Candida: kökeni, belirtileri, bulaşma ve tedavi
Candida’nın büyümesini destekleyen koşullar
Candida’nın neden olduğu vulvovajinit, antibiyotik tedavisi gören hastaların dörtte biri ila üçte birinde, laktobasil konsantrasyonunun azalması nedeniyle ortaya çıksa da, mantarın büyümesini destekleyen koşullar (düzensiz diyabet, hamilelik, hormonal kontraseptif kullanımı) gibi başka nedenler de vardır.
Yüksek dozda östrojen, orogenital ( oral) cinsel ilişki, bağışıklık bozuklukları, kortikosteroidler gibi ilaçların alınması, AIDS, genetik yatkınlık, bazı durumlarda rafine şekerlerden zengin bir diyet).
Candida cinsinin neden olduğu iltihaplanma cinsel yolla bulaşan bir hastalık olarak kabul edilmez, yani ergenliğe ulaşmamış kızların %4’ünde vajinada mantar bulunur. Bununla birlikte, cinsel ilişki sırasında sağlıklı bir kişiye – cinsel bir eşe – bulaşmak hala mümkündür, ancak bu sık değildir. Semptomları olmayan bir partnerin tedavi edilmesine gerek yoktur.
Candida belirtileri
Açık farkla en yaygın, baskın enflamasyon semptomu – vulvovajinal kandidiyazis kaşıntıdır.
Rahatsızlık hatta ağrı cinsel ilişki ve idrara çıkma sırasında ortaya çıkar. Akıntı peynir gibi beyaz ve pütürlüdür, ancak şeffaf ve sulu da olabilir. Hoş olmayan bir akıntı kokusu varsa, büyük olasılıkla bakteriyel veya karışık bir enfeksiyondur. Cinsel organlar kırmızıdır, şişmiş olabilir, hasta yanma ve rahatsızlık hisseder.
Candida bir erkeğe bulaşırsa, peniste kızarıklık (çoğunlukla penis başı çevresinde) ve başka yerlerde de kaşıntı ve yanma olacaktır.
Candida’nın neden olduğu iltihaplanma genellikle anal bölgede bulunabilir, sonuçta Candida vajinayı kolonize eder. Daha şiddetli, sistemik enfeksiyonlar sadece AIDS gibi bağışıklık sistemine zarar veren ciddi hastalıkları olan hastalarda görülür.
Candida Tedavisi
Vulvovajinal kandidiyaz tedavisi en iyi flukonazol, bir kez ağızdan 150 mg ile gerçekleştirilir, ancak vajinal müstahzarlar da reçete edilebilir. Bunların çeşitleri vardır, 1-7 gün arasında kullanılırlar, bu süre ve daha uzun süre hazırlık türüne bağlıdır. Birçoğu reçetesiz temin edilebilir.
Vulvovajinal kandidiyazisin komplike formlarının tedavisinin flukonazol ile daha uzun bir süre (her 72 saatte bir 150 mg-3 doz) yapılması gerekir ve bazen idame tedavisinin (hatta daha uzun tedavi) yapılması gerekir. Flukonazol hamilelik sırasında reçete edilmemelidir. Hamilelik sırasında yerel hazırlıklar verilir.
Candida’nın neden olduğu iltihap lokal bir iltihap olmasına rağmen (cinsel organlar ve cinsel organlar etkilenir, ancak iç cinsel organları etkilemez), zamansız ve yetersiz tedavi, bir kadının yaşam kalitesini önemli ölçüde bozar, kaşıntı, sarımsı akıntı, ağrılı idrara çıkma ve ağrılı cinsel ilişkiye neden olur . . Bir kadının yılda 4 veya daha fazla vulvovajinit geçirdiği tekrarlayan iltihaplanma özellikle rahatsız edicidir.
Ne yazık ki, bu çok tatsız ve çok yaygın hastalığa karşı koruma sağlayabilecek benzersiz bir önlem yoktur.
Enflamasyonun ortaya çıkmasına neden olan koşulları veya nedenleri etkilemek kesinlikle gereklidir . Antibiyotik almaya ek olarak, flukonazol veya topikal preparatlar reçete etmek vulvovajiniti önleyebilir. Hasta hormonal kontraseptif alıyorsa, daha düşük dozda östrojen içeren hormonal kontraseptifler reçete edilmelidir, çünkü o zaman mantarın neden olduğu iltihap oluşmaz veya çok daha az sıklıkta ortaya çıkar (şeker ve alkolden kaçınarak).
Erkek partnerlerin tedavisinin Candida cinsinin neden olduğu hastalığın gelişimi üzerinde hiçbir etkisi yoktur.