Balgamla öksürük: özellikleri, nedenleri, tanı

Öksürük bir hastalık değildir. Solunum yolundaki tahrişe vücudun tepkisidir. Bu tahrişin kaynağı toz, alerjenler, kirlilik ve duman olabilir. Healthline piyasaya sürüldüğünde , öksürük hızlı bir süreçle gerçekleşir.

01.06.2023
Balgamla öksürük: özellikleri, nedenleri, tanı

Tahriş kaynağı solunum sistemine girdiğinde, beyin kendiliğinden omurilikten göğüs ve karın kaslarına bir sinyal gönderir. Kas hızla kasıldığında, reaksiyon havayı solunum yolundan dışarı iter.

 

Öksürük olarak bilinen bu hava patlamasını dışarı atma yöntemi, tahriş kaynağının dışarı atılmasına veya “atılmasına” yardımcı olur.

 

Öksürüğü iki türü vardır.

 

–  Yani kuru öksürük ve balgamla birlikte öksürük.

 

–  Balgamla öksürük sıklıkla şikayet edilir.

 

Çünkü akciğerlerden çıkan veya boğazın arkasına akan mukus eşlik eder. Bu ıslak veya verimli öksürük türü dal üretmenin yanı sıra kendine has özelliklere de sahiptir. Bunlardan biri, mukus üretiminin normalden daha fazla arttığını belirledi.

 

O kadar çok var ki, bazen boğazınızın arkasına bir şey sıkışmış veya göğsünüzde sıkışmış gibi hissediyor.

 

Balgam öksürmek de sıklıkla ağızda balgam veya mukus bırakır. Ek olarak, balgamlı bir öksürük gün içinde tekrarlama veya kötüleşme eğilimindedir. Bunun nedeni, gece uzandığınızda boğazın arka tarafında mukus birikmesidir. Balgamla birlikte öksürük refleksinin geceleri daha yoğun hale gelmesini tetikleyen şey budur.

 

Balgam ile öksürük nedeni

Balgamla öksürük, çoğunlukla soğuk algınlığı ve gribe neden olan bakteri veya virüsler gibi mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonla tetiklenir. Tüm solunum sistemimiz mukoza zarlarıyla kaplıdır.

 

Bu mukus, solunum yolunu nemli tutmak ve akciğerleri tahrişten korumak için kullanışlıdır. Bununla birlikte, grip gibi bir enfeksiyonunuz olduğunda, vücudunuz normalden daha fazla mukus üretecektir. Bu mekanizma, enfeksiyon kaynağını yakalamayı ve ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır.

 

Öksürerek akciğerlere ve göğse sıkışan fazla mukus çıkarılabilir. Viral veya bakteriyel bir enfeksiyonun yanı sıra, birkaç hafta süren balgamlı bir öksürük de tetiklenebilir:

 

Bronşit

Bronşit, akciğerlerinize hava taşıyan tüpler olan bronşiyal tüplerin iltihaplanmasıdır. Akut bronşite genellikle bir virüs neden olur. Bu arada, kronik bronşit genellikle sigara ile tetiklenir.

 

Zatürree

Pnömoni, bakteri, virüs veya mantarların neden olduğu bir akciğer enfeksiyonudur. Akciğerlerin iltihaplanması, hafif ila şiddetli koşullarda yaşamı tehdit edecek şekilde ortaya çıkabilir.

 

Ayrıca şunu okuyun: Zatürree

 

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)

KOAH, akciğerlere ve akciğerlere hava taşıyan tüplere zarar veren bir grup durumdur.

Sigara içmek KOAH’ın başlıca nedenidir.

Fibrosis kistik

Kistik fibroz, erken çocukluk döneminde teşhis edilebilen genetik bir solunum hastalığıdır. Bu durum akciğerlerde ve diğer organlarda kalın, yapışkan mukus üretimine neden olur.

 

Astım

Astımı olan bazı kişilerde kuru öksürük görülür. Bununla birlikte, astımı olan kişilerin küçük bir kısmı balgamla öksürük yaşar. Astım hastalarında balgamla öksürük, aşırı ve inatçı mukusu tetikleyebilir. Sonuç olarak, astımı olan bazı kişiler balgamla birlikte kronik öksürük yaşarlar.

 

Ayrıca şunu oku: Astım ve KOAH romatoid artrit riskini artırır

 

Balgam ile öksürük teşhisi

Balgamla öksürüğün tedavisini belirlemek için, doktor genellikle öksürüğü, ne kadar sürdüğünü ve semptomların ne kadar şiddetli olduğunu teşhis eder. Çoğu öksürük basit bir fizik muayene ile teşhis edilebilir.

 

Ayrıca şunu oku: Boğazda balgamın nedeni ve bundan nasıl kurtulunur?

 

Öksürük uzun sürerse veya şiddetliyse, ateşten şiddetli kilo kaybına kadar diğer semptomlarla birlikte, doktor genellikle daha fazla kontrol edecektir. Bu diğer testler şunları içerir:

 

–  Göğüs röntgeni

 

–  Akciğer fonksiyon testleri

 

–  Kan testi

 

–  Balgam testi

 

–  Kan oksijen satürasyonunu test edin

 

Arterlerden oksijen ve karbondioksit seviyelerini test edin Balgamla birlikte öksürük ilacı kullanmak veya vermek tanıya bağlıdır.

 

Doğru teşhis için bir doktora danışın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.