Abilify nedir, Abilify yan etkileri nelerdir?
Abilify (aripiprazol, antipsikotik bir ilaçtır. Beyindeki kimyasalların hareketlerini değiştirerek çalışır.
Abilify, şizofreni ve bipolar I bozukluk (manik depresyon) gibi psikotik durumların semptomlarını tedavi etmek için kullanılır. Aripiprazolün 13 yaşından küçük şizofrenili çocuklarda veya 10 yaşından küçük bipolar bozukluğu olan çocuklarda güvenli veya etkili olup olmadığı bilinmemektedir.
Abilify ayrıca yetişkinlerde majör depresif bozukluğu tedavi etmek için diğer ilaçlarla birlikte kullanılır. Abilify nedir? Abilify yan etkileri nelerdir?
Abilify, Tourette bozukluğu veya otistik bozukluk belirtileri (sinirlilik, saldırganlık, ruh hali değişimleri, öfke nöbetleri ve kendine zarar verme) olan 6 yaş ve üzeri çocuklarda da kullanılır
Abilify’i nasıl alayım?
Abilify’ı tam olarak doktorunuzun önerdiği şekilde alın. Reçete etiketinizdeki tüm talimatları izleyin. Doktorunuz, en iyi sonuçları aldığınızdan emin olmak için zaman zaman dozunuzu değiştirebilir. Bu ilacı daha büyük veya daha küçük miktarlarda veya önerilenden daha uzun süre almayın.
Doktorunuz size söylemediği sürece Abilify’ı 6 haftadan uzun süre kullanmayınız.
≈ Abilify, yemekle birlikte veya yemeksiz alınabilir.
≈ Normal tableti bütün olarak yutun ve tableti ezmeyin, çiğnemeyin veya kırmayın. Bölmek etmeyin abilify Discmelt oral yoldan parçalanan tableti .
≈ Sıvı ilacı verilen dozlama şırıngasıyla veya özel bir doz ölçüm kaşığı veya ilaç kabı ile ölçün. Doz ölçüm cihazınız yoksa eczacınızdan isteyiniz.
≈ Tableti almaya hazır olana kadar blister ambalajında saklayınız. Paketi açın ve folyoyu soyun. Tableti folyonun içinden itmeyin, aksi takdirde tablete zarar verebilirsiniz.
≈ Tableti çıkarmak ve ağzınıza yerleştirmek için kuru eller kullanın.
≈ Tableti bütün olarak yutmayın. Çiğnemeden ağzınızda erimesine izin verin. Gerekirse, çözünmüş tableti yutmak için sıvı içebilirsiniz.
≈ En fazla faydayı elde etmek için Abilify’ı düzenli olarak kullanın. İlaçlarınız tamamen bitmeden reçetenizi tekrar doldurun.
≈ Abilify’ı aniden kullanmayı bırakmamalısınız. Aniden durmak durumunuzu daha da kötüleştirebilir.
≈ Bu ilacı kullanırken doktorunuzun ilerlemenizi kontrol etmesi gerekecektir.
Oda sıcaklığında ısı ve nemden uzak bir şekilde saklayınız. Abilify sıvısı açıldıktan sonra 6 aya kadar kullanılabilir, ancak ilaç etiketindeki son kullanma tarihinden sonra kullanılamaz.
Abilify yan etkileri nelerdir?
Abilify’a karşı alerjik reaksiyon belirtileriniz varsa acil tıbbi yardım alın : kovanlar; zor nefes alma; yüzünüzün, dudaklarınızın, dilinizin veya boğazınızın şişmesi.
Aşağıdaki durumlarda doktorunuzu hemen arayın:
≈ şiddetli ajitasyon, sıkıntı veya huzursuzluk hissi;
≈ gözlerinizin, dudaklarınızın, dilinizin, yüzünüzün, kollarınızın veya bacaklarınızın seğirmesi veya kontrol edilemeyen hareketleri;
≈ yutma güçlüğü, konuşma sorunları;
≈ nöbet (konvülsiyonlar);
≈ intihar veya kendinize zarar verme düşünceleri;
≈ şiddetli sinir sistemi reaksiyonu — çok katı (sert) kaslar, yüksek ateş, terleme, kafa karışıklığı, hızlı veya düzensiz kalp atışları, titreme, bayılacakmış gibi hissetme;
≈ düşük kan hücresi sayımı – ani halsizlik veya hastalık hissi, ateş, titreme, boğaz ağrısı, şişmiş diş etleri, ağrılı ağız yaraları, kırmızı veya şiş diş etleri, cilt yaraları, soğuk algınlığı veya grip semptomları, öksürük, nefes almada zorluk; veya
≈ yüksek kan şekeri – artan susuzluk, artan idrara çıkma, açlık, ağız kuruluğu, meyveli nefes kokusu, uyuşukluk, kuru cilt, kilo kaybı.
Ortak Abilify yan etkileri şunları içerebilir:
≈ bulanık görme;
≈ artan tükürük veya salya;
≈ kas sertliği;
≈ kontrolsüz kas hareketleri, titreme, kaygı, huzursuz hissetme;
≈ kilo almak;
≈ mide bulantısı, kusma, kabızlık;
≈ iştah artışı veya azalması;
≈ baş ağrısı, baş dönmesi, uyuşukluk, yorgun hissetme;
≈ uyku sorunları (uykusuzluk); veya
≈ burun tıkanıklığı, hapşırma, boğaz ağrısı gibi soğuk algınlığı semptomları;
Abilify’ı etkileyebilecek başka ilaçlar nelerdir?
Abilify’ı uykunuzu getiren veya nefesinizi yavaşlatan diğer ilaçlarla birlikte almak, tehlikeli veya yaşamı tehdit eden yan etkilere neden olabilir. Uyku ilacı, narkotik ağrı kesici, reçeteli öksürük ilacı, kas gevşetici veya anksiyete, depresyon veya nöbet ilaçları almadan önce doktorunuza danışın.
Not: Bu içerik sadece rehberlik amaçlı olup kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmamıştır. İçerik, uzman tıbbi tavsiye yerine geçmez