Sahte ya da Kaçak İçki
Ülkemizin çeşitli illerinde sahte içkinin piyasaya sürülmesiyle şubat ayında çok sayıda vatandaşımız maalesef hayatını kaybetti.
Bir akademisyen olarak toplumu bilinçlendirme vazifemiz ile böyle bir açıklama yapma gereği duydum. Sahte içki içerisinde bulunan metanol ucuz olduğu için yaygın olarak endüstride kullanılmaktadır.
Sahte içkilerin içerisindeki bu metanol maliyetinin hesaplı olmasından dolayı kasıtlı eklendiği gibi, alkol üretimini kendi koşullarında yapan tüketicinin gerçek içkiler içerisinde yer alan etanol yerine metanol üretmesi ile kasıt dışı da eklenebilmektedir.
Sahte içkiler içerisinde yer alan metanolün vücutta emilip dolaşıma geçmesi ile birlikte vücut için zararlı etkiler oluşabilmektedir. Bu etkilerden metanolün kendisi değil enzimler tarafından yıkılması ile oluşan metabolit olarak adlandırılan yıkım ürünleri sorumludur.
Bu zararlı etkiler arasında bilinç bulanıklığı, denge ve hareket bozukluğu, baş ağrısı, bulantı, kusma, şiddetli karın ağrısı, sırt, kol ve bacaklarda ağrı, görme bozukluğu ve körlük sayılabilir. Hatta daha yüksek miktarlarda metanolün vücuda alınmasıyla ölüm meydana gelmektedir.
Bunun çok sayıda örneğine yakın zamanda ülkemizde tanık olduk.
Sahte içkilerle vücuda alınan metanolün kandaki konsantrasyonu 20 mg/dL’nin üzerine çıkarsa bu istenmeyen etkiler başlamaktadır. 4-15 mL gibi düşük miktarlarda alınması ile körlük, 15-100 mL gibi daha yüksek miktarlarda alınması ile birlikte ise ölüm meydana gelmektedir. Yapılan operasyonlarda ele geçirilen sahte içki miktarlarının ise binlerce litre olması durumun vahametini gözler önüne sermektedir.
Sahte içki içerek acile başvuran hastalarda metanol zehirlenme tedavisinde gerçek içkilerin içerisinde yer alan etanol de kullanılmaktadır. Kullanılan bu etanol, metanolün enzimler tarafından yıkılmasını geciktirerek ve vücut için zararlı olan yıkım ürünlerinin oluşmasını önleyerek vücuttan uzaklaştırılmasında rol oynamaktadır. Metanol zehirlenmelerinde kullanılan ve 2000 yılında FDA tarafından onay almış olan ilaç fomepizol ise ülkemizde hastane ve eczanelerde bulunmamaktadır.
Öncelikle korunma çok önemli olduğundan ve bu süreç kişinin kendisinden ve farkındalığından başlayacağı için alkol tüketenlerin bu konuda bilinçlendirilmesi ve ilgili otoriteler tarafından yapılan denetimlerin daha sık ve daha ciddi yapılması bu konuda alınacak tedbirlerin başında gelmektedir.