Meme Kanseri: Bilmeniz Gereken Her Şey

Meme kanseri: Meme dokularındaki hücrelerde herhangi bir değişiklik veya mutasyon meme kanserine neden olabilir. Yeni meme kanseri vakaları kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Erkek meme kanseri görülme sıklığı oldukça nadirdir.

Meme Kanseri: Bilmeniz Gereken Her Şey

Meme kanseri, cilt kanseri sonrası kadınlar arasında en yaygın görülen kanser türlerinden biridir.

 

Meme kanserinin nedenleri

Meme kanseri hücrelerinin DNA’sındaki genetik mutasyon meme kanserine neden olabilir. Mutasyonlar ya zaman içinde rastgele gelişebilir, kalıtsal olabilir veya belki de yaşam tarzı faktörlerinin çevresel risklerinin bir sonucu olabilir. Meme kanserleri genellikle 50 yaşın üstündeki kadınlarda görülür. Aşağıda meme kanserinin bazı yaygın nedenleri vardır:

 

Yaş ve cinsiyet

Kadınlar meme kanseri riskine karşı erkeklerden daha fazla eğilimlidir . 40 yaşın üzerindeki bir kadın daha yüksek risk altındadır. Riskler yaşla birlikte artma eğilimindedir.

 

Gen mutasyonu

Meme kanseri geni 1 (BRCA1) ve meme kanseri geni 2’de (BRCA2) herhangi bir gen mutasyonu meme kanserine yol açabilir. Bu genlerdeki herhangi bir kusur meme kanseri riskini daha da arttırır.

 

Aile öyküsü

Meme kanseri ile ilgili yakın bir kanınız varsa, meme kanseri riskine de eğilimli olabilirsiniz. Anneniz, kızınız veya kız kardeşiniz varsa, riskler iki katına çıkar. Meme kanseri olan 2 veya daha fazla yakın akrabanız varsa, riskler üçe çıkarır.

 

Kilo

Aşırı kilolu veya obez kadınlar meme kanseri açısından daha yüksek risk altındadır. Bunun nedeni östrojen seviyelerinin daha yüksek olması olabilir.

 

Memede değişiklikler

Göğüsleri ya da kişisel bir meme topağı öyküsü olan ya da daha önce meme kanseri olan kadınlar daha önce meme kanseri riski altındadır.

 

Hormonlar

Adet dönemlerinin erken olması ve menopozun geç olması veya her ikisinin de meme kanseri riskini artırması. Östrojene daha uzun süre maruz kaldığında, kadınlık hormonu memedeki hücrelerin büyümesini uyararak riskleri arttırır. Menopoz sonrası hormon tedavisinin kullanılması meme kanseri riskini artırabilir. Doğum kontrol haplarının artan kullanımı riskleri daha da artırabilir.

 

Hamilelik

30 yaşından önce çocuğu olmamak meme kanseri riskini artırabilir.

 

Alkol

Alkollü olan veya normalden daha fazla alkol alan kadınlar, meme kanseri riski altındadır. Alkolün diğer kanser risklerini de arttırdığı bilinmektedir. İyi bir sağlık ve kanser önleme için alkol tüketimi asgari düzeyde tutulmalıdır.

 

Radyasyona maruz kalma

Çocukken göğüs radyasyonu geçirmişse kadının meme kanseri gelişme riski daha yüksektir.

 

Memelerin şişmesi, kalınlaşması veya büzülmesi de meme kanserine neden olabilir.

 

 

 

Memelerin şişmesi, kalınlaşması veya büzülmesi de meme kanserine neden olabilir.

 

Meme kanseri belirtileri

Meme kanseri belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Göğüslerinizin normal olarak nasıl göründüğünü ve nasıl hissettiğini biliyorsanız, göğüs kanseri olmadığından emin olabilirsiniz. Çoğunlukla meme kanseri olan bir kişi farklı bir şey yaşamaz. Bir şişlik veya kalınlaşan meme dokusunun bir alanı hissediyorsanız , meme kanserini kontrol etmek için bir doktora görünmeniz gerekir.

 

Göğsünüzün büyüklüğündeki bir değişiklik meme kanserine işaret ediyor olabilir. Memede çukurlar olan veya sıvı sızdıran bir meme başı olan bir bölge de meme kanserini gösterebilir. Meme kanseri uyarı işaretleri erken bir aşamada görünmeyebilir. Bir topak da başlangıçta hissetmek için çok küçük. Meme kanseri taraması bu nedenle mamografi kullanılarak yapılmalıdır.

 

 

 

Bazı erken belirti ve semptomlar memede veya koltuk altında bir yumru içerir. Bu topak genellikle ağrısız olur. Topak yumuşak ya da sert olabilir. Unutmayın ki tüm topaklar kanserli değildir. Bazıları ayrıca sıvı dolu kistler nedeniyle olabilir.

 

Portakal kabuğuna benzeyen göğüs derisi, meme kanserine de işaret edebilir. Kalın, kırmızı, pullu veya ters bir meme ucu meme kanserine işaret edebilir. Ters bir meme ucu düzleşen veya içe doğru dönen bir memedir.

 

Meme uçlarından berrak veya kan akması meme kanserine de işaret edebilir. Herhangi bir olağandışı sıcaklıktaki kızarıklık da kontrol edilmelidir. Enflamatuar meme kanserine işaret edebilir. Köprücük kemiği veya kolların çevresinde şişmiş lenf bezleri yaşamanız durumunda meme kanserinin yayıldığının bir işareti olabilir.

 

Meme kanseri tedavisi

Meme kanserinin tedavisi meme kanseri tipine, içinde bulunduğu evreye ve hormonlara karşı duyarlılığına bağlı olacaktır. Hastanın yaşı, sağlığı ve diğer faktörler de meme kanserinin nasıl tedavi edileceğini belirlemede rol oynayacak. Radyasyon tedavisi ve cerrahi meme kanseri için iki ana tedavi yöntemidir.

 

2 çeşit ameliyat vardır: Göğüs koruyucu cerrahi veya lumpektomi ve mastektomi. Lumpektomi, memenin yalnızca kanserli bölümünün çıkarılmasını içerir. Mastektomi, tüm memenin çevresindeki doku ile birlikte alınmasını içerir. Lenf bezleri, ameliyatın bir parçası veya ayrı bir ameliyat olarak çıkarılabilir.

 

Makale güncelleme 13.01.2019

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.