İdrar idrar yolu enfeksiyonu tekrarlar mı?

Tekrarlayan İYE’lerin tedavisi antibiyotikleri içerir. Tekrarlayan İYE’leri önlemek için günlük antibiyotikler de kullanılır.

14.06.2023
İdrar idrar yolu enfeksiyonu tekrarlar mı?

Tekrarlayan İYE’ler nadiren ciddi bir duruma bağlıdır ve çoğu durumda bir uzmana ihtiyaç duymaz.

 

İdrar yolu enfeksiyonu (İYE) yaygın bir durumdur. Bakteriler, idrarı vücuttan dışarı taşıyan üretra yoluyla vücuda girdiğinde ortaya çıkar. Bakteriler daha sonra idrar yolu yoluyla yayılır. Bir İYE en yaygın olarak mesaneyi etkileyerek işemeyi ağrılı hale getirir. İYE’leri olan kişiler de sıklıkla ani işeme dürtüsüne sahiptir.

 

İYE’ler özellikle kadınlarda yaygındır. Antibiyotikler genellikle onları tedavi eder. Ancak İYE’ler tedaviden sonra bile geri gelebilir. Sık idrar yolu enfeksiyonunuz olduğunda, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu olarak bilinir. Ve bazı kadınlar İYE’leri diğerlerinden daha sık almaya eğilimlidir. Bunun neden olduğunu, tekrarlayan İYE’leri nasıl tedavi edeceğinizi ve önleyeceğinizi öğrenin.

 

Tekrarlayan İYE’ler nasıl teşhis edilir?

 

 

Sağlık hizmeti sağlayıcıları, tekrarlayan İYE’leri, ilk İYE’nizle aynı şekilde teşhis edecektir. Semptomlar aynıdır ve idrar testi tanıyı doğrulayabilir.

 

Sonuncusundan sonraki 2 hafta içinde başka bir İYE geçirirseniz, bu, son antibiyotiğin işe yaramadığı anlamına gelebilir. Sağlayıcınız, idrar kültürü için göndermek üzere bir idrar örneği isteyebilir. Bu, idrarınızdan büyüyen bakteri türünü tam olarak görmek için yapılan bir testtir. Ayrıca hangi antibiyotiklerin bakterilere karşı işe yarayacağını da gösterecektir.

 


 

VİDEO

 

Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, çocuklarda idrar yolu enfeksiyonunun hakkında bilgileri videodan izleye bilirsiniz

 


 

Başka semptomlarınız olmadıkça görüntüleme testlerine gerek yoktur . Sağlayıcınız, böbrek taşı gibi idrar akışını engelleyen bir şey olduğundan şüphelenebilir. Bu durumda, röntgen veya ultrason gibi görüntüleme önerebilirler.

 

Tekrarlayan İYE’lerin tedavisi nedir?

 

 

Tekrarlayan bir İYE tedavisi, ilk kez bir İYE tedavisi ile aynıdır: antibiyotikler. Tekrarlayan İYE için önerilen bazı antibiyotikler şunları içerir:

 

— Nitrofurantoin 

— Trimetoprim-sülfametoksazol (Bactrim)

— Fosfomisin (Monurol)

— Siprofloksasin (Cipro)

— sefpodoksim

— sefuroksim

 

Antibiyotikleri kaç gün almanız gerekeceği reçeteye bağlıdır. Ama genellikle 3 ila 7 gündür. Antibiyotik reçetesi alırsanız, ilacın tamamını aldığınızdan emin olun. Hiçbir hapı sonraya saklamayın veya bir arkadaşınızla paylaşmayın. Birkaç gün antibiyotik aldıktan sonra kendinizi daha iyi hissetmiyorsanız, sağlık uzmanınızla konuşun.

 

Tekrarlayan İYE’leri nasıl önlersiniz?

 

Tekrarlayan İYE’leri olan kadınlar için düzenli antibiyotik kullanımı İYE’leri önleyebilir (antibiyotik profilaksisi). Bu, her gün bir antibiyotik almak veya sadece gerektiğinde almak anlamına gelir. Örneğin, yalnızca seksten sonra İYE olan kadınlar, cinsel olarak aktif oldukları her seferde bir antibiyotik alabilirler.

 

Antibiyotik profilaksisinin ne kadar sürmesi gerektiği net değil. Ve uzun süre antibiyotik kullanmak onların sizin için çalışmasını zorlaştırabilir. Tekrarlayan İYE’leriniz varsa, seçenekleriniz hakkında sağlık uzmanınızla konuşun.

 

Antibiyotiklerin yanı sıra, İYE’leri önlemek için yapabileceğiniz birkaç şey vardır :

 

— Her gün bol su içmek

— Mesanenizi seksten hemen sonra boşaltmak

— Spermisit içermeyen kontrasepsiyon kullanmak

— Vajinal östrojen tedavisi yapıyorsanız ( menopoza girdiyseniz )

 

Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu nedir kıcaca

 

Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları (İYE’ler) başa çıkmak için acı verici olabilir, ancak genellikle ciddi değildirler. Ve bu enfeksiyonları antibiyotiklerle tedavi edebilirsiniz. Bazı durumlarda, sağlık uzmanınız düzenli olarak antibiyotik almanızı önerebilir. Bu, enfeksiyonun geri gelmesini önlemek içindir. Sık sık İYE geçiriyorsanız, belirtilerinizi nasıl yöneteceğiniz konusunda doktorunuzla konuşun. Sizin için en iyi tedavi planını bulmanıza yardımcı olabilirler.

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.