Son kullanma tarihinden sonra ilaç kullanmak ne kadar tehlikeli?

Diyelim ki bu sabah tıkalı bir burun ve boğaz ağrısı ile uyandınız, kendinizi bunun COVID 19 olmadığına ikna ettiniz ve ecza dolabına koştuğunuz için sadece birkaç yıl önce son kullanma tarihi geçmiş ilacınız olduğunu gördünüz. O hapı alırsan daha da kötüleşip kötüleşmeyeceğini mi merak ediyorsun?

16.06.2023
Son kullanma tarihinden sonra ilaç kullanmak ne kadar tehlikeli?

Bir doktora danışmak her zaman akıllıcadır, ancak ilaçların yiyeceklerle aynı şekilde bozulmadığını, ancak zamanla daha az etkili olabileceğini bilmek iyidir. İlaçları son kullanma tarihinden sonra kullanmanın akıllıca olup olmadığı cevaplıyoruz.

 

Farklı amaçlara yönelik ilaçlar ve besin takviyelerinin yanı sıra çeşitli kremler, merhemler ve jeller de başından sonuna kadar hayatımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Tüm ürünler gibi, bunların da üreticinin güvenliklerini ve maksimum etkinliğini garanti ettiği bir zaman sınırı vardır.

 

Ancak bir ürünün ve bu durumda ilaç olması için etkili olması ve tüketicinin sağlığını tehlikeye atmaması için saklandığı koşullar da aynı derecede önemlidir. İlaçla birlikte verilen her talimatta (ilacın açılması sırasında asla atılmaması gereken), ilacın uygun şekilde tüketilmesi ve saklanması ile üreticinin güvenliğini garanti ettiği tarihe ilişkin talimatlar da vardır.

 

Çoğu zaman ilaçların ve besin takviyelerinin yüksek sıcaklıktan veya nemden etkilenmeyecek karanlık ve serin bir yerde saklanması amaçlanır ve bunlar insanların genellikle ilaç bulundurduğu banyolar veya arabalar değildir, çünkü o zaman ilaç yanacaktır. geçerlilik süresi içinde olsa bile tüketim için güvenli değildir.

 

  1. Şimdiye kadar yapılan bazı araştırmalar, belirli ilaçların etkinliğinin ve güvenliğinin, son kullanma tarihinden sonra uzun bir süre devam ettiğini ortaya koydu, ancak yine de, üreticinin önerdiği şekilde korunma şeklinin yanı sıra buna saygı gösterilmesi önerilir.

 

  1. Bu özellikle kronik hastalıkların, akut inflamatuar hastalıkların (antibiyotikler) tedavisinde kullanılan ilaçlar için geçerlidir, örneğin belirli gıdalara aşırı duyarlı kişilerde geçici bir tedavi olarak kullanılan şırıngalardaki adrenalin gibi acil durumların tedavisinde veya bazı durumlarda hayatlarını kurtarabilecekleri böcek ısırıkları.

 

Genel tavsiyemiz;

 

Bir ilaçla tedavi edilen durum veya hastalık ne kadar ciddi ve şiddetliyse, nasıl alınacağına, ilacın saklanmasına ve ilacın son kullanma tarihine uyulmasına ilişkin tavsiyelere uymak o kadar önemlidir, çünkü bu, ilaçla tedavi edilip edilmeyeceğine bağlıdır. amaçlandığı gibi çalışacaktır.

 

İlacın yan etkilerine odaklanmadan ilaçla ilgili talimatları dikkatlice okuyunuz (çünkü doktorlar bundan endişe duymaktadır), ancak ilacın nasıl alınacağını, uygun şekilde saklanmasını ve üzerinde yazılı olan son kullanma tarihini belirten kısmı dikkatlice okuyunuz. paketleme.

 

İlaçları, yaşadığımız çevreyi kirleterek sağlığımıza dolaylı olarak zarar verebilecek tehlikeli atıklar olduğu için evde eczanelerde biriktirmeyin ve son kullanma tarihi geçmiş tüm ilaç, şurup ve diğer gıda takviyelerini uygun şekilde bertaraf edilecekleri eczanelere iade edin. ve onları asla çöp kutularına, kanalizasyona ve genel olarak yaşadığımız çevreye atmayın, çünkü bu şekilde bizim için yararlı olmayacak, sadece zararlı olacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.