Saçınızın görünümü sağlığınız hakkında neler ortaya koyuyor?

Çeşitli saç hasarları mutlaka agresif tedavilerin ve boyamaların sonucu değildir, ancak ciddi hastalıkların belirtisi olabilir!

16.12.2024
Saçınızın görünümü sağlığınız hakkında neler ortaya koyuyor?

Saçınızın görünümü sağlığınız hakkında neler ortaya koyuyor? Saçınızın  kalitesi ve görünümü değişirse doktora başvurmanın tam zamanı olabilir.

Kuru ve kolay kırılan saçlar

Boyama, ütüleme, bukle yapma gibi agresif işlemler saçın kırılmasına neden olur. Ancak bu tür tüyler aynı zamanda bazı sağlık sorunlarının da göstergesidir.

Bunlar arasında, kortizol hormonunun üretiminin artmasına neden olan adrenal bez bozukluğu olan Cushing sendromu da yer alıyor.

Bu durum çoğunlukla kalıtsaldır ve kandaki çok düşük paratiroid hormonu seviyesi, kalsiyum ve fosfor seviyesinde değişikliklere neden olur, bu da saçların kırılgan ve kuru olmasına yol açar.

Saçlı deride kabuklanmalar

Saçlı deride kabuklanmalar genellikle en yaygın otoimmün hastalıklardan biri olan sedef hastalığının başlangıcını gösterir.

Pek çok kişi başlangıçta cilt değişikliklerini ciddiye almasa da, sedef hastalığının lupus ve romatoid artrit gibi diğer bazı otoimmün hastalıklarla birlikte ortaya çıktığını bilerek, zamanında tepki vermek ve yeterli bir tedavi yöntemi bulmak gerekir.

Kuru ve ince saçlar

Kuru saçın nedenleri çoğunlukla saç boyaları, agresif saç şekillendirme ürünleri veya saç kurutma makinesine çok sık maruz kalma gibi dış etkenler olsa da, tek neden bunlar değildir.

Saçınızın zamanla inceldiğini fark ederseniz, bu genellikle tiroid bezinin az çalıştığını gösterir.

Yetersiz çalışan tiroid bezi, belirtileri yorgunluk, ani kilo alımı, yavaş kalp hızı ve sık sık üşüme hissi olan hipotiroidizme neden olur.

Aşırı saç dökülmesi

Uzmanlar, günlük 90 ila 100 saç teli civarındaki saç dökülmesinin endişe verici olmadığını, doğal ve tamamen normal olduğuna dikkat çekiyor.

Ancak mevsimsel dökülme olmadığı sürece daha fazla saç dökülmesi genellikle yetersiz beslenmenin sonucudur. Saçlarımız sağlıklı ve parlak kalmak için protein, demir, çinko, A vitamini ve omega-3 yağ asitlerine ihtiyaç duyar.

Yuvarlak saç tellerinde saç dökülmesi

Alopesi Areata adı verilen bir otoimmün hastalık, belirli yuvarlak saç tellerinde saç kaybıyla kendini gösterir. Bağışıklık sistemi saç köklerine karşı dönerek onları küçültür ve saç dökülmesine neden olur.

Ailesinde otoimmün hastalık öyküsü olan kişilerde daha sık görülür ve hastalığın en yaygın nedeni diyabettir. Alopesi Areata, saç dökülmesinin yanı sıra kaş ve kirpik kaybına da neden olur.

İncelen saçlar

Her saç derisinde yaklaşık 100.000 saç bulunur ve her folikül, ayda 1,2 cm uzayan bir saç üretir. İki ila altı yıl kadar uzadıktan sonra saçlar dökülür.

Kısa sürede yerine yenisi gelir ve her an kafa derisindeki saçların yüzde 85’i büyür, geri kalanı ise dinlenir.

Otuzlu yaşlarında kadınların yüzde 50’sinden fazlası saç dökülmesinin ilk belirtilerini fark ediyor ve artan saç dökülmesinin nedenleri hormonal dengesizlik, agresif tedavilere bağlı mekanik hasarlar, hamilelik ve yoğun stres olabilir.

Erken beyazlayan saçlar

35 yaşından önce saçların beyazlaması, folik asit olarak bilinen B12 ve B9 vitaminlerinin eksikliğine işaret eder.

Yani bu vitaminlerin güneşe maruz kalmayla birlikte ciltte ve saçta melanin üretimini durduran yerlerdeki pigmentasyonun yenilenmesine yardımcı olan güçlü bir düet oluşturduğu kanıtlanmıştır.

B12 vitamini doğal haliyle balık, yumurta, tavuk ve süt ürünlerinde bulunurken, yeşil yapraklı sebzeler ve tahıllar en iyi folik asit kaynaklarıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.