Balgamın rengi neyi gösterir?: Beyaz, yeşil, sarı..
Balgamın rengi ne olursa olsun, özellikle ateş, hırıltılı solunum veya nefes darlığı hissi gibi ilişkili başka semptomlar varsa, nedeni belirlemek ve en uygun tedaviye başlamak için bir pratisyen hekime veya göğüs hastalıkları uzmanına danışmak en iyisidir.
Balgamın olası renkleri
Balgamın ana renkleri ve bunların anlamları şunlardır:
Beyaz veya grimsi balgam
Bu tür balgam genellikle viral enfeksiyonlardan kaynaklanabilecek üst solunum yolu iltihabının bir belirtisidir ve bu nedenle antibiyotik tedavisine ihtiyaç duymaz.
Buna ek olarak grip veya sinüzit de beyaz veya grimsi balgamlara neden olabilir.
Daha nadir durumlarda bu renklenme, süt ürünleri veya türevlerinin fazla miktarda alınması durumunda ortaya çıkabilir, balgamı daha kalın hale getirir ve ortadan kaldırıldığında beyazımsı bir renk sunar.
Ne yapılmalı: Balgamın giderilmesine yardımcı olmak için günde yaklaşık 2 L su içmelisiniz ve herhangi bir iyileşme olmazsa, balgamın nedeni olan sorunun uygun tedavisine başlamak için bir pratisyen hekime başvurmalısınız.
Örneğin grip durumunda semptomları hafifletmek amacıyla tedavi yapılır ve Parasetamol veya İbuprofen kullanılması önerilir.
Sinüzit de bu şekilde tedavi edilebilir ancak doktor sinüzitin nedenine bağlı olarak kortikosteroid veya antibiyotik kullanımını da önerebilir.
Buna ek olarak, bu durumlarda fizyolojik salinle burun yıkama yoluyla üst solunum yollarının her zaman iyice nemlendirilmesi çok önemlidir.
Kırmızı veya kanlı balgam
Balgamlı kan, zatürre veya sinüzit gibi çeşitli hastalıklardan veya tüberküloz veya akciğer kanseri gibi daha ciddi sorunlardan kaynaklanabilir.
Ne yapılmalı: Solunum yollarında enfeksiyon olup olmadığını belirlemeye yönelik bir test olan röntgen veya balgam kültürü gibi teşhis testleri için bir göğüs hastalıkları uzmanına danışılmalıdır.
Bu sayede sorun tespit edildikten sonra doktorun koyduğu teşhise göre değişebilecek en uygun tedaviye başlanabilir.
Kanlı balgam varlığının her zaman doktor tarafından değerlendirilmesi gereken bir uyarı işareti olduğunu açıklığa kavuşturmak önemlidir.
Kahverengi veya siyah balgam
Maden veya taş ocakları gibi çok fazla kirliliğin olduğu yerlerde sigara içenler ve çalışanlarda genellikle kahverengi veya siyah balgam görülür ve bu, solunum yollarında tutulan katran veya reçine gibi parçacıkların varlığı nedeniyle oluşur.
Ne yapılmalı: Çok tozlu veya çok kirli olan yerlerden uzak durulması ve bu durumlarda sigaranın bırakılması tavsiye edilir.
Sarı, turuncu veya yeşil balgam
Bu renkler normalde vücudun savunma hücreleri olan ve balgamda çözünen yeşil bir protein üreten nötrofiller hava yollarında mevcut olduğunda ortaya çıkar.
Dolayısıyla bu tür balgam, sinüslerde veya solunum yollarında farenjit veya zatürre gibi bir enfeksiyonun belirtisi olabilir. Akciğer enfeksiyonunu gösterebilecek diğer belirtilere bakın.
Ne yapılmalı: Balgam oluşumuna neden olan enfeksiyonun türünü belirlemek ve en uygun tedaviye başlamak için bir göğüs hastalıkları uzmanına veya pratisyen hekime başvurmalısınız.
Pembe balgam
Öksürük halinde pembe balgam akciğerlerdeki sıvının bir göstergesidir ve kanın akciğerlerin etrafında birikerek sıvının akciğerlere girmesine neden olduğu kalp yetmezliği gibi kalp problemlerinde çok yaygındır.
Ne yapmalı: Bu durumda, pembe balgamın neden olduğu sorunu tedavi etmek için bir göğüs hastalıkları uzmanına veya kardiyoloğa danışmak önemlidir; bu, kalp sorunlarını tedavi etmek için özel ilaçların kullanılmasıyla yapılabilir.
Balgamın kıvamını ne değiştirebilir?
Normal, sağlıklı balgam genellikle daha sıvı bir kıvama sahiptir, bu nedenle vücut tarafından kolayca emilir ve nefes almayı zorlaştırmaz.
Ancak aşağıdaki gibi durumlarda balgam daha kalın olabilir:
- Klimalı oda gibi çok kuru bir ortamda bulunmak;
- Gün içinde yeterince su içmemek;
- Örneğin polen veya toza karşı solunum alerjiniz varsa;
- Antidepresanlar, antihistaminikler veya nazal dekonjestanlar gibi salgıları kurutabilen ilaçların alınması.
Buna ek olarak grip veya soğuk algınlığı sırasında da balgam kalınlaşır ancak herhangi bir enfeksiyon da bu sonuca neden olabilir.
Bunun nedeni, vücudun virüs ve bakterileri yok etmek için daha fazla çalışması olması ve balgamın daha kuru kalmasıdır, bu nedenle vücudun düzgün çalışması için sıvı alımı önemlidir.
Bu nedenle kalın balgamı ortadan kaldırmak için günde yaklaşık 2 L su içmek çok önemlidir; ayrıca su veya tuzlu su ile nebülizasyon da yapılmalıdır, çünkü bu salgıların incelmesine yardımcı olur ve böylece eliminasyonlarını kolaylaştırır.
Buna ek olarak balgamın giderilmesine yardımcı olan balgam söktürücü özelliklere sahip bazı ev ilaçları da vardır.
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez.