Hamilelikte mide yanmasına ne sebep olur?
Hamilelik, her anne adayının hayatında benzersiz bir dönem olmalıdır, ancak ne yazık ki mutlu beklenti her zaman sevinçle işaretlenmez. Yani birçok hamile kadın hazımsızlıktan gaza, ishale, kabızlığa ve hatta mide ekşimesine kadar değişen sindirim sorunları yaşar.
Bir insanı dünyaya getirmeye hazırlanan vücuttaki hormonal ve diğer değişikliklerin elbette bazı hoş olmayan yan etkileri olabilir. Hamilelik sırasında mide ekşimesi yaşayan birçok kadın bu sorunla daha önce hiç ilgilenmemiştir, bu nedenle ne yazık ki herkesin başına gelebilir.
Bununla birlikte, hamilelik sırasında mide ekşimesini tedavi etmek için kullanabileceğiniz bazı akıllı numaralar vardır. Ancak, bir sorunu çözmek için önce onu anlamamız gerekir. Öyleyse, hamilelikte mide ekşimesinin en yaygın nedenlerinden bazılarına ve sorunla ilgili her şeye bakalım.
Hamilelikte mide ekşimesi, asit reflüsü veya GÖRH?
Mide ekşimesi, asit reflü ve GÖRH (gastroözofageal reflü hastalığı) terimleri, aslında farklı anlamlara sahip olmalarına rağmen (ilişkili olmalarına rağmen) sıklıkla birbirinin yerine kullanılır.
Asit reflü, çok hafif ila daha ciddi semptomlara sahip olabilen nispeten yaygın bir hastalıktır. Asit reflü kronik bir hastalık olarak ve daha şiddetli bir şekilde ortaya çıktığında GÖRH’den bahsediyoruz. Mide ekşimesi hem asit reflü hem de GÖRH ile ortaya çıkan bir semptomdur.
Bu makale, hamilelikte hem GÖRH hem de asit reflüsü ile ilişkili olabilen mide ekşimesi ve nedenleri ile ilgilidir.
Her kadın farklıdır, bu nedenle hamileliğin tüm erken belirtilerini tanımlamak zordur. Bununla birlikte, hamileliğin erken döneminde mide ekşimesi, özellikle de buna neden olabilecek başka bir faktör düşünemiyorsanız, vücudunuzda özel bir şeylerin olup bittiğinin yaygın potansiyel belirtilerinden biridir.
Mide ekşimesi hamilelik belirtisi midir?
Daha önce hiç mide ekşimesi yaşamadıysanız veya bu garip belirti normalden daha sık ortaya çıkıyorsa, önce asitli, tuzlu ve baharatlı yiyeceklerin alımını azaltabilirsiniz. Bu sorunla nasıl mücadele edebileceğiniz hakkında daha fazla fikir için bu makalenin geri kalanına bakın.
Sorunlarınız ortadan kalkmazsa, muhtemelen bir hamilelik testi yaptırmanın ve rahatsızlığa neyin (veya kimin) neden olduğunu öğrenmek için mümkün olan en kısa sürede doktorunuzu görmenin zamanı gelmiştir.
Hamilelikte mide ekşimesi nedenleri
Hamilelik sırasında olan hemen hemen her olumsuzluk için hormonlarınızı suçladığınızı biliyor musunuz? Sürekli ağlıyor musun? Kalktığınız anda kendinizi yorgun mu hissediyorsunuz? Hormonlar.
Bu nedenle hormonların mide ekşimesi ve hamilelik arasında bir bağlantı olması şaşırtıcı değildir. Hamileliğin erken evrelerinde, vücudunuz kaslar üzerinde rahatlatıcı bir etkisi olan büyük miktarlarda progesteron üretmeye başlar. Bu süreç bebek için harikadır çünkü gevşemiş kaslar plasentaya giden ve bebeği besleyen besinlerin daha iyi emilmesine yol açar.
Bununla birlikte, progesteron, normalde mide ve yemek borusunu ayıran alt özofagus sfinkterini de gevşetebilir. Bu kas normalde mideye yiyecek ve içecek almak için açılır, ancak sonrasında hemen sıkıca kapanır.
Ne yazık ki, yüksek seviyelerde progesteron, bu çok önemli kasta zayıflığa neden olabilir ve bu da mide asidinin mideden yemek borusuna geri dönmesine neden olur. Bu asit, yemek borusunun astarını tahriş edebilir ve kalple hiç bağlantılı olmasa da, aslında mide ekşimesi teriminin geldiği yer olan kalp çevresinde çok hoş olmayan bir yanma hissine neden olabilir.
Sindirimi yavaşlattığı için mide içeriğinin midede normalden daha uzun süre kalmasından da progesteron sorumludur. Daha yavaş sindirim, midenin normalden daha uzun süre dolu olacağı ve daha sık mide ekşimesi olasılığını artıracağı anlamına gelir. Sindirimi doğal olarak nasıl iyileştirebileceğinizi öğrenmek için bu makaleyi okuyun .
Hamilelik sırasında mide ekşimesi, vücutta meydana gelen gerçek fiziksel değişikliklerle de ilişkilidir. Rahim, büyüyen bebeğe uyum sağlamak için genişlemeli ve diğer organlar için daha az yer bırakmalıdır. Mide üzerindeki baskı daha güçlü hale gelir, bu nedenle asidin, özellikle yemekten hemen sonra dökülüp boğaza geri gelmesi daha olasıdır.
Hamilelikte mide ekşimesinin nedenlerini belirledikten sonra, belirtileri başka bir fenomenle karıştırmamak için hamilelikte mide ekşimesinin nasıl bir his olduğuna daha yakından bakalım.
Hamilelikte mide ekşimesi belirtileri
Hamilelik sırasında vücuttaki herhangi bir garip his, muhtemelen şimdiye kadar kendi deneyiminizden öğrendiğiniz gibi olumsuz bir şey ifade etmez. Bununla birlikte, bilinmeyenden korkmak tamamen normaldir ve konu kendi bedeninizi tanımak olduğunda en iyi yargıç sizsiniz, bu nedenle herhangi bir garip semptom yaşamaya başlarsanız mutlaka doktorunuzla konuşun.
Hamilelik, özellikle erken evrelerde, boğazda yanma hissine neden olabilen şişkinlik, geğirme ve kusma ile zaten ilişkili olduğundan, bu belirtiler kolaylıkla mide ekşimesi ile karıştırılabilir. Bununla birlikte, mide ekşimesi, gerçekten mide ekşimesi olup olmadığını belirlemenize izin verecek bazı eşlik eden semptomlarla ortaya çıkabilir.
Hamile kadınlar mide ekşimesi ile ilgili aşağıdaki belirtileri bildirmiştir, bu nedenle bunlardan herhangi birini fark ederseniz dikkatli olun:
√ göğüste, sternumun arkasında yanma hissi : genellikle yemekten sonra ortaya çıkar ve birkaç saate kadar sürebilir;
√ göğüs ağrısı : bu tür ağrılar özellikle uzanmaya çalıştığınızda, eğilirken veya sadece yemek yerken ortaya çıkar;
√ boğazda yanma hissi : boğazın arkasında acı veya tuzlu sıvı eşlik edebilir;
√ kronik öksürük : öksürük diğer çeşitli hastalıklarla ilişkilendirilebilse de, aynı zamanda daha az bilinen bir mide ekşimesi belirtisidir;
√ hamilelikte geğirme : Bu rahatsız edici semptomu halının altına itmeyin çünkü basitçe mide ekşimesi ile ilgili olabilir;
√ kusma : kusma veya mide bulantısı vücuttaki değişikliklerle el ele gider, ancak hamilelik sırasında şiddetli mide ekşimesine de işaret edebilir;
√ sürekli tokluk ve şişkinlik hissi : Bu, hamilelikte ortaya çıkan semptomlar arasında sayılabilecek başka bir semptomdur, ancak mide ekşimesi ile de ilişkili olabilir, bu nedenle tedavi, rahatsızlık hissini gidermeye yardımcı olabilir;
√ hırıltı ve astım benzeri belirtiler : Eğer hiç alerjiniz veya solunum probleminiz olmadıysa, bu belirti sizi şaşırtabilir, ancak yine de, mide ekşimenizin olası bir işaretidir;
√ hasta hissetmek veya gerçek bir hastalık : tabii ki hasta hissediyorsun, daha az enerjin var ve sadece farklı hissediyorsun – yani hamilesin! Bununla birlikte, başka bir şey olabileceğini düşünüyorsanız, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza görünün çünkü mide ekşimesini tedavi etmek en azından daha az hasta hissetmenize yardımcı olacaktır.
Yukarıdaki belirtiler genellikle yemek yedikten veya içtikten hemen sonra ortaya çıkar, ancak diğer zamanlarda da ortaya çıkabileceğini unutmayın, bu nedenle gerçekten bir kural yoktur.
Hamilelik sırasında mide ekşimesi ne zaman ortaya çıkar?
Mide ekşimesinin ilk belirtileri nispeten erken, hamileliğin ikinci ayı civarında ortaya çıkabilir. Bu nedenle mide ekşimesi birçok kadında hamileliğin erken bir belirtisi olabilir.
√ Bununla birlikte, özellikle üçüncü trimestere ulaştığınızda, hamilelikte semptomlar daha da kötüleşebilir.
√ Bunun nedeni genişleyen ve mideye ve diğer organlara daha fazla baskı yapan rahimdir.
Bu makalede daha önce açıkladığımız gibi, bu mide içeriğinin yemek borusuna dökülmesine ve rahatsız edici yanma hissine neden olabilir.
Tüm hamile kadınların neredeyse yarısında, genellikle hamilelik boyunca süren mide ekşimesi olduğundan, bu hoş olmayan fenomen sadece en erken olanlardan biri değil, aynı zamanda en yaygın hamilelik belirtilerinden biridir.
Hamilelik sırasında antasitler alabilir misiniz?
Hamilelik sırasında, özellikle semptomların gerçekten dayanılmaz hale geldiği son üç aylık dönemde mide ekşimesi ile uğraşmak, birçok kadını reçetesiz satılan antasitleri almaya zorlar.
Diğer tüm ilaçlarda olduğu gibi, özellikle uygun dozun belirlenmesi söz konusu olduğunda, hamilelik sırasında antasitler almak bir doktorla tartışılmalıdır.
Genel bir kural olarak, sorunları gidermek istiyorsanız, kalsiyum veya magnezyum antasitler almak güvenli ve etkili kabul edilir. Belirtileri hissetmeye başladığınızda bir antasit alabilirsiniz, ancak doktorunuz ayrıca önleyici olarak yemeklerden önce veya yatmadan önce almanızı tavsiye edebilir.
Bebeğin sinir sisteminin gelişimini olumsuz yönde etkileyebileceğinden, uzun süre alüminyum ile antasit almaktan kaçının.
Ayrıca demir emilimini engelleyebilecekleri için antasitler ile aynı anda demir takviyesi almamanız gerektiğini de unutmamalısınız.
Ve son olarak: büyük gün yaklaştığında, doğum sırasında uterusun kasılmalarını olumsuz etkileyebileceğinden, yüksek dozda magnezyum içeren antasitlerden kaçınmak daha iyi olabilir. Onları tamamen almayı bırakmanız gerekmez, ancak çok sık almayın, yani sadece gerçekten ihtiyacınız olduğunda alın.
Gerçekten hafif semptomlarınız varsa, önce bu makalenin geri kalanında açıklanan bazı yaşam tarzı ve diyet değişikliklerini göz önünde bulundurmak en iyisidir, çünkü bu tek başına sağlığınızda büyük bir fark yaratabilir. Endişelenmeyin – hamilelikte reflü sizi çıldırtıyorsa, Rennie gibi bebeğinizin hayatını tehlikeye atmayacak yaygın bir çare bulabilirsiniz.
Hamilelikte mide ekşimesine karşı en ünlü beş ilaç
Hamilelik sırasında hap kullanmadan mide ekşimesinden nasıl kurtulabileceğinizi merak ediyorsanız, deneyebileceğiniz birkaç püf noktası var.
Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını benimseyin
Hamilelik sırasında aşırı yemek, asit reflüsü ve mide ekşimesine yol açabilecek yaygın bir hatadır. Bu yaygın yanılgıyı unutun – aslında iki kişilik yemek yemiyorsunuz, bu yüzden ihtiyacınız kadar yiyerek sağlığınıza dikkat ettiğinizden emin olun.
Ayrıca mideniz aniden doluyorsa, mide ekşimesi oluşma olasılığı daha yüksektir. Hamilelik sırasında zayıf sindiriminizi, gün boyunca daha sık yiyeceğiniz daha küçük öğünlerle düzenleyin.
Büyük öğünlerden kaçının ve özellikle yatmadan önce çok fazla (veya hiç!) yemeyin.
Sorunlu gıdaların alımını azaltın
√ Hamilelikte aşırı baharatlı, tuzlu ve yağlı yiyecekleri unutun…
√ Baharatlı yiyecekler, yemek borusunu tahriş edebilen ve mide ekşimesi semptomlarını kötüleştirebilen kimyasal bileşik kapsaisin içerebilir.
√ Tuz ve mide ekşimesi arasındaki bağlantı araştırmacılar için bir muamma çünkü net bir yanıt bulamamışlar. Temel fikir, genel olarak sağlıklı olan insanlar bundan muzdarip görünmese de, sodyum oranı yüksek bir diyetin mide ekşimesine neden olabileceğidir.
√ Tuz, su tutulmasını, şişkinliği ve yüksek tansiyonu teşvik ettiği için genellikle hamilelik sırasında tuzdan kaçınılması önerilir.
√ Ve son olarak – yağlı yiyecekler alt özofagus sfinkterinin gevşemesine neden olabilir, bu da sonuç olarak mide asidinin boğaza kadar geçmesine izin verir.
√ Ayrıca yağ, yiyeceklerin midede daha uzun süre kalmasını sağlayan kolesistokinin hormonunun üretimini uyararak asit reflü riskini artırır.
Dik oturmak
Eğik pozisyonda yemek yemeyin.
Dik oturarak midenizdeki baskıyı azaltacak ve rahatlamasına izin vereceksiniz. Başınızı ve omuzlarınızı dik tutacak kadar yastık koyun, çünkü bu uykunuzdaki asidin boğazınıza kaçmasını önleyecektir.
Sigarayı ve alkol almayı bırakın
Sigara ve alkolün pek çok farklı nedenden dolayı fetüs için kötü olduğunu söylemeye gerek yok.
Bunlardan biri, alkol almak ve sigaradan kaynaklanan kimyasalları teneffüs etmek, zayıf sindirime katkıda bulunabileceğinden, hamilelikte asit reflü olasılığının daha yüksek olmasıdır. Her ikisi de asidin mideden kaçmasına ve boğaza ulaşmasına izin veren alt özofagus sfinkterinin gevşemesine katkıda bulunur.
Mide ekşimesini hafifletmeye yardımcı olabilecek yiyecekler yemeyi deneyin
Bazı yiyecekler, mide ekşimesini gidermek ve hatta ortadan kaldırmak söz konusu olduğunda harikalar yaratır. En iyi sonuçlar için aşağıdakileri diyetinize ekleyin:
√ muz ve kavun : çok alkali meyvelerdir ve sorunlarınız için en iyi doğal çözümdürler;
√ zencefil : Zencefil, sisteminizde bir anti-inflamatuar olarak hareket edebilir ve mide bulantısı ve kusma ile ilişkili semptomların yanı sıra reflüyü de azaltabilir;
√ yoğurt : Yoğurt, mide ekşimesini yatıştıracak ve yiyeceklerin uygun şekilde sindirilmesine yardımcı olacak yatıştırıcı bir etkiye sahiptir;
√ yeşil sebzeler : fasulye, ıspanak, kuşkonmaz, lahana, brokoli, lahana ve kereviz çok alkali gıdalardır, bu nedenle mide için de iyidirler ve mide asidi oluşumunu önleyebilirler;
√ kepekli tahıllar : tam tahıllı ekmek, yulaf, kahverengi pirinç ve benzerleri geri akışı hafifletir ve hatta önler ve yulaf aslında mide ve diğer asit türlerini emebilir.
Sorunlarınıza neden olabilecek yiyecekleri takip etmek ve semptomlarınızı hafifletebilecek yiyecekleri keşfetmek için düzenli bir yemek günlüğü tutmak iyi bir ipucu olacaktır.
Çözüm
Hamilelik sırasında (ve yaşamın diğer tüm dönemlerinde) mide ekşimesi, her hamile kadının kesinlikle kaçınmak istediği bir şeydir. Hamile kadınlar vücutlarında o kadar çok değişiklikle uğraşmak zorundadırlar ki asit reflüsü kesinlikle bu listeye eklemek istedikleri bir şey değildir.
Artık hamilelikte mide ekşimesine neyin neden olduğunu, en yaygın semptomların neler olduğunu ve bunu doğal olarak nasıl tedavi edebileceğinizi bildiğinize göre, bu sinir bozucu sorunla mücadele etmek ve hayatınızdaki bu inanılmaz heyecan verici zamanı daha keyifli hale getirmek için iyi donanımlısınız. Bu konuda yalnız olmadığınızı unutmayın ve size daha fazla tavsiyede bulunabilecek doktorunuzla iletişime geçin. Doğru beslenme ile bağışıklığınıza her zaman iyi bakın ! İyi şanlar!
Sıkça Sorulan Sorular
Hamilelikte mide yanması nedenleri nelerdir?
Hamileliğin erken evrelerinde vücut, kaslar üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahip olan ve dolayısıyla bebeği besleyen besinlerin daha iyi emilmesini sağlayan büyük miktarlarda progesteron üretmeye başlar.
Bununla birlikte, progesteron, normalde mide ve yemek borusunu ayıran alt özofagus sfinkterini de gevşetebilir. Ancak çok gevşemişse, mide asidi mideden yemek borusuna geri gelebilir ve bu da kalp çevresinde çok rahatsız edici bir yanma hissine neden olabilir (kalple hiçbir ilgisi olmamasına rağmen).
Mide ekşimesi hamileliğin erken bir belirtisi olabilir mi?
Mide ekşimesi sorununuz hiç yoksa ve düzenli cinsel ilişkiye giriyorsanız, mide ekşimesinin aniden ortaya çıkması erken gebelik belirtisi olabilir. Ancak bu bir kural değildir ve her zaman böyle olmak zorunda da değildir, bu nedenle şüphe durumunda gebelik testi yaptırın.
Hamilelikte mide ekşimesi ile ilişkili semptomlar nelerdir?
Mide ekşimesi ile bağlantılı olarak, hamile kadınlar göğüste ve boğazda yanma, göğüs ağrısı gibi belirtiler bildirirler…
Mide yanması hamileliğin hangi döneminde olur?
Mide ekşimesinin ilk belirtileri hamileliğin ikinci ayında ortaya çıkabilir, ancak daha sonra daha belirgin ve daha güçlü olabilir.
Hamilelik sırasında mide ekşimesi nasıl giderilir veya önlenir?
Hamilelik sırasında mide ekşimesinden kurtulmak için birkaç küçük öğünde dengeli bir diyet yapın. Aşırı tuzlu, baharatlı ve yağlı yiyeceklerin yanı sıra sigara ve alkolden kaçının.
Diyetinize kavun, muz, zencefil, yoğurt, yeşil sebzeler ve kepekli tahıllar gibi mide ekşimesini giderebilecek yiyecekleri dahil edin. Dik oturmak da önemlidir.