Hıçkırık, diyafram kasının istemsiz ve tekrarlayan kasılmasıyla ortaya çıkan bir durumdur.
En önemli vitaminler nelerdir ve vücuttaki rolleri nelerdir?
Mikro besinler arasında bilmeniz gereken birçok vitamin vardır. Diğer makro ve mikro besinlerle birlikte vücutta sayısız süreç için gereklidirler.
Diğer şeylerin yanı sıra, vücuttaki diğer makro ve mikro besinlerin kullanımını düzenler ve organizmayı kemik oluşumunda, kıkırdak ve dişlerin yanı sıra kan hücrelerinin gelişiminde destekler ve cildi, gözleri, beyni, sinirleri, organları ve daha fazlasını etkiler daha fazla.
Ayrıca vitaminler vücudun savunması için önemlidir ve dolayısıyla sağlıklı kalmanıza yardımcı olur.
- A Vitamini: A vitamini veya A vitamininin öncüsü olan beta-karoten yağda çözünür ve görme, cilt, saç ve tırnaklar için önemlidir. Mukoza zarları, kemikler ve dişler de yeterli A vitamini desteğinden yararlanır. Kadınların günlük A vitamini ihtiyacı 0,8 mg, erkekler için ise 1 mg’dır. A vitamini diğer şeylerin yanı sıra süt ürünleri, ton balığı, şeftali, kavun, biber ve havuçta bulunur. Brokoli, ıspanak ve lahana da yüksek miktarda A vitamini besin yoğunluğuna sahiptir.
- B vitaminleri: B vitamini genellikle B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niasin), B5 (pantotenik asit), B6 (piridoksin), B7 (biyotin), B9 (folik asit) vitaminleri ile birlikte gruplandırılır. ) ve B12 (kobalamin). B vitamini kompleksi enerji metabolizmasını, kas büyümesini, beyindeki uyarıların iletilmesini ve bebeklerin anne karnında büyümesini düzenler. B vitaminleri süt ürünleri, balık ve ette bulunur. Kuruyemişler, kırmızı meyveler, yeşil sebzeler ve tam tahıl ürünleri B9 vitamini (folik asit) içerir. B2 Vitamini (riboflavin) tam tahıllarda, keten tohumunda, mayada, karaciğerde, peynirde ve sütte bulunur. Buğday tohumu sekiz B vitamininden altısını içerir, bu da onu bu besin maddesinin en iyi kaynağı yapar.
- C Vitamini: C vitamini, iyi bir bağışıklık sisteminin ve güçlü savunmanın anahtarı olarak kabul edilir. Bağ dokusunu güçlendirir ve vücut hücrelerini zararlı etkilerden korur ve bu nedenle bir antioksidan olarak kabul edilir. Görme üzerinde olumlu etkisi vardır, konsantrasyonu ve ruh halini etkiler. C vitamini öncelikle turunçgiller, kırmızı meyveler, kuşburnu, ayrıca dolmalık biber, ıspanak, lahana, brokoli, elma, armut ve soğan gibi meyve ve sebzelerde bulunur. Kadınların günlük C vitamini ihtiyacı 95 mg, erkeklerin ise 110 mg’dır.
- D Vitamini: D vitamini vücudun güneş ışığı yardımıyla kendi kendine üretebildiği tek vitamindir. Bununla birlikte, Orta Avrupa enlemlerinde güneş radyasyonu özellikle kış aylarında yeterli değildir, bu nedenle gıda yoluyla da sağlanması gerekir. D vitamini sadece ruh halini etkilemez, aynı zamanda sağlıklı kemikler, dişler ve güçlü bir bağışıklık sistemi için de gereklidir. Mikro besin ringa balığı ve ton balığı gibi yağlı balıklarda, mantarlarda ve yumurta sarısında bulunur.
- E Vitamini: E vitamini vücutta kan dolaşımını ve kanın pıhtılaşmasını destekler. Olumsuz çevresel etkilerin neden olduğu hücre hasarına karşı korur ve vücuttaki inflamatuar süreçleri önleyebilir. Bitkisel yağlar, kuruyemişler, badem, ıspanak, kabak ve çeşitli lahana türleri yüksek besin yoğunluğunda E vitamini içerir. Gereksinim günde 12 ila 14 mg arasındadır.
- K Vitamini: Vücudun kanın pıhtılaşması ve kemik oluşumu için ihtiyacı olan K vitamini, başlıca kümes hayvanlarında, tereyağında, gevrek ekmekte, dana karaciğerinde ve buğday tohumunda bulunur. Brokoli, kereviz, patates, kuşburnu ve ıspanak da K vitamini içerir. Vücudun günlük ihtiyaç duyduğu K vitamini miktarı erkeklerde 70 mikrogram, kadınlarda ise 60 mikrogram civarındadır.
- H Vitamini: H vitamini aynı zamanda biyotin olarak da bilinir ve dişler, sağlıklı saçlar ve tırnaklar, kanın pıhtılaşması ve buna bağlı yara iyileşmesi ile cilt ve mukoza zarları için önemlidir. Mercimek, elma, soğan, yumurta, tam tahıllar, yeşil fasulye, soya ve yulaf ezmesinde bulunur
YORUMLAR