yumurtanın olgunlaşmamasına, üreme organlarının performansını destekleyen hormon üretiminin azalmasına neden olabilir.
Tiroid disfonksiyonu, yorgunluk semptomları ve şiddetli kilo alımı veya kaybı ile karakterize edilebilir.
Tiroid bezinin sağlığını sağlamak için doktor kan testi ile muayene yapacaktır.
İlaç yan etkileri
Birkaç ilaç türünün kullanımı da adet döngüsü üzerinde etkili olabilir.
Menstrüasyona neden olabilecek bazı ilaçlar arasında ağrı kesiciler, kan pıhtılaşmasını önleyen ilaçlar, ibuprofen bulunur.
Pelvik inflamatuar hastalık
Rahim, yumurtalıklar veya fallop tüplerinin iltihaplı hastalığı, düzensiz veya geç dönemlere neden olabilir.
Bu hastalığa genellikle klamidya veya tedavi edilmemiş bel soğukluğu enfeksiyonu neden olur.
Fibroid rahim
Rahim fibroidleri, rahimdeki anormal hücre büyümeleridir.
Bu durum adetin çok ağrılı olmasına veya adetin uzun ve düzensiz olmasına neden olur.
Fibroid rahim Rahim fibroidleri, rahimdeki anormal hücre büyümeleridir. Bu durum adetin çok ağrılı olmasına veya adetin uzun ve düzensiz olmasına neden olur. Gecikmiş adet kanamasının yanı sıra , rahim fibroidlerinin diğer semptomları pelvik ağrı, sık idrara çıkma ve kabızlıktır.
Erken menopoz 40 yaşın altındaki kadınlar yeterli hormona sahip olmadığında erken menopoz yaşayabilirler.
Sık görülen geç adet kanamasının yanı sıra, erken menopozun diğer semptomları arasında gece terlemeleri ve vajinal kuruluk yer alır. Geç adet görüyorsanız veya hamile olmadığınız halde üst üste üç ay adet görmüyorsanız, doktora başvurmanız daha iyi olur.
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez