Boğaz ağrısı: Neden çay içmelisiniz, ne zaman antibiyotik almalısınız?
Boğaz ağrısı nasıl geçer? Doğal yöntemler, çay çeşitleri ve antibiyotik kullanımı hakkında uzman tavsiyeleri. Boğaz ağrısının nedenleri ve belirtileri.

Üst solunum yollarının viral veya bakteriyel enfeksiyonlarının en sık görülen belirtileri boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, ses kısıklığı ve öksürüktür. Enfeksiyon soğuk aylarda hızla yayılıyor ve en çok bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri etkiliyor. Yavaş gelişen viral boğaz ağrılarının aksine, bakteriyel boğaz ağrıları aniden ortaya çıkar ve yüksek ateşle birlikte görülür.
Boğaz Ağrısı Çay İçmelisiniz?
Soğuk algınlığı (ve grip) virüsleri kuru boğazda ve üst solunum yollarında gelişir, bu nedenle gün boyunca bol sıvı içmek mukoza zarlarının nemli kalmasına ve boğaz tahrişinin azalmasına yardımcı olabilir. Bu nedenle mümkün olduğunca sık ılık tavuk suyu çorbası tüketilmelidir. Burun ve boğazdaki sıcaklığı artırarak, daha serin ve kuru koşulları tercih eden virüsler için elverişsiz bir ortam yaratır. Ayrıca sıcak tavuk çorbasının buharını solumak mukusu inceltir ve burundan sümkürmeyi kolaylaştırır.
Boğazınız ağrıdığında neden çay içmelisiniz?
Çaylar da boğaz ağrısına iyi gelir çünkü içeriğinde çeşitli antioksidanlar ve antimikrobiyal etkiler bulunur. Mutlaka balla zenginleştirilmeli çünkü bal boğazda koruyucu bir tabaka oluşturarak öksürük tahrişini yatıştırır, ayrıca bağışıklığı güçlendiren antioksidanlar açısından da zengindir.
Uzmanlar, çok sıcak çay içilmemesi gerektiğini söylüyor çünkü ağız ve boğaz mukozası zaten kırmızı, sıcak, iltihaplı ve hassastır, sıcak içecekler bu mukozayı daha da tahriş edecektir. Biraz soğumaya bırakın ve içerisine limon suyu sıkın. Portakal suyu içmek de iyi bir fikirdir çünkü her meyvede 50 miligram C vitamini bulunur. İdrarınızın açık sarı ve berrak olmasına dikkat edin, çünkü bu yeterli sıvı alımının tek işaretidir.
Boğaz ağrısı için antibiyotik ne zaman kullanılır?
Vücudunuzu daha da güçlendirmek için yemeklerinize sarımsak ekleyin. Çünkü sarımsak doğal bir antibiyotiktir ve bağışıklık sisteminin güçlü bir müttefikidir, ayrıca virüs ve bakterilere karşı da etkilidir. Tuzlu su, burunu yıkamak, gargara yapmak ve boğaz ağrılarını gidermek için evde hazırlanabilen bir çözümdür. Ayrıca öksürüğü azaltır, hava yollarını nemli tutar ve dezenfekte eder.
Veya bir pompa yardımıyla burnunuza tuzlu su sıkarak burnunuzun temizlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Yağlarla inhalasyon da mükemmeldir, ancak kalitelerine dikkat edin – eczanelerde inhalasyon için özel yağlar arayın. Ancak buharı nasıl doğru şekilde soluyacağını bilmeyen çocuklara önerilmemektedir.
Kekik veya adaçayı içerenleri tercih edin çünkü bunlar boğazın mukoza zarını onarmanın yanı sıra iltihapla savaşmaya da yardımcı olur. Odadaki havayı aroma lambası yağlarıyla dezenfekte edebilir, sık sık havalandırabilir ve nemlendiricilerle nemlendirebilirsiniz.
Vücudunuzun enfeksiyonla daha iyi savaşabilmesi için dinlenin ve boğaz ağrınız birkaç günden uzun sürerse, yüksek ateşle birlikteyse veya boğazınızda irin dolu yumrular fark ederseniz, bir doktora görünün. Muhtemelen antibiyotik olmadan tedavi edilemeyen daha ciddi bir bakteriyel enfeksiyondur.
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.