Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen malignitedir ve hemen hemen her sekizinci kadında meme kanseri vardır. Meme kanseri, akciğer kanserinin...
Vajinal kokunun nedenleri, belirtileri ve tedavisi nelerdir?
Vajinal koku genellikle vajinal bölgenin iltihaplanmasından kaynaklanır.
Vajinal kokunun nedenleri arasında enflamasyon kötü hijyen nedeniyle ortaya çıkabilir, ancak genellikle vajina içinde veya çevresinde bir enfeksiyonun sonucudur.
Vajina kokusu nedir?
Vajinal kokuya neden olabilecek yaygın bir enfeksiyon normal bir aşırı büyümedir. bakteriyel vajinoza neden olan vajinal bakteriler.
- Vajina kendine has bir kokuya sahiptir.
- Bazı kadınlar vajinalarının kokusundan çekinebilirler ancak sağlıklı bir vajinanın hafif bir kokuya sahip olması normaldir.
- Ancak enfeksiyon veya başka sağlık sorunları olduğunda bu koku değişebilir.
Vajinal koku nasıl teşhis edilir?
- Kendinize teşhis koymayın. Farklı durumlar aynı şekilde ortaya çıkabileceğinden anormal vajinal kokunun nedeni kokudan anlaşılamaz. Kendi kendine teşhis ve kendi kendine tedavinin etkisiz ve zararlı olması muhtemeldir.
- Sağlıksız vajinal kokulardan herhangi biriyle karşı karşıya kaldığınızda doktora başvurmanızı öneririz.
Doktora ne zaman gidilmeli?
- Anormal belirtiler bu kokuyu tetikliyorsa evde bakımdan kaçının ve doktorunuza danışın.
- Örneğin, vajinal kokunuz normalden daha kötüyse ve kötüleşiyor gibi görünüyorsa randevu almanız gerekebilir.
- Ayrıca “balık” kokusu da randevu almak için bir nedendir. Kötü koku vajinal enfeksiyonun belirtisidir.
- Bu kokular iyileşmeyen bir sorunun işareti olabilir. Doktorunuzun ilaç veya tedavi yazmasına ihtiyacınız olabilir.
- Tedaviyi geciktirmek istemezsiniz. Tedavi edilmeyen bir enfeksiyon gelecekte hamile kalma yeteneğinizi tehlikeye atabilir.
- Diğer nedenler şunlar olabilir:
- Ateş
- Döneminizle ilişkili olmayan kanama
- Yanan
- vajinal iltihap
- Genital döküntü veya kızarıklık
- Bazı vajinal sekresyonlar normaldir. Akıntıda bir artış bulursanız ve sıvılar artık beyaz veya yarı saydam değilse enfeksiyon kapmış olabilirsiniz.
- Ara sıra kaşıntı da normaldir, ancak sık sık veya ağrılı derecede tahriş edici kaşıntı geliştirirseniz, daha büyük bir sorunun belirtileriyle karşılaşabilirsiniz.
Vajinal koku için ev ilaçları nelerdir?
- Probiyotikleri düşünün: Sizin için iyi olan bakteriler olan probiyotikler vajinanızın pH dengesini korumaya yardımcı olabilir. Probiyotik açısından zengin gıdalar arasında pastörize edilmemiş yoğurt ve lahana turşusu bulunur.
- Sağlıklı bir diyet yiyin: Bol miktarda meyve, sebze, tam tahıl ve yağsız protein içeren dengeli bir diyet yiyin. Dengeli bir beslenme sağlıklı bir vücuda katkıda bulunur ve buna vajinanız da dahildir.
- Susuz kalmayın: Bol su içmek sadece cildiniz için iyi değildir. Ayrıca sağlıklı terlemeyi ve sıvı salınımını teşvik ederek vajinanızın genel sağlığına da yardımcı olabilir.
- Duş almaktan ve keselemekten kaçının: Bunların kötü bakterileri yok etmeye yardımcı olacağını ama aynı zamanda iyi olanları da öldüreceğini düşünebilirsiniz. Vücudunuzun bakteri oranlarını hesaplamasına izin verin ve bu doğal olmayan yıkamaları atlayın.
- Cinsel ilişki öncesi ve sonrası: cinsel ilişkide, kondom kayganlaştırıcıları ve sperm öldürücüler gibi bakterileri ve yabancı maddeleri ekler. Doğal bakteri seviyelerini korumaya yardımcı olmak için seksten önce ve sonra yıkayın.
- Dar kıyafetleri unutun: Çok dar kıyafetler vajina ve kasıkların nefes almasına izin vermez. Yeterli oksijen almak iyi bir vajinal sağlık için hayati öneme sahiptir.
- Pamuklu külot giyin: Pamuklu külot, terden veya akıntıdan kaynaklanan fazla nemi giderir. Sentetik kumaşlar bu konuda daha iyi olabilir.
- Daha az tampon: Özellikle adet döneminizin sonunda tampon kullanma konusunda bilinçli olmaya çalışın. Hatta unutursanız son tamponu çıkarmanız için telefonunuza bir hatırlatıcı bile ayarlayabilirsiniz.
- Prezervatif kullanımı: Korunmasız cinsel ilişki, vajinal kokuya neden olabilecek çeşitli durumların riskini artırır.
Nedensel Faktör | Belirti Ve Bulgular |
---|---|
Trikomoniyaz |
|
Trikomoniyaz |
|
mantar enfeksiyonu |
|
vajinal kanser |
|
Rahim ağzı kanseri |
|
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.
YORUMLAR