google.com, pub-4494608888892712, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Peritonsiller apse

Peritonsiller apse nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi edinin. Peritonsiller apse hakkında merak edilenler.

19.02.2025
Peritonsiller apse

Peritonsiller apse, boğazda bakteriyel bir enfeksiyonun neden olduğu irin veya apse birikimidir. Bu durum genellikle bademcik iltihabının veya düzgün tedavi edilmeyen bademcik iltihabının bir komplikasyonudur. Bu irin birikimleri aynı zamanda cildin veya diğer yumuşak dokuların enfekte bölgelerinin yakınında da oluşabilir.

Bunun sonucunda bademciklerden birinde apse adı verilen irin cebi oluşur. Bu durum herkesin başına gelebilir, ancak en sık genç yetişkinlerde, çocuklarda ve ergenlerde görülür.

Bademcik iltihabı oluştuğunda ve tedavi düzgün yapılmadığında enfeksiyon yayılabilir ve çevredeki yumuşak dokuyu hedef alabilir. Bu duruma peritonsiller apse denir. Bu durum genellikle genç erişkinlerde görülür ve vakaların en yüksek görülme sıklığı 20-40 yaş arasındadır. Ancak bu durum çocuklarda da görülebilir.

Peritonsiller Apsenin Nedenleri

Peritonsiller apse, tedavi edilmeyen bademcik iltihabı veya bademcik enfeksiyonunun çevre dokulara yayılması sonucu oluşur. Peritonsiller apsenin tonsillitin bir komplikasyonu olduğu söylenebilir. Enfeksiyonun nedeni genellikle Streptococcus bakterileridir, buna diğer anaerobik bakteriyel enfeksiyonlar da eşlik edebilir.

Ayrıca mononükleoz, peritonsiller apselere ve diş ve diş eti enfeksiyonlarına da neden olabilir. Ancak enfeksiyon olmaksızın peritonsiller apse oluşması da nadir de olsa mümkündür. En sık görülen neden, dilin altında bulunan ve tükürük üreten Weber bezlerinin iltihaplanmasıdır.

Peritonsiller Apseyi Önlemek İçin Sağlıklı Yaşam İpuçları

1. Ilık tuzlu su veya antiseptik gargara ile düzenli olarak gargara yapmak boğazdaki ve bademciklerdeki bakterileri azaltmaya yardımcı olabilir.
2. C vitamini, D vitamini, çinko ve antioksidan açısından zengin besinler tüketin.
3. Enfeksiyonların yayılmasını önlemek için, özellikle çok sayıda kişinin sık sık dokunduğu yüzeylere dokunduktan sonra ellerinizi düzenli olarak yıkayın.
4. Boğaz ağrısı belirtileri yaşarsanız hemen doktora görünün.
5. Boğaz enfeksiyonlarını tedavi etmeden bırakmayın.

Peritonsiller Apse İçin Risk Faktörleri

Bu duruma yol açabilecek bazı risk faktörleri şunlardır:

  • Diş enfeksiyonu var.
  • Kronik tonsilit (bademcik iltihabı).
  • Duman.
  • Lösemi.
  • Bademciklerde taş veya kalsiyum birikiminin bulunması.

Peritonsiller Apsenin Belirtileri

Peritonsiller apsenin belirtileri bademcik iltihabı ve boğaz enfeksiyonuna benzer. Ancak buna boğazın arka kısmında bir irin cebinin varlığı da eşlik eder. Ağzı genişçe açtığınızda bunu görebilirsiniz.

Bu rahatsızlıktan muzdarip olduğunuzda ortaya çıkabilecek bazı belirtiler şunlardır:

  • Bir veya iki bademciğin enfeksiyonu.
  • Ateş veya titreme.
  • Ağzı tam açmada zorluk.
  • Yutma güçlüğü.
  • Tükürüğün yutulmasında zorluk ve bunun sonucunda salya akması .
  • Yüz veya boyunda şişlik.
  • Baş ağrısı.
  • Boğuk ses.
  • Boğaz ağrısı.
  • Boğaz ve çenede şişmiş bezler ve boğazın etkilenen tarafında kulak ağrısı.
  • Kötü nefes.

Peritonsiller apse ciddi semptomlara veya komplikasyonlara neden olabilir. Nadir ve daha ciddi semptomlar şunlardır:

  1. Akciğerler enfekte olmuş.
  2. Hava yolu tıkanıklığı.
  3. Enfeksiyon boğaz, ağız, boyun ve göğse yayılır.

Apse zamanında tedavi edilmezse vücudun her yerinde enfeksiyona neden olabilir. Bu durum hava yolunu daha da tıkayabilir.

Peritonsiller Apse Tanısı

Tanı genellikle görüşme ve fizik muayene sonuçlarına göre konur. Doktor, tıbbi öykü, fiziksel muayene ve destekleyici testler de dahil olmak üzere çeşitli adımlar atacaktır.

1. Fiziksel muayene

Doktor, bademciklerin ve çevresindeki dokuların durumunu incelemek için bir el feneri kullanacak ve içinde irin olduğundan emin olmak için şüphelenilen apse üzerine baskı uygulayacaktır.

2. Tedavi öncesi araştırma

Diğer destekleyici tetkikler arasında ultrason, röntgen veya bilgisayarlı tomografi sayılabilir. Amaç, ağda yer alan diğer olası nedenleri araştırmaktır. Görüntüleme testleri ile ayrıca aşağıdaki durumlar da tespit edilebilir:

  • Epiglottit, yiyeceklerin boğaza girmesini engelleyen bir doku örtüsü olan epiglottisin iltihaplanmasıdır.
  • Retrofaringeal apse, boğazın arkasındaki dokunun arkasında oluşan irin cebidir. Peritonsiller apse gibi görünüyor ancak farklı bir yerde.
  • Peritonsiller selülit, dokunun yüzeyinin altında oluşan yumuşak doku enfeksiyonudur.

Ayrıca doktorunuzun mononükleoz virüsü için de test yapması gerekebilir. Bazı uzmanlar mononükleoz virüsünün peritonsiller apse ile ilişkili olduğunu düşünmektedir. Yüzde 20’lik bir ihtimal bile var.

Doktor ayrıca bakterinin türünü belirlemek için apseden alınan irin örneğini laboratuvara gönderebilir.

Peritonsiller Apse Tedavisi

Peritonsiller apsenin tedavisi genellikle tıbbi ve girişimsel tedavilerin kombinasyonunu içerir. Amaç enfeksiyonu ve buna bağlı semptomları tedavi etmektir.

1. Antibiyotiklerin uygulanması

Peritonsiller apsenin tedavisinde doktor, bakterileri öldürmek için antibiyotik tedavisi uygulayacaktır. Vakaların çoğu ayaktan tedavi edilebilir.

Ancak gerekli görülürse doktor hastaneye yatmayı önerebilir. Ayrıca doktor, ağrıyı hafifletmek ve iyileşmeyi hızlandırmak için ilaç da yazabilir.

2. Apse drenajı

Eğer ilaçlar peritonsiller apsenin semptomlarını hafifletmezse, doktorunuz peritonsiller apsenin boşaltılmasını önerebilir. Doktor peritonsiller apseyi boşaltacaktır. Bunun için doktorun apse içinde bir kesi yapması ve içindeki irinin dışarı akmasını sağlaması gerekir.

3. Bademcik ameliyatı

Tekrarlayan peritonsiller apseleriniz varsa, doktorunuz bademcik ameliyatı önerebilir. Bu işlem bademciklerin cerrahi olarak çıkarılmasıyla yapılır.

Bademcik iltihabı tedavisi gördükten sonra mutlaka bir hekime, özellikle kulak burun boğaz (KBB) uzmanına başvurmanız gerekir.

İzlemenin amacı, doktorların tedavinin gerçekten olumlu bir etki yarattığından emin olabilmelerini sağlamaktır. Ayrıca aşağıdaki durumlarda da tekrar doktora görünmeniz gerekir:

Aşırı kanama, nefes alma veya yutma zorluğu yaşarsanız, uygun tedavi için derhal doktora başvurun.

Peritonsiller Apsenin Önlenmesi

Bu hastalığın önlenmesi şu şekilde yapılabilir:

  • Sağlıklı besinler tüketin.
  • Yeterince su için.
  • Yağlı besinlerin tüketimini sınırlayın.
  • Sigarayı bırakın.
  • Ağız hijyeninize dikkat edin.

Yutkunurken boğaz ağrısı (iltihap) yaşarsanız, iyileşene kadar tedavi için derhal doktorunuzla görüşün. Ayrıca vücudun dayanıklılığının iyi kalabilmesi için iyi bir dinlenme düzenine ve düzenli uykuya da ihtiyaç vardır.

Peritonsiller Apsenin Komplikasyonları

Peritonsiller apse tedavi edilirse, genellikle daha fazla soruna yol açmadan durum kendiliğinden düzelir. Ancak hastanın ilerleyen dönemde tekrar enfeksiyon geçirme ihtimali de bulunmaktadır. Apse zamanında tedavi edilmezse komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bu komplikasyonlar şunlardır:

  • Hava yolunun tıkanması.
  • Çene, boyun veya göğüste bakteriyel enfeksiyon.
  • Kan dolaşımı enfeksiyonu.
  • Kan zehirlenmesi.
  • Ölüm.
  • Akciğer iltihaplanması.
  • Menenjit.

Bademciklerinizle ilgili sorun yaşıyorsanız, olası tedaviler ve onlardan kurtulmanın yolları hakkında doktorunuzla görüşün. Boğazınızda herhangi bir ağrı veya belirti olup olmadığına dikkat edin. Peritonsiller apsenin başarılı tedavisinin anahtarının erken teşhis olduğunu her zaman hatırlayın.

Ne Zaman Doktora Görünmelisiniz?

Yukarıda anlatılan şikayetleri yaşıyorsanız mutlaka doktora başvurmalısınız. Özellikle yutkunurken boğaz ağrısı yaşıyorsanız ve buna ateş de eşlik ediyorsa ve geçmiyorsa uzmanlarla görüşmelisiniz..

Referans:

WebMD. Diakses pada 2025. Peritonsillar Abscess.
Healthline. Diakses pada 2025. Peritonsillar Abscess.
Cleveland Clinic. Diakses pada 2025. Peritonsillar Abscess
Journal of Clinical Nutrition. Diakses pada 2025. Nutritional Concerns in Peritonsillar Abscess.
Journal of Infectious Disease. Diakses pada 2025. Peritonsillar abscess complicating mononucleosis.
Medical News Today. Diakses pada 2025. What to know about peritonsillar abscesses

YAZAR BİLGİSİ
İspanya'da yaşıyor ve sevdiği mesleği yapıyor:)