Sabah normal kan şekeri seviyesi kaç olmalı?
“Sabah kan şekeri” terimi, uyandıktan sonra ancak yemekten önce kandaki glikoz seviyesini tanımlar
Aşağıda sabahları normal kan şekeri düzeyinin ne olduğunu veya normal kan şekerinin ne anlama geldiğini öğrenin.
Sabah normal kan şekeri seviyesi
Diyabetli kişilerin kan şekeri düzeyleri, diyabeti olmayan kişilere göre daha yüksek olacaktır. Yani diyabet öncesi veya diyabetli bir kişi için “normal” kan şekeri seviyesi daha yüksektir.
Son üç aydaki ortalama kan şekeri seviyenizi tahmin eden hemoglobin A1C (HbA1C) testi gibi kan şekerini ölçmenin başka yolları da vardır;
- Kişiye diyabet tanısı konmamışsa açlık kan şekeri düzeyi 5,6 mmol/l’nin altında olmalıdır; Yakın zamanda yapılan bir araştırma, diyabeti olmayan katılımcıların ortalama açlık glikozunun 5,05 mmol/l ( sabah kan şekeri seviyesi normal ) olduğunu gösterdi.
- Kahvaltıdan önce ölçülen açlık şekeri 5,6 – 6,9 mmol/l ise bu, kan şekeri kontrolü sağlıklı bir kişide beklenenden daha fazladır ; Açlık kan şekerinin bu aralıkta olması, pre-diyabet hastası olabileceğiniz anlamına gelir; bu, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve felç ( hafif yüksek kan şekeri ) gelişme riskinizi önemli ölçüde artıran tıbbi bir durumdur.
- Bir kişinin açlık kan şekeri düzeyi en az iki ayrı durumda 7 mmol/l veya daha yüksek olduğunda doktor diyabet tanısı koyacaktır; vücudun insüline yeterince duyarlı olmadığının veya kan şekerini yeterince kontrol edecek kadar insülin üretmediğinin bir işaretidir.
Sabah yüksek şeker seviyelerinin nedenleri
Yapılan araştırmalara göre, sabahları kan şekeri seviyesinin yükselmesinin üç ana nedeni vardır.
- Sabahın erken saatlerinde, kortizol ve büyüme hormonu da dahil olmak üzere hormonlar, karaciğere, uyanmak ve güne başlamak için enerji sağlayan glikoz üretimini artırması için sinyal verir. Bu, pankreastaki beta hücrelerini kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutmak için insülin salgılaması konusunda uyarır. Ancak bir kişide şeker hastalığı varsa, yeterli miktarda insülin üretemeyebilir veya kan şekerinin yükselmesini önleyemeyecek kadar insüline dirençli olabilir. Sonuç olarak, “şafak fenomeni” olarak adlandırılan uyanma sırasında seviyeler yükselebilir. Tip 1 veya tip 2 hastalarının yaklaşık yarısı bu etkiyi yaşamaktadır.
- Gece boyunca düşük insülin seviyeleri : Eğer insülin seviyeleri gece boyunca çok düşerse kan şekeri seviyeleri yükselir . İnsülin seviyesindeki düşüşün nedenleri kişiden kişiye değişir, ancak bu durum en yaygın olarak insülin pompası ayarlarının gece boyunca çok az bazal (arka plan) insülin sağlaması veya uzun etkili insülinin dozunun çok düşük olması durumunda ortaya çıkar. İnsülinin süresi yani ilacın vücutta ne kadar süre çalıştığı da devreye giriyor. Uzun etkili insülini erken enjekte ederseniz etkisi sabaha kadar sürmeyebilir.
- Somogyi etkisi – adını ilk kez 1930’larda tanımlayan kimyager Michael Somogyi’den alan Somogyi etkisi, vücudun gece boyunca düşük kan şekeri seviyelerine ( hipoglisemi) verdiği tepkidir. Diyelim ki akşam yemeğini kaçırdınız ya da akşam yemeğinden sonra çok fazla insülin aldınız. Kan şekeri gece boyunca çok düşük düşebilir ve vücut bunu telafi etmek için daha fazla glikoz üretir, bu da kişinin yüksek kan şekeriyle uyanmasına neden olur.
Sabah yüksek kan şekeri nasıl düşürülür?
Diyet değişiklikleri, kilo yönetimi ve düzenli egzersiz, sabah kan şekeri seviyelerinin kontrol edilmesinde yardımcı olur.
- Düzenli kan şekeri testi – Herkesin kan şekeri kontrolü farklı şekilde çalışır, bu nedenle sabah ani yükselişlerinin bir sorun olup olmadığını bilmek faydalı olabilir. Diyabetiniz yoksa glikozunuzu düzenli olarak kontrol etmeniz pek olası değildir. Glikozunuzu gün boyunca birkaç kez kontrol etmek, vücudunuzun oruç sırasında veya yemekten sonra glikoz düzeyindeki değişiklikleri nasıl karşıladığını anlamanıza yardımcı olabilir.
- Diyetinizi anlayın : Bir kişi sürekli olarak hafif yüksek kan şekeriyle uyanıyorsa veya gece boyunca bunu hissediyorsa, öğünlerin zamanlaması ve yapısı bir rol oynayabilir. Diyabetli kişiler için bu aynı zamanda yeterli insülin kullanmamak veya günün yanlış saatinde enjekte etmek anlamına da gelebilir. Diyabeti olmayan kişiler için bu durum çoğunlukla diyet ve yemek planlamasında önemli ancak basit değişikliklere ihtiyaç duyulduğunu gösterir.
- Gece geç saatte yemek yemekten ve atıştırmalıklardan kaçının; eğer yeterince insülin üretiyorsanız ve hücreleriniz buna yanıt veriyorsa, sabah kan şekeri yüksekliğinin en olası nedeni “şafak fenomeni” değildir. Yakın zamanda yapılan bir araştırmada, akşam yemeğini akşam 6’da yemenin 24 saatlik kan şekeri sonuçlarını yükselttiği, akşam yemeğini akşam 9’da yemenin ise bu sonuçları daha da yükselttiği ortaya çıktı. Sonuçlar, geç yemek yemenin uyandıktan sonra kan şekerini artırdığını kesin olarak doğrulamasa da, geç yemek yemenin kan şekeri düzeylerini kontrol etmeyi zorlaştırabileceğini öne sürüyor. Gece geç saatlerde yenen tek bir yemek bile ertesi gün 24 saatlik bir süre boyunca glikoz kontrolünü etkiliyor gibi görünüyor. Yukarıda gösterildiği gibi zamanlama önemlidir, ancak glikozu kontrol altında tutmak için yiyeceğin türü de önemlidir. Farklı gıdalar arasındaki ilişkiyi ve vücudun bunlara nasıl tepki verdiğini bilmek, glikoz seviyelerini dengelemenin anahtarı olabilir.
- Daha fazla egzersiz yapın : Egzersiz kan şekerini yakıt olarak kullanır ve onu kandan kaslara aktarır. 2021’de yapılan bir inceleme, egzersizin, diyabetli ve diyabetsiz yaşayan insanların açlık kan şekerini kontrol etmesine yardımcı olduğunu buldu. Yüksek kan şekeriyle uyanma eğiliminde olduğunuzu fark ederseniz, fiziksel aktivitenizi artırmayı deneyin; bu, sabah kan şekerindeki ani yükselişleri azaltmanıza yardımcı olabilir.
- Kilonuzu kontrol edin – kilo vermenin insülin direncini azalttığı gösterilmiştir. Bu, glikoz kontrolünün iyileştirilmesine yardımcı olur ve muhtemelen halihazırda diyabet hastası olmayan kişilerde diyabet gelişme riskini azaltır.