Anjina pektoris nedir – belirtileri ve tedavisi

Anjina pektorisin belirtileri, türleri ve tedavileri ile kalbinizi sağlıklı tutmak için atabileceğiniz proaktif adımlar hakkında bilgi edinin.

01.09.2024
Anjina pektoris nedir – belirtileri ve tedavisi

Anjina pektoris olarak da bilinen anjina, kalbe giden kan akışının azalması nedeniyle ortaya çıkan bir tür göğüs rahatsızlığıdır.

 

Bu durumda kalp, oksijen eksikliğini telafi etmek için daha fazla çalışmaya başlayabilir ve bu da bıçaklama ağrısı, basınç, ağırlık hissi ve benzeri durumlara neden olabilir.

Anjina pektoris nedir?

 

Anjinanın başlı başına bir hastalık değil, kalp sorunlarına işaret eden bir semptom olduğunu unutmamak önemlidir. Koroner arter hastalığının en sık görülen semptomlarından biridir.

Anjina birkaç farklı biçimde ortaya çıkabilir (nedenine ve semptomların dinlenme veya ilaç tedavisi ile giderilip giderilmediğine bağlı olarak).

 

Böylece, stabil ve kararsız (aşağıda daha ayrıntılı olarak açıklanacaktır) ile varyant, mikrovasküler ve dirençli anjina arasında ayrım yapıyoruz. 

 

Prinzmetal anjina, anjina inversa veya vazospastik anjina olarak da bilinen varyant anjina, kalp atardamarlarındaki spazmdan kaynaklanır. 

 

Ağrı genellikle istirahat halinde ortaya çıkar (çoğunlukla geceleri) ve başa, omuza veya kollara yayılabilir.

 

Ağrılı dönemler beş ile on beş dakika arasında sürer ve sıklıkla ilaç tedavisiyle rahatlar.

 

Refrakter anjina, ilaç tedavisine ve yaşam tarzı değişikliklerine rağmen sık sık rahatsızlık hissi oluşmasıyla karakterizedir. 

 

Son zamanlarda kadınlarda daha sık görülen bir tür anjin keşfedildi ve göğüs ağrısının yanı sıra yorgunluk, halsizlik, uyku sorunları veya nefes alma zorluğuna da neden olabiliyor.

 

Daha önce kalp sendromu X olarak adlandırılıyordu. Koroner arterlerde görünür bir tıkanıklık olmamasına rağmen koroner arterlerin en küçük dallarını etkileyen mikrovasküler bir hastalıktan kaynaklanır.

 

Kararlı ve kararsız anjina pektoris

 

Stabil anjina en sık görülen anjina türüdür ve genellikle yürüme veya diğer efor sarf etme gibi fiziksel aktivite sırasında ortaya çıkar. Ağrı genellikle vücudunuzu dinlendirdiğinizde veya uygun ilaç kullandığınızda geçer. 


Kararlı anjina pektoris, genellikle kalp hastalığından dolayı kalp kasının aldığından daha fazla oksijene ihtiyacı olduğunda ortaya çıkar.

 

Bu durum hava soğuk olduğunda veya fiziksel aktivite sırasında ortaya çıkabilir. Ağrı geçici olsa da stabil anjina, akut koroner sendrom gibi daha ciddi sorunlara yol açabilir. 

 

Bu tip anjina pektoris çoğunlukla aşağıdaki semptomlardan bazılarıyla kendini gösterir:

 

Basınç veya hazımsızlık hissi veren göğüs ağrısı.

  • Sol omuza veya kola yayılan ağrı.
  • Nefes darlığı.
  • Baş dönmesi.
  • Bulantı.
  • Bitkinlik.

 

Stabil anjinanın nedenleri çoğunlukla efor veya stres sırasında kalp kasına kan akışını kısıtlayan koroner arter hastalığını içerir. Diğer nedenler şunlar olabilir:

 

  1. Kalp yetmezliği
  2. Kalp kapakçıklarıyla ilgili sorunlar.
  3. Kalp ritmi bozuklukları.
  4. Hipertiroidizm.
  5. Anemi.

 

Kararsız anjina pektoris veya sıklıkla adlandırıldığı gibi, enfarktüs öncesi durum son derece öngörülemezdir ve istirahat halinde ortaya çıkabilir veya eforun azalmasıyla daha da kötüleşebilir.

 

Ağrı dinlenmeyle veya reçeteli ilaç kullanımıyla geçmiyorsa acil tıbbi müdahale gereklidir.

 

Kararsız anjina pektoris ve NSTEMI VE STEMI miyokard enfarktüsünün yani akut koroner sendromun klinik tablosu erkekler ve kadınlar arasında farklılık gösterir.

 

Kararsız anjina, kalp kası yeterince oksijen açısından zengin kan alamadığında ortaya çıkar. Bu duruma bir veya daha fazla koroner arterde plak veya kan pıhtısı oluşması nedeniyle oluşan tıkanma neden olur.

 

Bir kan pıhtısı koroner arteri tıkadığında, kalp kası gerekli miktarda kanı alamaz, bu da kalp kasında kalıcı hasara veya kalp krizine yol açabilir.

 

Daha önce göğüs ağrınız olduysa ve şimdi bu ağrı öngörülemiyorsa ve giderek kötüleşiyorsa, bu kararsız anjinanın bir işareti olabilir.

 

Başlangıçta ağrılar sadece fiziksel efor sırasında ortaya çıkarken, artık hafif fiziksel aktivite ile tetiklenebiliyor veya dinlenirken, dinlenirken veya uyurken herhangi bir uyarı vermeden ortaya çıkabiliyor. 

 

Zamanında tedavi edilmezse kararsız angina kalp krizi riskini önemli ölçüde artırır.

 

Birçok kişi kalp krizinden günler, hatta haftalar önce kararsız anjina, bitkinlik veya nefes darlığı yaşar.

 

Nadiren kararsız anjina vakalarında kalp atmayı durdurabilir ve bu ölümcül olabilir. 

 

Kararsız angina belirtileri şunları içerir:

 

  • Ani veya keskin göğüs ağrısı.
  • Kola, çeneye veya sırtına yayılabilen göğüs ağrısı.
  • Fiziksel efor sarf edilmese bile ortaya çıkan, dinlenme veya ilaç alınmasına rağmen geçmeyen göğüs ağrısı.
  • Nefes darlığı.
  • Terleme.
  • Endişe.
  • Baş dönmesi.
  • Bulantı ve kusma.


Kararsız anjina atakları 15 dakika veya daha uzun sürebilir. Kararsız anjinanın ana nedeni koroner arter hastalığıdır.

 

Ateroskleroz, yani kolesterol ve yağın atardamarlarda birikmesi, kalp kasına kan sağlayan atardamarları etkileyen bu hastalığa yol açabilir. 

 

Daralmış koroner arterlerde kan pıhtısı oluşabilir, bu da kan akışını daha da azaltarak kararsız anginaya neden olabilir.

 

Angina pektoris belirtileri

 

Anjinası olan çoğu kişi bu durumu göğüste ağrı, sıkışma veya baskı olarak tanımlarken, bazıları anjinin onlara mide yanmasını hatırlattığını bildirmektedir.

 

Rahatsızlık genellikle göğüs kemiğinin arkasında başlar ancak bazen ağrının kaynağını belirlemek zor olabilir. 

 

Göğsünüzde hissettiğiniz ağrı veya rahatsızlık, boynunuz, çeneniz, omuzlarınız, kollarınız, sırtınız veya karnınız da dahil olmak üzere vücudunuzun üst kısmına yayılabilir.

 

Kalbe oksijen gitmemesi, “anjina eşdeğerleri” olarak bilinen ve mutlaka göğüste hissedilmeyen (kollara, boyuna, çeneye, omuza veya sırta yayılabileceği için) başka semptomlara neden olabilir ve şunları içerir:

 

  • Yanma hissi.
  • Basınç.
  • Sıkma.

 

Anjinanın diğer belirtileri şunlardır:

 

  • Baş dönmesi.
  • Tükenmişlik.
  • Bulantı.
  • Nefes darlığı.
  • Terleme.

 

Anjina anjinin şiddeti, süresi ve tipi değişebilir. Yeni veya farklı semptomlar kararsız anjina veya kalp krizine işaret edebilir.

 

Anjina pektorise ne sebep olur?

 

Angina, kalp kasına giden kan akışının azalmasından kaynaklanır ve bu durum, iskemi olarak bilinen bir durum olan, işleyişi için gerekli olan oksijen eksikliğine neden olur.

 

Bu azalmış kan akışının en yaygın suçlusu koroner arter hastalığıdır (KAH). Kalbe kan sağlayan koroner arterler, plak olarak bilinen yağ birikintilerinin birikmesiyle daralabilir ve bu da aterosklerozla sonuçlanabilir.

 

Atardamarlardaki plak yırtılabilir veya kan pıhtısı oluşturabilir, bu da zaten daralmış olan atardamardaki kan akışını hızla tıkayabilir veya daraltabilir.

 

Kan akışındaki bu ani kısıtlama, kalp kasına giden oksijen miktarını ciddi şekilde azaltabilir.

 

Kalp kası, dinlenme gibi oksijen ihtiyacının düşük olduğu durumlarda normal şekilde çalışabilir. Ancak fiziksel aktivite gibi oksijen ihtiyacının arttığı durumlarda anjina pektoris belirtileri ortaya çıkabilir. 

 

Ayrıca anjina pektoris gelişimi için risk faktörleri de göz önünde bulundurulur: obezite, diyabet, yüksek tansiyon, ailede kalp hastalığı öyküsü, obezite, duygusal stres, fiziksel aktivite eksikliği, soğuk algınlığı…

 

Anjina pektoris tanısı

 

Göğüs ağrısı oluştuğunda ve doktorlar anjina pektoristen şüphelendiğinde tanı için çoğunlukla aşağıdaki yöntemler kullanılır: 

 

  • Elektrokardiyogram (EKG) – hızlı ve ağrısız bir test, göğse ve bazen kollara ve bacaklara yerleştirilen yapışkan elektrotları kullanarak kalbin elektriksel aktivitesini ölçer. Teller elektrotları test sonuçlarını görüntüleyen bir bilgisayara bağlar. EKG, kalbin çok hızlı mı yoksa çok yavaş mı attığını ve kalp krizinin meydana gelip gelmediğini tespit edebilir.
  • Koroner anjiyogram – kalpteki kan damarlarının iç kısmının incelenmesine olanak sağlayan bir röntgen testidir ve kalp kateterizasyonu olarak bilinen bir prosedürün parçasıdır.
  • Ekokardiyogram: Kanın kalpten nasıl aktığını gösteren, hareket halindeki kalbin resimlerini oluşturmak için ses dalgalarını kullanır. Efor testi sırasında ekokardiyogram da yapılabilir.

Yatar bir ergobike üzerinde gerçekleştirilen ERGO/SEHO testi, koroner hastalığın tespitine yönelik invazif olmayan bir teşhis yöntemidir.

 

Uygulama, bu testin klasik yük testine göre daha kullanışlı, geçerli ve etkili olduğunu göstermiştir.

 

Anjina pektoris ne kadar tehlikelidir?

 

Hem anjina hem de kalp krizi koroner arter hastalığından (CAD) kaynaklanır, ancak sonuçları farklıdır.

 

Kalp krizinden farklı olarak (kan akışında uzun süreli bir azalmaya neden olan ve kalp kasına zarar veren), anjina kalbe kalıcı bir hasar vermez, bunun yerine kalbe giden kan akışında geçici bir azalmaya işaret eder. 

 

Bir diğer önemli fark ise anjina semptomlarını durdurabilecek ilaç ve yöntemlerin bulunmasıdır. Stabil anjinada istirahat veya nitrogliserin gibi ilaçların kullanımı genellikle semptomların hızlı bir şekilde düzelmesine neden olur. 

 

Ancak kalp krizinde dinlenmek veya ilaç tedavisi semptomları hafifletmeyecektir.

 

Stabil anjina, semptomlar aniden kötüleşmediği veya dinlenme veya ilaç tedavisi sonrasında kaybolmadığı sürece genellikle acil bakım gerektirmez. 

 

Öte yandan kalp krizi acil tıbbi müdahale gerektiren acil bir durumdur. Kalp krizi belirtilerini iyileştirmek için kendi başınıza yapabileceğiniz hiçbir şey olmadığını bilmeniz gerekir.

 

Anjina pektoris nasıl tedavi edilir?

 

Anjina tedavisi seçenekleri arasında sigarayı bırakmayı, stresi yönetmeyi, alkol tüketimini azaltmayı ve sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve yeterli kalitede uyku gibi sağlıklı alışkanlıkları benimsemeyi içeren yaşam tarzı değişiklikleri yer alır.

Diğer tıbbi durumların (önceden teşhis edilmişse) kontrol edilmesi önemlidir.

 

Anjina pektorisin daha ciddi formları için ilaç kullanımı zorunludur, bazı durumlarda ise anjiyoplasti ve stentlemenin yanı sıra koroner bypass kurulumuna da başvurulur. 

 

Tedavinin amaçları anjina ataklarının sayısını azaltmak, semptomları hafifletmek ve kalp krizi ve ölüm riskini azaltmaktır.

 

Kararsız anjina veya olağandışı göğüs ağrısı için acil tedavi gereklidir. Anjina pektoris tedavisinde, ana işlevi miyokardiyal oksijen tüketimini azaltmak olan anti-iskemik ilaçlar kullanılır ve bunlar şunları içerir:

 

Nitratlar

 

Bu ilaçlar genellikle anjini tedavi etmek için kullanılır çünkü kan damarlarını gevşetip genişleterek kalbe daha fazla kan akışını sağlarlar.

 

Anjina tedavisinde kullanılan en yaygın nitrat formu nitrogliserindir (Nitrostat). Nitrogliserin genellikle dil altına yerleştirilir. 

 

Bir kardiyolog, egzersiz gibi genellikle anjinayı tetikleyen aktivitelerden önce nitrat almayı önerebilir. Bazı kişilerin önleyici amaçlarla uzun süreli nitrat alması gerekir.

 

Antiplatelet ilaçlar

 

Antiplatelet ilaçlar kanın yapışkanlığını azaltır ve kan pıhtılarının oluşmasını önler, böylece kalp krizi ve felce neden olabilecek arterlerin tıkanması riskini en aza indirir. Bu ilaçlar arasında aspirin, klopidogrel ve dipiridamol bulunur.

 

Kalsiyum antagonistleri

 

Kalsiyum kanal blokerleri kalbe giden kan ve oksijen akışını arttırmak için kullanılan ilaçlardır.

 

Doktorlar sıklıkla bunları yüksek tansiyon ve çeşitli kalp rahatsızlıklarını tedavi etmek için reçete ederler. 

 

Kalsiyum, vücuttaki kas kasılmaları, iyon kanalları, hücre yüzeyindeki küçük gözenekler yoluyla kas hücrelerine girmesi ve organizmanın normal işleyişi için gerekli olması açısından çok önemlidir. 

 

İki ana tip kalsiyum kanal blokeri vardır: dihidropiridinler ve dihidropiridin olmayanlar. 

 

Dihidropiridinler belirli kalsiyum kanallarını hedef alarak kan damarlarını genişletir ve kan basıncını düşürür.

 

Dihidropiridin olmayanlar da kan damarlarını genişletir, ancak kalp üzerinde ek bir etkiye sahip olup kalp atış hızının kontrol edilmesine yardımcı olur.

 

Angina pektoris sadece göğüs ağrısı değildir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.