google.com, pub-4494608888892712, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Son kullanma tarihinden sonra asla tüketilmemesi gereken 4 ilaç

Son kullanma tarihi geçmiş 4 ilaç asla kullanılmamalı! Sağlık riskleri ve ilaçların etkinliğindeki azalma hakkında bilgi edinin.

06.04.2025 Düzenleme: 06.04.2025 15:33
Son kullanma tarihinden sonra asla tüketilmemesi gereken 4 ilaç

Hemen hemen hepimiz bir ilacı kullanıp, daha sonra son kullanma tarihinin geçtiğini fark etmişizdir. Çoğu zaman daha az etkili bir ilaçla karşı karşıya kalırız, ancak bazı durumlarda daha ciddi sonuçlar doğurabilir.

Buradaki risk, bazı daha ciddi ilaçların parçalanmasıyla ortaya çıkabilen toksisite değil, etki gücünün kaybolması ve dolayısıyla eskisi kadar etkili olamamalarıdır. İlacın etki gücünün düşük olması, tüketicilerin istenilen etkiyi elde etmek için önerilenden daha fazla hap almasına yol açabilir ki bu da sağlık açısından oldukça zararlıdır. Bazı ilaçlar son kullanma tarihlerinden sonra asla alınmamalıdır, son kullanma tarihi biraz geçmiş olsa bile. Bu yüzden önerilen tarihlere uymamız önemli.

İşte son kullanma tarihinden sonra asla kullanılmaması gereken ilaçlar

Antibiyotikler

Öncelikle antibiyotikler son kullanma tarihinden sonra kesinlikle tüketilmemelidir. Böbrek hasarına yol açabilen tetrasiklinleri örnek olarak gösteriyor. Antibiyotiklerin etkinliğinin kaybolmaması için reçete edildiği şekilde alınması da önemlidir.Bu durumda vücudunuzdaki bakterileri yok edemeyebilirler ve bu da daha ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Antibiyotikler genellikle tedavinin hemen sırasında alınmak üzere reçete edilir, bu nedenle elinizde kalan ilacı istemezsiniz.

Kalp ilaçları

Kalp rahatsızlığı olan kişilerin, son kullanma tarihi geçmiş bu ilaçları tüketmemeleri önemlidir. Örneğin nitrogliserin zamanla etkisini yitiriyor ve bu durum bu kişilerin sağlığı açısından sorun teşkil ediyor.

İnsülin

Tıbbi direktör, insülinin son kullanma tarihinden sonra tüketilmesinin çok “tehlikeli”. Tip 1 diyabetli kişilerin kan şekeri seviyelerini günlük olarak düzenlemek için insüline ihtiyaçları vardır. Son kullanma tarihi geçtiğinde artık etkili bir şekilde çalışmayabilir ve hiperglisemiye neden olabilir, bu da çok ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

EpiPen

Son kullanma tarihinden sonra EpiPen kullanmak, anafilaktik şok yaşayan bir kişi için yaşamla ölüm arasındaki fark anlamına gelebilir.

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.

YAZAR BİLGİSİ
İspanya'da yaşıyor ve sevdiği mesleği yapıyor:)