Stres altındaki bir çocuğa nasıl yardım edilir?

Stresi tamamen hayatımızdan çıkaramayız, asıl amaç bu değildir çünkü organizmanın belli bir yöne doğru hareket etmesi, ihtiyaç duyduğu ve istediği şeyleri yapması, yeteneklerini geliştirmesi için belli miktarda stres gereklidir.

Stres altındaki bir çocuğa nasıl yardım edilir?

Amaç stresle nasıl başa çıkacağımızı ve stresin zihinsel ve fiziksel sağlığımız üzerindeki olumsuz etkisini nasıl azaltacağımızı öğrenmektir.

 

Aynı durum çocuklar için de geçerlidir. Onları cam bir çanın altına koyup çevreden ve toplumdan izole edemeyiz.

 

Stresi tanımalarına, daha iyi anlamalarına ve onlar için zorlu ve stresli durumlara daha hızlı ve daha kolay uyum sağlamalarına yardımcı olabiliriz.

 

Çocuğunuzun stres altında olduğunu fark ettiğinizde, şimdi onun stresle daha kolay başa çıkmasına yardımcı olmanın zamanı geldi.

 

Stres altındaki bir çocuğa yardım etmenin yolları:

 

Rutin – çocuğun hayatında bir rutin oluşturun ve sürdürün


Çocuklar okulda akranlarıyla, materyallerle, testlerle, öğrenmelerle her gün sürekli olarak farklı değişimlerin ve farklı olayların etkisi altındadır; evde karşılıklı ilişkilerde farklı durumlar olabilir, toplumda her gün bir şeyler olur.

 

Bu nedenle çocuğun kendini güvende ve sakin hissetmesi için belli bir sabit, güvenebileceği ve güvenebileceği bir rutinoluşturmak gerekir. Eğer ailenizde böyle bir şey yoksa şimdi bunu tanıtmanın tam zamanı.

 

Örneğin her zaman aynı saatte yatmak, yatmadan önce bir hikaye okumak veya konuşmak, aynı anda öğle veya akşam yemeği yemek, annem ve ben veya babam ve ben oyun zamanı, patlamış mısırla hafta sonu film gecesi, hafta sonu yürüyüşleri.

 

Çocuklarla konuşun

 

Bazen çocuklar kendilerini rahatsız eden ya da strese sokan bir konu hakkında konuşmaya başlamakta çok zorlanırlar, strese girdiklerini anlamayabilirler ya da bu konuda konuşmaktan çekinebilirler.

 

Onlarla doğrudan yüz yüze konuşamıyorsanız, onları birlikte bir şeyler yapmaya davet edin ve bu süre içinde örneğin öğle veya akşam yemeği hazırlarken, daireyi temizlerken veya onları bir etkinliğe götürürken konuşun.

 

Çocuğunuzla geçirdiğiniz zamanı iyi değerlendirin, çocuk size açılıp sizden yardım istediğinde orada olun.

 

Çocuğunuzda bir değişiklik fark ettiğinizde veya onu rahatsız eden bir şeyin olduğunu gördüğünüzde bunu söyleyin, nasıl hissettiğini sorun.

 

Çocuğun işbirliği ve açıklığı büyük ölçüde soruyu sorma veya yorum yapma şeklinize bağlıdır. Bir şey olduysa, ¨Şimdi sorun ne?¨ yerine, ¨Dünkü olayın seni hala rahatsız ettiğini görüyorum, bunun hakkında konuşalım, nelere katılmıyorsun, ne seni üzüyor?¨ de.

 

Hala seni rahatsız ediyor mu? Hadi, bir kez olsun bırak gitsin.¨ Farkı hissedebiliyor musun? Kendinizi çocuğun yerine koyun, onun nasıl hissettiğini ve birisi size bu şekilde bir soru sorduğunda veya yorum yaptığında sizin nasıl hissedeceğinizi hayal edin.

 

Ona açılmak mı istersin yoksa sessiz mi kalırsın/uzaklaşır mısın? Anlayışlı ve sabırlı olun , çocuğun durumunu veya duygularını küçümsemeyin veya onlarla dalga geçmeyin.

 

Aktif bir dinleyici olun ve ebeveynlerin ders verme, yargılama veya eleştirme ihtiyacından kaçının.

 

Amaç, çocuğun size açıldığında duygularını, endişelerini veya fikirlerini ifade etme konusunda kendini güvende hissetmesidir.

 

Eğer onu hemen kınarsanız veya öğüt vermeden, anlayış göstermeden, sabır göstermeden kayın ağacı tutarsanız geri çekilir.

 

Onu anladığınız, onun yanında olduğunuz ve desteğinizi hissettiğiniz duygusu onun stresli durumlarla daha kolay başa çıkmasına yardımcı olacaktır çünkü yardım isteyebileceği birinin olduğunu bilir.

 

Çocuklarla ilgilenmek

 

Etkinlikler, yemek seçimi, oyunlar, çizgi filmler, filmler, oyunlar, ders çalışma ve ödev yazma zamanı, ev işleri hakkında çocuklarla anlaşın.

 

Her ikinizin de tatmin olması için bir orta yol bulun, böylece aktivite veya görev drama ve direnç olmadan tamamlanır.

 

Kahkaha ve mizahın her gün mevcut olmasına izin verin

 

Çocuğunuzla birlikte gülmenin, onu neşelendirmenin bir yolunu ve zamanını bulun; ister şaka yapın, ister komedi izleyin, ister komik oyunlar oynayın.

 

Çocuklarla oynamak

 

İster masa oyunu ister açık hava oyunu olsun, bisiklete binmek, koşmak, paten kaymak, yürüyüş yapmak olsun, her zaman ailece oynamak için zaman bulun.

 

Bu şekilde geçirilen zaman, çocuğun güzel hafızasında sonsuza kadar kalacak ve kendisini zor bir durumda bulduğunda ona yardımcı olabilecek olumlu duygular uyandıracaktır. Bu sayede aile üyeleri arasında daha güçlü ve derin bir bağ kurulur.

 

Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını ve uyku rutinini teşvik etmek

 

Çocukların yediği yiyecek türü ruh hallerini ve sağlıklarını büyük ölçüde etkiler.

 

Çok sayıda tatlı ve yüksek oranda işlenmiş yiyecek, sinirsel ve hiperaktif davranışı teşvik edecek ve çocuğun psikofiziksel gelişimi için gerekli vitaminlerin, minerallerin ve diğer bileşenlerin yetersiz alımını teşvik edecektir.

 

Menüde bol sebze, meyve, tam tahıl, proteine yer verin, çeşitli, renkleri zengin ve çekici hale getirin.

 

Uygun bir uyku ritmi oluşturun ve çocuğunuzu yatma saatine hazırlayın. TV’yi, cep telefonlarını, tabletleri kapatın, ışıkları kısın, ortamı sakinleştirin ki çocuk sakinleşsin ve daha kolay uykuya dalsın.

 

Yatmadan önce kitap okuyabilir veya hikaye anlatabilirsiniz, rahatlayabilirsiniz.

 

Okul personelinden yardım isteyin

 

Çocuklarınızın öğretmenleri ve profesörleriyle konuşun, sınıfta ve akranlarıyla nasıl davrandıklarını, nasıl iletişim kurduklarını, öğrenmede, materyale hakim olmada, arkadaşlarla ilişkilerde vb. herhangi bir zorluk olup olmadığını sorun.

 

Çocuklar okulda karşılaştıkları tüm zorlukları, bazı akranlarının onlara nasıl davrandığını, çocukların akranları tarafından zihinsel veya fiziksel olarak istismar edilip edilmediğini ebeveynlerine çoğu zaman anlatmazlar.

 

Çocuklarla konuşun, onları eğitin ve gerekiyorsa profesyonel yardım alın.

 

Akıl sağlığınıza dikkat edin

 

Stres altındaki bir çocuğa yeterince yardım edebilmek için, stresle nasıl başa çıkacağınızı bilmelisiniz.

 

Kızgın, gergin, gergin olup ardından çocuğunuzun sizi dinlemesini, sakin olmasını bekleyemezsiniz.

 

Yorgunsanız, bitkinseniz, yeterli enerjiniz yoksa, huzursuz ve hiperaktif bir çocuğa bağırmanın hiçbir etkisi olmayacaktır çünkü o sizi algılamayacaktır ve ancak çocuklar sizin davranışlarınızı ve duygularınızı yansıttığı için aynı ölçüde karşılık verecektir.

 

Ruh sağlığınıza, sakinliğinize, yeterli enerji kapasitenize ve sabrınıza dikkat edin, o zaman çocuğu daha kolay idare edebileceksiniz.

 

Profesyonel yardım alın

 

Artık bunu kendi başınıza yapamayacağınızı ve çocuğun ek profesyonel yardıma ihtiyacı olduğunu gördüğünüzde, yardım istemekten utanmayın.

 

Başkalarının ne dediği değil, çocuğunuzun sağlığı ve mutluluğu önce gelir.

 

Çocuğun yardım alması, sonuç alması, iyileşmesi, hayatının her alanında ilerlemesi ve sağlıklı, mutlu, tatmin olmuş, güçlü ve cesur bir genç olarak büyümesi önemlidir. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.