Böbrek Hastalığı Olan Kişiler Ne Zaman Diyalize Girmelidir?

Böbrek hastalığı teşhisi konduğunda, bir kişinin diyaliz tedavisi veya hemodiyaliz geçirmesi gerektiğinde endişe duyması çok muhtemeldir.

01.06.2023
Böbrek Hastalığı Olan Kişiler Ne Zaman Diyalize Girmelidir?

Diyaliz tedavisi sadece enerji almakla kalmaz, aynı zamanda zaman, düşünce ve finansman da alabilir. Aslında böbrek hastalığı olan hastalar her zaman hemodiyaliz tedavisine ihtiyaç duymazlar.

 

Peki, böbrek hastalığı olan kişiler ne zaman diyalize girmeli? Böbrek hastalığı olan kişiler genellikle yalnızca son evre veya evre 5 böbrek yetmezliği teşhisi konduğunda diyaliz tedavisine ihtiyaç duyarlar.

 

Böbrek hastalığı olan kişiler genellikle yalnızca son evre veya evre 5 böbrek yetmezliği teşhisi konduğunda diyaliz tedavisine ihtiyaç duyarlar.

 

Son dönem böbrek yetmezliği, böbrek hastalığı olan kişilerin böbrek fonksiyonlarının yaklaşık yüzde 85-90’ını kaybettiği ve tahmini glomerüler filtrasyon hızının (eGFR) 15 ml/dk/1.73 m2’den az olduğu bir durumdur.

 

eGFR, böbrek fonksiyon seviyesini ölçmek ve bir kişinin böbrek hastalığının evresini belirlemek için en iyi testtir. Doktorlar eGFR’yi hastanın kan kreatinin testi sonuçlarından, hastanın yaşından, hastanın vücut ölçülerinden ve hastanın cinsiyetinden hesaplayabilir.

 

GFR, doktora hastanın böbrek hastalığının evresini söyleyebilir ve doktorun en iyi tedaviyi planlamasına yardımcı olabilir.

 

Hastanın GFR’si düşükse böbrekleri artık gerektiği gibi çalışmıyor.

 

eGFR, böbrek fonksiyon seviyesini ölçmek ve bir kişinin böbrek hastalığının evresini belirlemek için en iyi testtir. Doktorlar eGFR’yi hastanın kan kreatinin testi sonuçlarından, hastanın yaşından, hastanın vücut ölçülerinden ve hastanın cinsiyetinden hesaplayabilir. GFR, doktora hastanın böbrek hastalığının evresini söyleyebilir ve doktorun en iyi tedaviyi planlamasına yardımcı olabilir.

 

Son dönem böbrek hastalığı olan kişilerde kalp hastalığı ve felç riski artabilir.

 

Test sonuçları kronik böbrek hastalığımız olabileceğini gösterirse ne olur? 

 

Üç ay veya daha fazla süreyle 60’ın altında eGFR veya böbrek hasarı olan (idrarda yüksek albümin seviyeleri ile işaretlenen) 60’ın üzerinde eGFR, kronik böbrek hastalığını gösterebilir

 

Doktorlar genellikle bir hastanın böbrek hastalığının nedenini araştırmak ve en iyi tedaviyi planlamaya yardımcı olmak için böbrek fonksiyonlarını kontrol etmeye devam etmek isterler. Genellikle, idrarda kan veya albümin (bir tür protein) olup olmadığını kontrol etmek için basit bir idrar testi de yapılır. Bir kişinin idrarında albümin olduğunda buna albüminüri denir.

 

İdrardaki kan veya protein, böbrek hastalığının erken bir belirtisi olabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.