google.com, pub-4494608888892712, DIRECT, f08c47fec0942fa0

İlk jinekolojik muayene nasıl yapılır?

İlk jinekolojik muayenede neler yapılır? Muayene süreci hakkında merak ettiğiniz her şey ve sık sorulan sorular.

05.04.2025 Düzenleme: 05.04.2025 16:27
İlk jinekolojik muayene nasıl yapılır?

İlk jinekolojik muayene birçok kişi için stresli bir deneyim olabilir. Ne bekleyeceğimizi bilmemek ve anlatılanlardan dolayı endişe duymak oldukça yaygındır. Ancak bu muayene, sağlığımız için önemli bir adımdır.

İlk Jinekolojik Muayene Ne Zaman Yapılmalı?

Herhangi bir sorun yaşanması durumunda (örneğin 16 yaşına kadar adet görmeme veya çok ağrılı/düzensiz adet görme) veya en geç 21 yaşında cinsel ilişkiye girmeden önce ilk jinekolojik muayenenizi yaptırmanız önerilir.

Muayene Süreci Nasıl İşler?

İlk jinekolojik muayene sürecini adım adım şu şekilde açıklayabiliriz:

Doktor Seçimi ve Randevu

Öncelikle bir kadın doğum uzmanı bulmanız ve randevu almanız gerekir. Bu doktoru sağlık merkezlerinden seçebilir veya bir tanıdığınızın tavsiyesi üzerine belirleyebilirsiniz. Adet döneminizde muayene olmanız gerekiyorsa ve o tarihlerde adet görürseniz, randevunuzu değiştirmeniz gerekebilir. Bu durumda doktorunuzla iletişime geçin.

Genel Bilgilerin Alınması

Muayene sırasında doktorunuz size ilk adet tarihiniz, son adetinizin ne zaman olduğu, adetlerinizin düzenli olup olmadığı ve adet döngünüzün ne kadar sürdüğü gibi bazı genel sorular soracaktır.

Doktorla Konuşma

Doktorunuzla tıbbi geçmişiniz, cinsel sağlığınız ve korunma yöntemleri hakkında konuşabilirsiniz. Özellikle hormonal durumunuz ve HPV aşısı gibi konularda bilgi alışverişinde bulunmanız önemlidir.

Jinekolojik Muayene

Bu aşama biraz rahatsız edici olabilir ancak ağrısızdır. Muayene için özel olarak tasarlanmış bir sandalyeye, dizleriniz yukarıda ve bacaklarınız açık bir şekilde oturmanız gerekecektir. Doktorunuz, vajinanın içini ve serviksi incelemek için spekulum adı verilen bir alet kullanacaktır. Eğer 21 yaş ve üzerindeyseniz, PAP testi için rahim ağzından bir örnek de alınacaktır.

Bimanuel Muayene

Bu muayenede doktorunuz, rahim ve yumurtalıkların yerini, şeklini, büyüklüğünü ve hassasiyetini belirlemek için bir elinin işaret ve orta parmaklarını vajinanıza yerleştirirken, diğer eliyle alt karın bölgenize hafifçe bastırır.

Ultrason Muayenesi

Ultrason muayenesi iki aşamadan oluşabilir. İlk aşamada, alt karın bölgesine bir cihaz yerleştirilerek yumurtalık ve rahim bölgesi incelenir. İkinci aşama ise, daha önce cinsel ilişkiye girmiş olan kişilerde uygulanır. Bu aşamada doktor, ultrason probunu vajinanın içine yerleştirerek yumurtalıkların ve rahmin durumunu inceler.

Ek Testler ve Sonuçlar

Muayene sonrasında doktorunuz, kan örneği alınması, hormon analizi veya ek işlemler gibi ek testler isteyebilir. Ayrıca, PAP testi sonuçlarının ne zaman hazır olacağını, daha önce yapılmışsa sonuçlarını ve bir sonraki kontrolünüzün ne zaman olması gerektiğini size bildirecektir. Eğer bir sonraki kontrol tarihi belirtilmemişse, yılda bir kez kontrole gitmeniz önerilir.

Cinsel sağlık sorunlarınız veya doğum kontrol yöntemleriyle ilgili herhangi bir sorunuz varsa, bir kadın doğum uzmanıyla görüşerek size en uygun çözümleri bulmanız en doğrusudur.

YAZAR BİLGİSİ
İspanya'da yaşıyor ve sevdiği mesleği yapıyor:)