Kötü kolesterol hangi besinlerde bulunur?

Kandaki kolesterol düzeyinin artmaması için yediğimiz besinlere dikkat etmeliyiz. Uzmanlar hangi yiyecekleri daha çok yememiz ve hangilerini unutmamız gerektiğini tavsiye ediyor.

16.08.2024
Kötü kolesterol hangi besinlerde bulunur?

Kolesterol denilince çoğumuzun aklına ilk olarak kötü kolesterol gelir. 

 


Ancak bu yağlı madde
vücudumuzda doğal olarak üretilir ve vücudun düzgün çalışması için gereklidir.

 

Ancak kandaki kolesterol düzeyinin artmaması için yediğimiz besinlere dikkat etmeliyiz. Uzmanlar hangi yiyecekleri daha çok yememiz ve hangilerini unutmamız gerektiğini tavsiye ediyor.

 

Beslenme uzmanları; ” Kolesterol vücutta doğal olarak üretilen ve vücudun normal işleyişi için gerekli olan yağlı bir maddedir” diye belirtiyor.

 

Vücudun tüm hücrelerinde bulunur ve hücre zarlarının oluşumunda, östrojen ve testosteron gibi hormonların üretiminde, D vitamini sentezinde ve sindirim için gerekli olan safra asitlerinin üretiminde anahtar rol oynar. Vücuttaki kolesterol bizim için son derece önemli.

Kolesterol gıda yoluyla da alınabilir ve kan damarlarında biriktiğinde kalp hastalığı ve kardiyovasküler problem riskini artırabilir.‘Et, süt ve yumurta gibi hayvansal kökenli gıdalar kolesterol içerir.

 

İhtiyacımız olandan daha fazla kolesterol tükettiğimizde, fazlası atardamarlarda yağ birikmesine katkıda bulunabilir, bu da ateroskleroza (atardamarların kalınlaşması ve daralması) yol açabilir ve kalp hastalığı, felç ve diğer kardiyovasküler sorunlar riskini artırabilir.

 

Gıda seçimi kandaki kolesterol seviyesini önemli ölçüde etkileyebilir. ‘kötü’ LDL kolesterol düzeyini düşürmeye yardımcı olurken diğerleri ‘iyi’ HDL kolesterol düzeyini artırmaya yardımcı olabiliyor. 

 

Lif, doymamış yağlar ve omega-3 yağ asitleri bakımından zengin gıdalar tüketin


Halihazırda kolesterolü yüksek olan ve değerlerini tekrar izin verilen sınırlara getirmek isteyen
kişilere lif açısından zengin gıdalar önermektedir.

 

‘Meyveler, sebzeler, tam tahıllar (esmer pirinç, tam tahıllı ekmek, tam tahıllı makarna gibi) ve baklagiller (fasulye, mercimek, nohut gibi) gibi lif açısından zengin gıdalar, LDL kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.

 

Lifler bağırsaklardaki kolesterolü bağlar ve vücuttan atılmasına yardımcı olur.

 

Doymamış yağların ve omega-3 yağ asitleri açısından zengin gıdaların diyete dahil edilmesinin önemli.

 

‘Fındık, tohum, avokado ve zeytinyağında bulunan doymamış yağlar, HDL kolesterol (iyi kolesterol) seviyelerini yükseltmeye ve LDL kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.

 

Somon, uskumru ve sardalye gibi balıkların yanı sıra keten tohumu, chia tohumu ve cevizde bulunan Omega-3 yağ asitleri de HDL kolesterol düzeylerini artırmaya ve trigliserit ve LDL kolesterol düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilir.

 

Kötü kolesterol hangi besinlerde bulunur?

Öte yandan, trigliseritlerin artmasına ve iyi kolesterol olarak adlandırılan HDL seviyesinin azalmasına katkıda bulunabilecek doymuş yağ, rafine şeker ve karbonhidrat bakımından zengin gıdalardan kaçınmalısınız.

 

Doymuş yağ oranı yüksek gıdalar ( örneğin yağlı etler, tam yağlı süt ürünleri, tereyağı) ve trans yağlar (örneğin işlenmiş tatlılar, fast food) LDL kolesterol düzeylerini yükseltebilir. Bu nedenle bu yağların alımını sınırlamak önemlidir.

 

Rafine şekerler ve karbonhidratlar açısından zengin gıdalar, trigliserit düzeylerinde artışa ve HDL kolesterol düzeylerinde düşüşe katkıda bulunabilir.

 

Rafine karbonhidratların (beyaz ekmek, makarna, tatlılar gibi) alımısınırlandırılmalıdır. Yumurtalar kolesterol açısından zengindir, bu nedenle yüksek kolesterolü olan kişiler genellikle yumurtalardan kaçınırlar.

 

Ancak çoğu insan için orta düzeyde yumurta alımı kolesterol düzeylerine zarar vermez. Ancak kolesterolünüz yüksekse yumurta, özellikle de yumurta sarısı alımınızı sınırlandırmalısınız.

 

Fast food restoranlarında servis edilen yiyecekler genellikle yüksek oranda doymuş yağ, trans yağ, rafine şeker ve rafine karbonhidrat içerir ve bu da kolesterol seviyelerinin yükselmesine katkıda bulunabilir.

 

Beslenmenize daha fazla dikkat etmek ve kolesterol seviyenizi düzene koymak istiyorsanız beslenme uzmanı günde üç öğün ana öğün ve bir ara öğün önermektedir.

 

Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.