Tıbbi sözlük D

Tıp sözlüğü, tıpta sıklıkla kullanılan terimlerin bir veritabanıdır ve bazen net olmayan terminolojinin daha kolay anlaşılması için oluşturulmuştur.

Tıbbi sözlük D

Dşkılama

Bağırsak hareketi olması. Arka bağırsaktan dışkı tahliyesi.

Bunama

Entelektüel yeteneklerin kazanılmış, kalıcı kaybı.

Cilt

Deri. Vücudu örten ve aynı zamanda vücudun en büyük organı.

Dispne

Nefes darlığı. Nefes almada hoş olmayan bir zorluk hissi.

Down Sendromu

Kromozom sayısı bozukluğu Hücrelerde normal sayıdaki 46 kromozom yerine, 21. kromozomun bir fazlalığı nedeniyle 47 kromozom bulunur.

Duodenum

On iki yaşında bir çocuk. İnce bağırsağın başlangıç ​​kısmı.

Dehidrasyon

Genellikle şiddetli ishal, kusma, terleme veya sıvı alımının azalması nedeniyle vücut suyunda azalma.

Teşhis prosedürü

Epilepsi hastası olup olmadığı kesin olarak tespit edilemeyen bir kişiye antiepileptik ilaçların deneysel olarak uygulanması.

Dermatoloji

cilt hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenen bir tıp disiplini

Decerebrasyon

Beyin ve sinir sisteminin geri kalanı arasında işlevsel ve/veya anatomik bağlantı kaybının olduğu bir durum.

Desidua

Hamilelik sırasında uterusun astarı, yumurtayı alabilmesi ve hamilelik sırasında koruyabilmesi için değişir.

Dekompansasyon

Otonom telafi edici mekanizmaların başarısız olduğu veya bozulduğu fonksiyonel bir bozukluk

 

Dekübit

Uzun süreli lokal basınçtan kaynaklanan cilt veya mukoza nekrozu

Deontoloji

Mesleki tıbbi sorumluluk

Dermatit

Cilt iltihabı

 

Dizüri

Zor ve yavaş idrara çıkmanın yanı sıra eforla idrara çıkma

Doping

Müsabaka veya antrenman sırasında kimyasal maddeler alarak vücudun spor veya çalışma kapasitesini artırmak

Dexter

Sağ.

Çıkık

Rahatsız veya değiştirilmiş pozisyon.

Dismorfi

Bozulmuş veya şekli değiştirilmiş.

Displazi

Organların veya dokuların anormal gelişimi veya oluşumu.

Dejeneratif eklem hastalığı

 

Doku ile ilişkili artrit, “daha yüksek” bir formdan “daha düşük” bir forma, yani işlevsel olarak daha az aktif bir forma dönüşür. Esas olarak eklemlerin kullanım sırasında mekanik olarak aşınmasından kaynaklanan bir hastalıktır. Giderek daha fazla kullanılan bir eşanlamlı osteoartrittir.

De Quervain Tendiniti

Önkol ve eldeki bazı kasların kılıflarını etkileyen tendon kılıflarının iltihabi hastalığı. Bunlar başparmağı avuç içinden uzaklaştıran ve uzatan kaslar olduğu için hastada bu hareketler çok zor veya imkansızdır. Ağrı genellikle ön kolun ele girdiği yerde, baş parmak tabanının yanında hissedilir. Tedavi, etkilenen tendon kılıfının alanına küçük dozlarda glukokortikoid enjekte edilerek gerçekleştirilir. Tedavi genellikle başarılı olmakla birlikte, hastalığın nüksleri (nüksleri) sık görülür. En ciddi sonuç, ameliyat gerektirebilecek tendon kılıfının daralmasıdır.

Dermatomiyozit

Tipik deri değişikliklerinin eşlik ettiği omuz ve pelvik kuşak kaslarının enflamatuar değişiklikleri ve zayıflığı ile karakterize, muhtemelen otoimmün bir doğaya sahip sistemik bir bağ dokusu hastalığı. Hastanın göz kapaklarında karakteristik kırmızımsı mavimsi bir döküntü (heliotropik döküntü olarak adlandırılır) görülebilir. Hastanın sağlığı önemli ölçüde bozulmuş, kilo kaybediyor, ateşi yüksek olabilir. Kasların tutulması nedeniyle hareket etmesi zordur – ayağa kalkamaz, merdiven çıkamaz, kollarını yatay çizginin üzerine kaldıramaz. Hastalığın tanısı fizik muayene, kandaki biyokimyasal bulguların incelenmesi (kreatin kinaz enziminin yüksek olması kas hasarını kanıtlar), mikroskobik inceleme için kas örneği alınması (kas biyopsisi) ve elektromiyografik inceleme ile konur. Teşhis çalışması sırasında, tümörlerin dermatomiyozit hastalarında popülasyonun geri kalanından daha sık tespit edildiği gerçeği dikkate alınmalıdır. Tedavi edilmeyen hastalık ölümle sonuçlanır. Dermatomiyozitin tedavisi, glukokortikoidlerin (genellikle sitostatiklerle kombinasyon halinde) kullanılmasından oluşur. Uzun süreli tedavi ve kalıcı fizik tedavi genellikle gereklidir.

Diyafiz

Uzun kemiğin uçları (epifiz) arasındaki uzun silindirik kısmı. Genellikle medüller boşluğun etrafındaki tübüler kompakt kemikten yapılır.

Dijartroza

Hareketli eklem; sinoviyal eklem ile eşanlamlıdır.

Diyatermi

Yüksek frekanslı elektromanyetik alana, elektrik akımına veya ultrason dalgalarına karşı dirençleri nedeniyle vücut dokularının ısınması. Fiziyatri ve romatolojide, daha yüksek su içeriğine sahip dokuları (örneğin kaslar, yağ dokusu veya sıvı ile dolu vücut boşlukları) ısıtan ve kısa süreli mikrodalga diyatermi (2.450 MHz frekans ve 12 cm dalga boyuna sahip elektromanyetik dalgalar) kullanılır. -dalga diatermi (27.12-MHz frekans ve 11.062 m dalga boyuna sahip elektromanyetik dalgalar).

Zayıflık

Vücudun belirli dış uyaranlara özel bir şekilde tepki vermesini sağlayan organizmanın yapısı veya eğilimi. Belirli bir hastalığa yatkınlığı olan bir kişi, belirli hastalıkların gelişmesine daha duyarlıdır (örneğin, ürik asit birikimi ürik artritin ortaya çıkmasına neden olur, pıhtılaşma önleyici ilaçlar almak kanama eğilimini artırır).

Diklofenak

Steroid olmayan antiromatizmal ilaçlar grubundan bir ilaç.

Disk

Yuvarlak veya yuvarlatılmış düz bir plaka, örneğin iki omur arasındaki intervertebral disk.

Diskografi

Daha iyi görselleştirme için bir kontrast maddenin kullanıldığı intervertebral diski görüntülemenin radyolojik yöntemi.

Sırt

Sıfat 2 anlamda kullanılır: 1. sırtı ifade eden; 2. referans noktasının arkasında veya arkasında olan.

Dupuytre kontraktürü

Avuç içinde bulunan bağ zarının deri altında büzülmesiyle oluşan değişiklik. Avuç içindeki bağ zarının büzülmesi nedeniyle, ellerdeki parmakların bükülmesinden sorumlu kasların tendonlarının hareketliliği azalır. Parmaklar kıvrık (fleksiyon) pozisyonda kaldığından hastalık kolayca tanınır. En sık 4. ve 5. parmaklar etkilenir. Hastanın muayenesi sırasında genellikle avuç içlerinde sert ve çoğunlukla ağrısız yumrular hissetmek mümkündür. Sebepler çoktur: sık avuç içi yaralanmaları, ağır fiziksel çalışma, alkolizm. Tedavi ancak parmakları bükmekten sorumlu kasların tendonlarını serbest bırakan cerrahi bir işlemle mümkündür.
ÖNEMLİ NOT: Hastalıkların tanımları, yalnızca genel nüfusa yönelik bilgilendirme ve sağlık eğitimi amaçlıdır ve hiçbir şekilde tıbbi teşhisin yerine geçmez. Sağlığınızla ilgili ek bilgiler için doktorunuza başvurun.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.