Sezaryen

Sezaryen, uterus cerrahisi ile doğumun cerrahi olarak tamamlanmasıdır.

17.06.2023
Sezaryen

Sezaryen, anne veya fetus için vajinal doğumdan daha güvenli olduğunda yapılmalıdır.

 

Doğumların yaklaşık yüzde 5 ila 25’i hastaneye ve hizmet verilen nüfusa bağlı olarak sezaryen ile sonlanmaktadır.

 

Bir sezaryen için en yaygın spesifik endikasyonlar önceki sezaryen, uzun süreli doğum, fetal distosi (özellikle posterior pozisyon) ve acil doğum gerektiren endişe verici fetal kalp durmasıdır.

 

Sezaryen doğumunun güvenliği vajinal doğumdan daha azdır, birkaç kat daha fazla morbidite ve mortalite vardır.

 

Yaşlı annelerde sezaryen doğum insidansı daha yüksektir. Bu nedenle, 45 yaşın üzerindeki Amerikan ilk doğan bebeklerinde sezaryen doğum sıklığı yüzde 50, 40-44 yaş arası ilk doğan bebeklerde yüzde 40’tır.

 

Sezaryen ile ilk çocuklarını doğuran kadınların ikinci doğum sırasında daha sık plasental (plasental) komplikasyonları vardır.

Daha önceki sezaryenli kadınlarda birçok sezaryen yapılır, çünkü vajinal doğumları uterus rüptürü riskini arttırır, ancak vajinal doğumda uterus rüptürü riskinin sadece yüzde 1 civarında olduğu belirtilmelidir (birden fazla sezaryen olan kadınlarda risk daha fazladır veya dikey kesim).

 

Vajinal doğum, daha önce düşük transvers uterin insizyonu olan tek bir sezaryen geçiren kadınların yaklaşık yüzde 75’inde başarılıdır.

 

Rahmin sezaryen bölümü klasik veya alt segment bölgesinde olabilir. Anterior uterus duvarı boyunca fundusa kadar klasik bir kesi yapılır.

 

Bu insizyon, alt segmentteki insizyondan daha az kan kaybı ile sonuçlanır ve genellikle plasenta previa, fetüsün enine pozisyonu olduğunda veya alt uterin segment zayıf geliştiğinde gerçekleştirilir.

 

Alt segmentteki insizyon, uterusun vücudunun düz, alt kısmında, mesanenin altında enine veya boyuna olarak yapılır.

 

Alt segmentte uzunlamasına bir kesi sadece belirli anormal pozisyonlarda ve çok büyük fetüslerde yapılır. Bu gibi durumlarda, enine kesi uterus arterlerine lateral olarak uzanarak bazen kapsamlı kan kaybına neden olabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.